Appen met Leon: ‘Wala zegt miep, miep…’

11 september 2013 19:29

Leon Zoetemelk is al jaren een trouwe bezoeker van de kortebaan en vaak bovenin de ranglijst van de tipcompetitie te vinden. Vanaf dit seizoen is hij de analyticus van Kortebaandraverijen.nl. Hij communiceert met de redactie via een groepsgesprek op het populaire ‘Whatsapp’. Regelmatig worden passages van de chat gepubliceerd.

Pikeur Wim van der Mespel heeft zijn termijn als gastapper nog even verlengd. Speaker Rogier den Dekker vult tot het einde van het seizoen het ‘appteam’ aan.

Mathieu: Jaa, daar zijn de deelnemers. Is Jan Thijs de Jong nog steeds leerling?

Benjamin: Dit kan nooit de bedoeling van leerlingpikeurs zijn geweest…

Mathieu: Ik heb het even opgezocht in een bericht van vorig jaar. Totdat een leerlingpikeur zeven keer heeft gewonnen op de kortebaan, behoudt hij zijn status. En dit geldt dan voor leerlingen vanaf 2010. Wist blijkbaar niemand meer, want dit is de eerste keer dat hij als leerling wordt ingezet.

Benjamin: Dus hij kan de Derby winnen, de Prix d’Amerique, weet ik veel wat nog meer. Maar op de kortebaan krijgt ie gewoon vijf meter minder…

Mathieu: Haha, ja.

Benjamin: Ik heb absoluut niets tegen Jan Thijs. En hij heeft gelijk dat hij de ontheffing pakt. Maar die regel is onzin.

Rogier: Maar euh… Heeft iemand interesse in mijn kwartet winnaars?

Mathieu: Haha, ja. Laten wij niet zo zeuren en het echt over de koers hebben!

Rogier: Ho, wacht! Het wordt een kwintet mogelijke winnaars. Wie van de vijf? Amazing Power-Black Beauty Venus – At Full Speed – Evison – Andrea Swagerman. Mee eens? Attila en Quick blazen beiden op in de eerste omloop vrees ik…

Benjamin: Amazing Power sprong mij te gemakkelijk in Middenbeemster.

Rogier: Eens, net als de laatste keer in Heemskerk. Maar hij draait op een schoteltje en is snel genoeg. Nu met vijf meter eraf kan Aad wellicht wat minder risico nemen het vak uit.

Benjamin: Met Andrea, Black Beauty Venus en Evison ben ik het volledig eens, alhoewel laatstgenoemde tegenviel in Heemskerk. Blackpearl Trans R kwam ernaast en hij sprong. At Full Speed is een lastige.

Rogier: Daar noem je er ook één!

Benjamin: Ze kan vliegen…

Mathieu: Ik vond Andrea met veel moeite het einde van de kortebaan halen in Heemskerk. Normaal wordt hij aan het einde van de koers alleen maar beter.

Rogier: Andrea heeft een heeeeel lang seizoen in de benen!

Mathieu: Kijk Purmerend vorig jaar eens terug. Toen kreeg hij volop ritten en hij bleef gaan. Ik zie nog wat outsiders. Timmy H en Air France. Zijn wel springers…

Rogier: En niet snel genoeg in mijn optiek. Timmy kan Wala toch nooit kloppen in de eerste omloop?

Benjamin: Timmy H is een talentje. Diamond Way-paardje… Bemyguest gaat het ook nog een keer doen…

Rogier: Maar als Timmy nog aan het zoeken is naar vaste grond onder zijn voeten dan zegt Wala miep, miep en ziet hij alleen nog maar stofwolken. Jemig Benjamin, begin jij nu ook al met Bemyguest?

Mathieu: Altijd maar één of twee ritjes…

Rogier: Precies!

Benjamin: Zeker, apart geval. Maar echt waar. Die gaat het ooit doen.

Rogier: Zijn Wim en Leon altijd zo laat in het startvak?

Benjamin: Mijne heren, wilt u zich dravend naar de start begeven?

Leon: Er zijn ook mensen die werken, haha. Mijn winnaar in dit veld is Andrea Swagerman. Evison komt normaal ver, zoals die was op Beverwijk. Bemyguest kan hard, maar zie ik liever op 270. En dat geldt ook voor Bernadot. Ik denk dat Black Beauty Venus ook ver komt. Sorry, Wim… Ik vind Ziyi ook lekker paardje.

Rogier: Dan kom ik ook met mijn finale-oordeel. Stel dat mijn vrouw mij 100 euro meegeeft om een spelletje te maken. Dan knal ik eerst 50 euro winnend op Amazing Power. Ook speel ik At Full Speed 15 euro winnend en plaats. Op Schagen zag ik wat van haar oude vorm terug en de prijs zal goed zijn met Evison als tegenstander in de eerste omloop. Tenslotte dek ik mij in met een trio waarin Andrea / Arctic mijn bankcombinatie is op de eerste en tweede plaats met de volgende koppels er rond omheen: 2-6-7-9-10!

Benjamin: Heb je dan nog een euro over voor een ijsje?

Rogier: Nee, alles erop. De sport heeft het nodig 🙂

Leon: Je kunt beter gaan eten van die 100 euro 😉 Ik noem Victory Boy S nog als outsider. Paarden als Zephir en Attila kunnen bij gunstige loting ook zomaar bij de laatste vier lopen.

Benjamin: Ik zie ook wel wat in Videx SR. Met name door het feit dat Lindsey er nu achter zit. Wellicht verandert ze wat en loopt ie wel goed weg. Denk maar aan Kakao d’Arline in Enkhuizen. Ging het in haar handen ineens doen… Maar winnen? Nee, dat zou een wel heel grote verrassing zijn.

Mathieu: Deelnemers Hillegom staan online!

Rogier: Komt ie weer, gaat ie weer! Jippie! Eindelijk weer een 305 meter-paard. Deze is voor Viva’s!!

Mathieu: Moet tegen Capital C. Tien meter! Ik zie meer in Blackpearl Trans R en indien vlak kan Capital C het ook doen. Direct daarachter Howings Kumpel en Yankee Attack.

Leon: Er wint dit jaar geen paard meer op 305 meter.

Mathieu: Blackpearl kan ze allemaal hebben hoor. Alleen tien meter goedmaken op Capital C zie ik niet gebeuren.

Leon: In de eerste omloop heeft Blackpearl gunstig geloot. Dat scheelt wel. Mooie rit tussen Zazou en Co!

Rogier: Met alle respect. Capital C lijkt me lang niet zo goed als jullie denken. In Heemskerk heeft ze geen seconde de indruk gegeven dravend weg te lopen. Gaat Wim dat wel lukken? Maar goed, wie ben ik als we Wim er ook bij hebben. Wim, denk je Viva’s (lopende) voor te kunnen blijven?

Benjamin: In feite heb je gelijk Rogier. Maar zij ging in Stompwijk zo goed. Daarna was het twee keer niets…

Wim: Nee, Rogier. Dat denk ik niet. Viva’s is mij het vak uit al voorbij. En als Capital vlak blijft, zal het wel een voetje gaan, denk ik. Als je Stompwijk terugkijkt, zie je dat ik 100 meter nodig had om haar strak te krijgen. Ze is de laatste 150 meter wel heel snel. Paardje heeft veel snelheid, maar is een beetje een slowstarter.

Mathieu:
Het is aan jou om daar verandering in te brengen. Of is dat niet zo gemakkelijk?

Wim: We gaan het proberen. Ik neem de tijd met voorrijden in ieder geval. Ik denk dat de merrie daar baat bij heeft.

Rogier: Wellicht dat de Hillegomse gemoedelijkheid haar beter past dan die Heemskerkse heksenketel.

Wim:
Daar had ik nog niet aan gedacht, gab…

Rogier: De kansen keren! 🙂

Leon: Zijn jullie niet benieuwd naar Yann the Mailman, als zoon van Mr.Postman?

Wim: Robin Bakker reed ermee op Noordwijk…

Mathieu: Ha, leuk al die oude video’s in mijn archief. Noordwijk 2010. Ik zit de rit te kijken: Ulliano Way tegen Yann. Weet niet waarom, maar staat maar één rit op beeld. Yann lag bij de start twee lengten achter. Moest ook achterdraaien. Kwam niet echt dichterbij. Maar ja, voor de eerste keer tegen Ulliano Way!

Wim: Volgens mij sprong hij één rit toen.

Mathieu: Dat verklaart waarom ik die andere rit niet heb. Knipte ik er toen wel eens uit.

Rogier: Is hij er niet te druk voor Wim?

Wim: Nee, ik denk geschikt!

Rogier: Ik heb je wel eens achter hem zien hangen..

Wim: Klopt, maar ik denk dat het wel meevalt.

Rogier: Ik houd het op Viva’s en mocht Wim hem kloppen, dan is hij mogelijk de winnaar. Verder gun ik het Yankee Attack een keertje. Dapper dier! Volgens mij kan het vrijdag!

Leon: Ik denk dat Hillegom gaat tussen Yankee Attack en Howings Kumpel. Tuurlijk zijn Viva’s en Blackpearl toppers. Die kunnen in de eerste omlopen iedereen verslaan, maar komen uiteindelijk tekort. Ik merk dat Nootdorp-winnaar niet genoemd is. Dreamcatcher liep op Nootdorp zelfde tijd als Cycloon Frejo. Mijn outsider is Alou van Camstra. Lindsey heeft hem eerder gereden en zij was best te spreken erover. Er moest wel wat veranderd worden.

Mathieu: Ja klopt, vloog één rit in IJmuiden. Maar Leon… springen is niet winnen!

Leon: Ik ga er vanuit dat er veranderingen zijn doorgevoerd. Ton Jeu kan met leuke loting ook gewoon plaats lopen. En als Co Swagerman de eerste omloop doorkomt… Die is denk ook vanaf 300 meter goed genoeg.

Benjamin: Ik ga voor Blackpearl Trans R – Yankee Attack (winsomgrens komt angstig dichtbij) – Howings Kumpel – Tusee JL. 305-paarden hebben al dik vijftien jaar niet meer gewonnen in Hillegom. Vrijdag gaat dat gebeuren!

Wim: Ja, Blackpearl Trans R. Yankee moet ook meedoen. Vond hem in Schagen heeeeul goed.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.