Appen met Leon: ‘Het Andries van der Blonk-effect’

7 augustus 2013 21:39

Leon Zoetemelk is al jaren een trouwe bezoeker van de kortebaan en vaak bovenin de ranglijst van de tipcompetitie te vinden. Vanaf dit seizoen is hij de analyticus van Kortebaandraverijen.nl. Hij communiceert met de redactie via een groepsgesprek op het populaire ‘Whatsapp’. Regelmatig worden passages van de chat gepubliceerd.

Tot het einde van zijn schorsing (de schorsing gaat onverwacht later in, maar de afspraak was al gemaakt) treedt pikeur Wim van der Mespel op als gastapper.  

Mathieu: Deelnemers Beverwijk staan online!

Leon: Lastige kortebaan. Met Bernadot Queen wacht ik op 295, liefst zelfs 270. Leuk dat At Full Speed er weer bij is. Die kan wel eens verrassen. Apoef liet op Santpoort snelheid zien. Nu dat springen er nog uit. Van Evison zijn wel verwachtingen. Ging goed op Stompwijk, maar loot nu Co Swagerman. Andrea tegen Yankee… Ik geef deze rit aan Yankee Attack.

Mathieu: Ja, die loting maakt het extra lastig. Voor ons is het nauwelijks te doen om tips te geven voor de voorbeschouwing.

Leon: Zenito liet goede dingen zien op Santpoort, maar moet vol aan de bak tegen Tusee JL, blijft een crack. Attila tegen Bright Look. Lopende wint Bright Look, maar ja zoals al eerder gezegd: springen is niet winnen. Wala Alki moet met voordraai kunnen winnen. Geldt ook voor Time after Time. Umberto zie ik zijn rit ook wel winnen. En Prince of Moor heeft zijn overwinning op Venhuizen nog geen vervolg kunnen geven.  Maar goed, ik ga voor Yankee, Tusee, Umberto en At Full Speed!

Benjamin: Misschien zoek ik het te ver, maar Leon begon voor de kortebaan van Voorschoten over het positieve effect van een smal startvak op Co Swagerman. Hij wint in Wognum en Voorschoten, allebei hebben ze geen breed startvak. Beverwijk heeft dat al helemaal niet. En daarnaast geloof ik in het Andries van der Blonk-effect. Zenito Hanover en Bright Look zijn in zijn handen verbeterd. Wellicht krijgt hij ook Andrea Swagerman soepeler het startvak uit. Maar ja, dan is Yankee Attack de tegenstander! Beverwijk, mijn persoonlijke favoriet (komt door vroeger, heb er als klein menneke Follow Me met Ruud Pools zien winnen. En ook Heli Marco en Huib van der Heuvel. Stonden we om half negen ’s avonds in de stromende regen nog langs het hek om hem Nederlands kampioen te zien worden), verdient een grootste winnaar: Tusee JL!

Benjamin: Wim, wat vindt jij nou van die leerlingpikeurs of, beter gezegd, het ontbreken daarvan?

Mathieu: Je bedoelt bij Black Beauty Venus en Andrea Swagerman?

Benjamin: Ja, maar ook het feit dat er volgens mij genoeg zijn, maar niet willen of niet mogen van hun werkgever.

Leon: Misschien kunnen we er een paar uit Frankrijk laten overvliegen. Daar zijn er 784…

Wim: Ik ben fan van jonge rijders. Probleem is, er zijn er nog precies 3,76 in Nederland. Daarbij, die paar die er zijn, die mogen of kunnen niet weg. En als ze wel kunnen en ze gaan er met twee paarden heen, moet er weer een mannetje mee om de paarden in te spannen…

Benjamin: Dat is waar. Maar ze krijgen toch ook een reiskostenvergoeding? En als ze een knappe hebben, kunnen ze ook nog wat verdienen.

Wim: Een knappe heb je niet zomaar.

Benjamin: Natuurlijk, Blackpearl, Timothy’s, Viva’s en Attila zijn uitzonderingen. Maar ik heb de afgelopen drie jaar paarden bedragen zien winnen waar ze op de langebaan nooit aan komen.

Wim: Komt ie weer. Daar kan bijvoorbeeld Engwerda niet voor naar Nootdorp rijden.

Benjamin: Dus eigenlijk zou het prijzengeld over de gehele linie iets omlaag moeten en de vergoedingen omhoog?

Wim: Zou ik een beter plan vinden.

Leon: Op Purmerend krijg je 150 euro reiskostenvergoeding. Er zijn trainers die daar vijf wildcards inzetten. Als je de vaste vergoeding omhoog gooit, krijg je meer gelukzoekers.

Wim: Maar misschien zit er tussen de gelukzoekers wel een knappe…

Leon: Maar wie zie je in Beverwijk, Wim?

Wim: Klinkt misschien heel vreemd, maar ik zie Zazou Enzelens… Ook noem ik Yankee Attack, Tusee JL en Umberto. Jan Thijs de Jong heeft de tijd om Zazou Enzelens op de been te zetten. Daarbij komt dat ik persoonlijk fan ben van Jan Thijs. Ik denk dat Co Swagerman het aflegt teven Evison. At Full Speed kan wel eens de verrassing van de dag worden. Is duidelijk één van de snellere deelnemers. Zoals jullie al eerder hebben gemeld: het is tijd voor John Dekker!

Mathieu: At Full Speed kan het op snelheid winnen, maar wilde vorig jaar na een paar kortebanen echt niet meer. Ik hoop dat ie het vergeten is.

Benjamin: John is een rustige rijder. Daar is At Full Speed wel bij gebaat. En wat moeten we met Apoef des Chars?

Leon: Die liet wel snelheid zien!

Mathieu: Dat is een potentiële winnaar. Misschien in Beverwijk al.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.