Appen met Leon: ‘De tijd van Bernadot komt nog’

5 augustus 2013 15:25

Leon Zoetemelk is al jaren een trouwe bezoeker van de kortebaan en vaak bovenin de ranglijst van de tipcompetitie te vinden. Vanaf dit seizoen is hij de analyticus van Kortebaandraverijen.nl. Hij communiceert met de redactie via een groepsgesprek op het populaire ‘Whatsapp’. Regelmatig worden passages van de chat gepubliceerd.

Tot het einde van zijn schorsing (de schorsing gaat onverwacht later in, maar de afspraak was al gemaakt) treedt pikeur Wim van der Mespel op als gastapper.  

Mathieu: Deelnemers Nootdorp staan online.

Leon: Slechte loting voor Bernadot Queen. Die gaat best goed. Ach, volgende keer vijf meter eraf. Mijn eerste gedachten gaan uit naar Co en Capital. Daarna vrij open. Andrea, Howings, Ziyi…

Mathieu: Lions Ross!

Leon: Hmmm, groot paard. Kan mij tot nu toe niet bekoren.

Mathieu: Jij was er niet in IJmuiden, Leon. Hij vloog en klopte lopende gemakkelijk Attila en Tusee JL. Alleen maakte hij twee hele lullige sprongetjes.

Leon: Precies, en springen is niet winnen.

Wim: Ik deel de mening van Mathieu. Lions Ross was onwijs op IJmuiden!

Mathieu: Dank je, Wim 😉

Wim: Lastig te voorspellen. Mijn tip: Lions Ross, Howings Kumpel, Capital C en Black Beauty Venus. Howings Kumpel is een goede sparringspartner voor Bernadot Queen. Ik heb een goed gevoel bij die merrie. Ik ben ook zo benieuwd naar Capital C!

Benjamin: Ik denk dat we qua favorieten wel aardig op één lijn zitten. Interessanter is de vraag of 305-paarden nog een rol van betekenis kunnen spelen op de kortebaan?

Wim: Moeilijk, denk ik. Er zijn zoveel paarden die in de basis net niet goed genoeg zijn, maar op -5 kunnen vluchten.

Benjamin: De winsomgrens is goed, maar zo’n Black Beauty Venus komt niet eens meer door de tweede omloop heen. Dat vind ik doodzonde van zo’n klasbak. Of is het een kwestie van wachten tot alle paarden van 295 weer op 300 staan?

Mathieu: Wonnen 305-paarden vorig jaar in deze fase van het seizoen? Pas in september weer, denk ik…

Benjamin: Afwachten dus. Ik snap niet waarom er geen andere trainers komen. Crebas, De Vlieger… Hebben die geen leuke vierjarigen?

Wim: Echte langebaantrainers vinden de kortebaan helemaal niks. Toen ik bij De Vlieger werkte, trainden wij de kortebaanpaarden gewoon met de andere paarden mee. Voor de trainers uit het Noorden is het een hele onderneming om naar de kortebaan te komen en in de eerste omloop te worden uitgeschakeld. Jeroen Engwerda zei mij wel eens dat ie een ‘mannetje’ de hele dag kwijt was naar de kortebaan, terwijl er thuis ook 50 of 60 paarden te trainen waren. Daarbij komt ook nog het probleem van rijders. Alle ‘knappe’ rijders hebben altijd al paarden. Nieuwkomers komen altijd op plaats twee.

Leon: Even terug naar Nootdorp. Ik heb Zeb Dalimo gezien in Hoofddorp. Die draaide op een dubbeltje! Air France ging in Santpoort ook best goed. Op basis van wat ik van Capitol C heb gezien, geef ik haar een eerste kans. Als outsider zie ik ook Aboriginalmirage. Wala Alki heeft een gunstige loting, ging hard tegen Attila.

Benjamin: Ik houd het bij de 295-paarden. In willekeurige volgorde: Lions Ross, Bright Look, Co Swagerman en Capital C.

Mathieu: Het gebeurt niet vaak, maar ik ben het helemaal met je eens.

Benjamin: Wellicht krijgt Andries Bright Look wel door de eerste vijftig meter heen. Hij kreeg in Santpoort ook Zenito Hanover rechtsom aan de praat.

Mathieu: Ik wil graag Howings Kumpel als degelijke en betrouwbare kracht nog toevoegen. Ik weet niet of hij op snelheid de bovengenoemde paarden kan hebben, maar die kunnen allemaal ook gewoon wegspringen.

Benjamin: Dat is zeker het nadeel. Maar allemaal? Howings Kumpel is steeds snel van start. In Voorschoten zelfs rapper dan Ton Jeu. Dan kan je wat hoor.

Mathieu: En hij heeft pas vijf kortebanen gelopen. Erg knap.

Benjamin: Voor de winscore toch Bernadot Queen invullen als verrassing?

Wim: Ik zou op safe gaan…

Leon: Die ging in Voorschoten zeker goed. Klopte een rit Co Swagerman. Maar ik ga voor Howings Kumpel. De tijd van Bernadot Queen komt nog.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.