Apotheose nadert in de TipCompetitie

2 oktober 2022 15:04

Met slechts de kortebaan van ’t Zand voor de boeg nadert de apotheose in de TipCompetitie. Aad van Diest lijkt zeker van de overwinning, maar achter hem is de strijd om de twee resterende podiumplaatsen in volle gang. Daarnaast is het dringen in de top van het klassement over de 4e periode. Guusje Aafjes heeft zich weer op kop genesteld, maar de onderlinge verschillen zijn klein. De dagprijzen van Roden en Lisse gingen naar respectievelijk André Uljee en Sem Hilgersom.

In Roden werd er driftig op los gescoord door de deelnemers aan de TipCompetitie. Cassidy Byd startte als de grote favoriet en werd het vaakst als winnaar genoemd. Archange de Jiel was ook in vrijwel alle prognoses terug te vinden, en dertien keer als winnaar. André Uljee was één van de deelnemers die vijf bonuspunten opstreek met de overwinning van de Fransman. Verder had hij zijn lot in de handen gelegd van Caroline Aalbers door maar liefst drie deelnemers uit haar entrainement te tippen. Juliette sneuvelde in de tweede omloop, maar Cassidy Byd en Lois Lane haalden de vierde omloop en deden zo een flinke duit in het zakje.

Bert Schreuder finishte als tweede in het dagklassement. Ook hij koos voor Archange de Jiel als winnaar en de vierjarige Lois Lane. Verder noemde hij Kesper en Ronny Brandt. Kesper voldeed met een plek in de 3e omloop nog enigszins aan de verwachtingen, maar de Italiaanse titelverdediger kwam niet verder dan de herkansingsronde. Achter het genoemde duo finishte een flink aantal deelnemers op 30 punten. Zij waren erg dichtbij met hun getipte paarden, maar misten de bonuspunten die een overwinning opleveren.

Waar het in Roden punten regende, hadden de deelnemers aan de TipCompetitie in Lisse meer moeite. Dat kwam enerzijds door ontbreken van de Grand-16 en anderzijds werden zij verrast door het verrassende koersverloop. Kansrijke paarden als Hequejuela, Southwind Raptor en Haley Vredebest konden al na één omloop naar huis, waardoor outsiders profiteerden. Daar had vrijwel niemand op gerekend. Zo was de nummer twee van de middag Gaya Vip slechts in drie prognoses terug te vinden. Smaakmaker Hampshire F Boko, de uiteindelijk nummer vier van het Nederlands kampioenschap in Lisse, werd slechts door één deelnemer genoemd. Gelukkig maakte Candy Blue Chip veel goed. De bliksemsnelle merrie werd 38 keer als winnaar van de nationale titelstrijd getipt. Alleen Archange de Jiel als winnaar van Beverwijk (vijftig keer) werd dit seizoen vaker juist voorspeld.

Sem Hilgersom scoorde uiteindelijk de meeste punten in Lisse. De jongeling uit Zoeterwoude streek vier bonuspunten op met de overwinning van Candy Blue Chip en scoorde verder met Panic Launcher, Calistokingsdeep en Epoque. Dat Southwind Raptor voortijdig werd uitgeschakeld was in het voordeel van Hilgersom. Zijn directe concurrenten in het dagklassement hadden hun hoop gevestigd op de Amerikaanse klasbak van Bert de Boer, maar de koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ liet zich met twee galoppades weer eens van een mindere kant zien. Zo bleven Bob de Leeuw, Marga Lindemans en Milenka van den Bosch steken op 21 punten, twee punten minder dan Hilgersom.

C.P. Venema verspeelde tijdens het NK in Lisse zijn koppositie in de strijd om de 4e periode en zakte naar de derde plaats. Guusje Aafjes profiteerde en is met nog één kortebaan te gaan de nieuwe koploper in dit deelklassement. Ook Gerard Jungbacker profiteerde van de misstap van Venema en staat nu tweede. De strijd is echter nog lang niet gestreden. Aafjes heeft slechts één punt voorsprong op Jungbacker, die op zijn beurt maar één punt voorsprong heeft op Venema. Gerard Hoek staat vierde, maar heeft een achterstand op Aafjes van slechts drie punten. Ook de achterstand van Bert Schreuder is met vijf punten te verwaarlozen. Frits Taag en Kees Knijnenburg, de nummers zes en zeven van in het klassement om de 4e periode, zullen na moeten gaan denken over een kleine stunt willen zij nog kans maken op de zege.

Het moet wel heel gek lopen wil Aad van Diest niet de winnaar van de TipCompetitie 2022 worden. Met enkel nog de koers van ’t Zand voor de boeg bedraagt zijn voorsprong twaalf punten op de nummer twee van het Totaalklassement, Yuri van Buren. Het verschil met de andere deelnemers is nog veel groter, zo niet enorm. Natuurlijk moeten de paarden nog in actie komen op het parkoers over de Keinsmerweg in ’t Zand en is de strijd nog niet definitief gestreden, maar toch lijkt het niet meer mis te kunnen gaan.

Runner-up Van Buren kan zich beteren bekommeren om het behouden van zijn tweede plaats, want deze is nog niet veilig. Frits Taag volgt op 5,5 punten op de derde plaats, terwijl ook Milenka van den Bosch met een achterstand van 6,5 punten Van Buren nog in het zicht heeft. De achterstand van René van Balen, de nummer vijf van het Totaalklassement, lijkt te groot.

Achter Van Balen volgt een groot gat naar Gé Hilgersom, die zesde staat. Vanaf dit punt volgen de deelnemers elkaar met kleine onderlinge verschillen op. Lenie Zuidgeest staat zevende, Ferry Elderbroek, na Utrecht nog derde in het Totaalklassement, staat nu achtste. De tips van deze website nemen nu een negende plaats in, gevolgd door Peter Welp (H’waard) en Saskia de Gier.

De strijd om een plekje in de Top 10 is ook nog lang niet gestreden. Kees Duijnisveld staat twaalfde, vlak voor Guusje Aafjes. Mats Ligthart staat veertiende, met Ton Zuidgeest op slechts een half punt achterstand. Bob de Leeuw neemt de zestiende plaats in, één punt voor Hans Bak. Gerard Jungbacker, Marga Lindemans en Wybo Lelieveld maken de Top 20 compleet.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.