Alleskunner Edo Venus overleden na ongeval

19 juni 2018 10:56

Tweevoudig kortebaanwinnaar Edo Venus is onlangs overleden, zo meldt Draf&Rensport. De Oostenrijkse alleskunner van eigenaar Peter Aleman en trainer Tom Kooyman verdraaide in het land zijn been. Het gevolg was een zodanig ernstige breuk dat inslapen de enige oplossing was. Een uiterst triest einde van een draver die in verschillende disciplines uitstekend uit de voeten kon.

Edo Venus werd door Aad Pools speciaal voor de kortebaan naar Nederland gehaald. Hij maakte zijn debuut op 10 juni 2014 in Venhuizen. Daar werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door de latere winnaar Yankee Attack met Jan Thijs de Jong. Na een vierde plaats in Nootdorp en een ongelukkige derde plaats in Beverwijk finishte hij in Purmerend, Medemblik en Roden drie opeenvolgende keren als tweede. Hij sloot zijn eerste seizoen op de kortebaan af met een derde plaats in ’t Zand.

In 2015 wilde het aanvankelijk niet vlotten met snelle uitschakelingen in Assendelft en Wognum. In Venhuizen keerde het tij. Tijdens de finale versloeg de combinatie met Aad Pools op de sulky de sterke Co Swagerman en turfde zijn eerste overwinning. Een tweede zege liet niet lang op zich wachten. In Hoofddorp leek Barbert tijdens de kamprit van de finale naar de zege te snellen, maar met een ongelooflijke laatste jump achterhaalde Edo Venus zijn opponent vlak voor de finish en schreef de koers op magistrale wijze op zijn naam.

Samenvatting Kortebaan Hoofddorp 2015
De meest bijzondere overwinning van Edo Venus in beeld.

Monté

Met een tweede plaats in Nootdorp achter de dat seizoen ongenaakbare Donate Groenhof passeerde Edo Venus de winsomgrens van twaalf mille. Mede daardoor kwam hij in zijn daaropvolgende starts niet meer uit de verf. Na de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand, waar Edo Venus opgezadeld met een starthandicap tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld door Pricken, stopte eigenaar Peter Aleman met de kortebaan en verhuisde Edo Venus naar Tom Kooyman. In totaal startte Edo Venus 22 keer op de kortebaan.

Onder de hoede van Kooyman groeide Edo Venus uit tot een topper in het montégenre. Vooral in Frankrijk verdiende hij een flinke smak prijzengeld voor zijn eigenaar. Zo won hij op 26 augustus 2016 een koers in Cabourg met een eerste prijs van 11.250 euro. Verder was hij ook succesvol in Duitsland en op de banen van Alkmaar en Wolvega. Daar liep hij op 1 juni van dit jaar ook zijn laatste koers, welke hij afsloot met een tweede plaats achter seriewinnaar Zauni.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.