Alleen zeven keer winnen geldt nog voor leerlingen

24 september 2012 10:12

De winst van Attila met Jan Thijs de Jong in Enkhuizen heeft veel stof doen opwaaien. De ruin overschreed eerder deze maand de winsomgrens van 12.000 euro en had daarom een leerlingpikeur nodig om vanaf de basisafstand te mogen starten. Het was opmerkelijk dat de pikeur in dienst van stal Rob de Vlieger deze ontheffing kreeg, omdat hij al bijna twee jaar geen leerling meer is.

Kortebaandraverijen.nl deed daarom navraag bij voorzitter van het draverijcomité Jaap Poelstra. Hij gaf aan dat in Enkhuizen alles volgens de reglementen is verlopen. “In 2011 hebben de Kortebaanbond, de NDR, de trainers en de pikeurs afgesproken dat leerlingpikeurs die in 2010 zijn gestart, ook in 2011 en later de status van leerling behouden. De enige regel die nog geldt is het aantal overwinningen op de kortebaan. Totdat een leerlingpikeur zeven keer heeft gewonnen, behoudt hij zijn status.”

Waarschijnlijk waren veel trainers en eigenaren, net als de redactie van Kortebaandraverijen.nl, in de veronderstelling dat deze regel alleen gold voor leerlingpikeurs uit 2010 in het jaar 2011. Een verduidelijking van de regel voor 2012 is in elk geval nooit gecommuniceerd. Waarschijnlijk is dat de reden dat Jan Thijs de Jong dit seizoen niet eerder in actie is gekomen met vijf meter ontheffing. Dennis Minnema, ook een leerling uit 2010 met nog geen zeven overwinningen op zijn naam, heeft in 2012 zelfs nog helemaal niet zijn opwachting gemaakt op de kortebaan.

Pikeurs die de status van leerling op de langebaan hebben verloren, komen op de kortebaan echter niet in aanmerking voor het kampioenschap voor leerlingen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.