Alle ogen gericht op Black Beauty Venus

31 juli 2012 18:29

Wanneer de grootte van een kortebaan wordt gemeten aan de totalisatoromzet, reizen we donderdag af naar de grootste kortebaan van het land. Vorig jaar schreef Santpoort historie door de grens van een ton aan gespeelde euro’s te overschrijden. Bij een grootse kortebaan hoort een grootse winnaar. Black Beauty Venus voldoet in ruime mate aan deze eis.

De zevenjarige ruin draaft al het gehele seizoen mee om de prijzen. Na tweede plaatsen in Assendelft en Warmond won de trots van het eigenarenduo Peter Aleman en Adri van Wijngaarden vrijdag met overmacht de kortebaan in Wateringen. Trainer en pikeur Aad Pools verzekerde ons dat wanneer hij de zweep weer mag gebruiken in het startvak, iets dat in Santpoort weer het geval is, zijn pupil nog sneller het startvak uit sprint dan nu al het geval is. Het maakt van Black Beauty Venus donderdag de absolute topfavoriet.

Zijn grootste uitdager is de titelverdediger. Attila won vorig jaar op een buitengewoon sterke wijze op de klinkers van de Hoofdstraat en is er alles aan gelegen om dit huzarenstukje te herhalen. De vijfjarige ruin werd dit seizoen vierde in Zwanenburg en tweede in Egmond aan den Hoef. Afgelopen zaterdag maakte de pupil van trainer Cees Hetteling een sterke indruk in Voorschoten, maar was niet bij machte om de latere winnaar, de keer op keer imponerende Blackpearl Trans R, tijdens de derde omloop te verslaan. Black Beauty Venus en Attila kwamen elkaar één keer eerder dit seizoen tegen. In Amsterdam-Noord won toen de voordraaiende Black Beauty Venus na een kamprit.

Vechten om één been

Het lijkt waarschijnlijk dat deze twee paarden gaan uitvechten wie er in Santpoort gaat zegevieren. Maar het gezegde luidt niet voor niets: ‘Wanneer er twee vechten om één been, gaat de derde…’ Want kapers op de kust zijn er genoeg! Willie Luciano won twee jaar geleden in Santpoort en liet ook dit jaar met regelmaat zien nog steeds het kortebaanspelletje te beheersen. De merrie maakt echter te vaak een galoppade om aan te bevelen. Dat geldt ook voor Zalvador Spendic. Eenmaal op gang een deelnemer om rekening mee te houden, maar te wispelturig om daadwerkelijk te winnen. In Venhuizen was de fraaie vosruin er overigens met een tweede plaats wél dichtbij.

De paarden die in Santpoort met een starthandicap starten, krijgen het moeilijk. Le Dream, de huidige Nederlands kampioen en winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2011’, heeft dit seizoen nog niet laten zien wat hij in zijn mars heeft. Klasse heeft de Fransman wel degelijk, getuige zijn vijf kortebaanoverwinningen de afgelopen twee jaar. Zero Option Lane won dit seizoen vanaf de basisafstand in Assendelft, maar bezorgde zijn leerlingpikeurs de afgelopen weken veel moeilijkheden. Wellicht dat daarom de ervaren Lindsey Pegram in Santpoort met hem start. Vorig jaar liep deze combinatie eenmaal samen en bereikte toen een sterke vijfde plaats in ’t Zand. Om succes te boeken op de Hoofdstraat moet er echter tien meter goedgemaakt worden op Murdoc. Deze ruin uit de stal van Wim van Buytene wordt per start beter en gaf in Wateringen één rit goed partij aan Black Beauty Venus. De trots van de enthousiaste eigenarengroep uit Stompwijk is klaar om te verrassen.

Gunstige loting

Wanneer de koers zwaar is en de deelnemers keer op keer tot het uiterste moeten om hun ritten te winnen, zijn de paarden met een startontheffing in het voordeel. Axel Cartouche liet dit seizoen regelmatig zien uit het juiste kortebaanhout te zijn gesneden, maar kwam nog niet verder dan een derde plaats in Rotterdam. Be the best Norg behaalde tijdens zijn eerste twee starts tweemaal de derde omloop en kan wellicht met een gunstige loting voor een verrassing zorgen. Die gunstige loting moet dan volgen na de eerste omloop, want dan moet de vierjarige ruin vol aan de bak. Tegenstander is Victory Boy S, die anderhalve week geleden voor een verrassing zorgde door te winnen op het gras van Stompwijk. De negenjarige ruin heeft volgens zijn pikeur John de Leeuw in het startvak nog niet helemaal door wat er van hem wordt verwacht, maar heeft de snelheid om zich te meten met de kortebaantoppers. In Wateringen rekende hij één rit op snelheid af met Willie Luciano.

John de Leeuw brengt ook een tweede interessante deelnemer aan de start. Lions Ross debuteerde zaterdag in Voorschoten en liet potentie zien. Weliswaar werd de zevenjarige hengst tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door de snelle Gilbert C.R., maar hij toonde zich een soepele starter. Na zijn uitschakeling werkte De Leeuw de Italiaan met een orenkap en dat moet, gezien de snelheid die hij ontwikkelde, tot tevredenheid hebben gestemd.

ONZE TIP:

***** Black Beauty Venus
*** Attila

** Le Dream, Victory Boy S en Be the best Norg
* Lions Ross

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.