Akkoord bereikt: Pikeurs loten minder vaak zichzelf

9 februari 2017 15:45

De NDR en de Kortebaanbond hebben een akkoord bereikt over een nieuwe regelgeving voor het loten van paarden met dezelfde pikeur. Hierdoor zal het in 2017 minder vaak voorkomen dat een pikeur met zijn beide paarden tegen zichzelf loot. Uitgesloten wordt het echter niet.

Het bestuur van de Kortebaanbond kondigde eerder al aan te streven naar een oplossing waarbij het ‘zichzelf loten’ zoveel mogelijk zou worden beperkt. “Helemaal vermijden kunnen we het niet”, aldus voorzitter Gerard Post Uiterweer: “Wanneer een pikeur met twee paarden de finale haalt, zijn tenslotte alle opties uitgeput. En als een pikeur op een kortebaan twee of drie keer achter elkaar zichzelf loot, en steeds een ander startnummer krijgt, gaat het lijken of hij of zij wordt gematst.”

Kiezen

Afgelopen seizoen kwam het 21 keer voor dat een pikeur zichzelf lootte voor de volgende omloop. De rijder moest dan kiezen voor één van beide paarden. Alle 21 keer werd in de volgende rit het andere paard met ‘gastpikeur’ verslagen. Het kortebaanpubliek had hierop nogal wat kritiek: de rit was voorspelbaar en men voelde zich bekocht. Ten tijde van het inzetten bij Runnerz was immers niet bekend achter welk paard de pikeur zou blijven áls hij of zij zichzelf zou loten. De roep om herinvoering van het sterretje (waarmee de pikeur tevoren het voorkeurspaard aangeeft) laaide op.

De Kortebaanbond voelde hier weinig voor. “Meer voorkennis is leuk voor het spelend publiek, maar op voorspelbare ritten zit niemand te wachten. De deelnemers stonden ook niet te juichen. Die laten liever van de vorm van de dag afhangen welk paard zij de voorkeur geven. Het bondsbestuur heeft de belangen van publiek en deelnemers afgewogen en gezocht naar een oplossing. Met ingang van 2017 wordt ‘doorgeloot’ zodra duidelijk wordt dat een pikeur in de tweede of derde omloop zichzelf zou treffen: er wordt dan direct een tweede startnummer getrokken, en het eerste nummer gaat terug in de fles van de wedstrijdsecretaris. Wanneer in de laatste twee ritten van een omloop blijkt dat het zichzelf loten nog mogelijk is, worden de laatste twee nummers na afloop van de omloop pas geloot.”

Maar één keer doorloten

Gerard Post Uiterweer.

In samenspraak met de NDR is het ‘doorloten’ beperkt tot de tweede en derde omloop. In de vierde omloop (waarvoor zich bij een koers met 24 paarden normaal gesproken drie paarden plaatsen, én een bijgeloot paard dat startnummer 2 of 4 krijgt) is uit elkaar loten niet meer te doen. Daarnaast is besloten dat een rijder per kortebaan maar één keer mag doorloten: in de tweede óf in de derde omloop, maar niet tweemaal achter elkaar. Post Uiterweer: “We zijn met de NDR tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat we hiermee de voorspelbaarheid van de kortebaan fors verkleinen, zonder dat het lot een deelnemer onevenredig voor- of nadeel kan bezorgen. Wij denken dat de belangen van de rijders én van het publiek hiermee optimaal zijn gediend.”

We verkleinen de voorspelbaarheid fors, zonder dat het lot een deelnemer voor- of nadeel kan bezorgen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.