Afscheid van kilometervreter Zenito Hanover

5 oktober 2016 10:05

Zenito Hanover geniet inmiddels van een welverdiend pensioen. In het Officiële Bulletin van de NDR was vorige week te lezen dat de vijftienjarige ruin is verkocht zonder papieren. Dat betekent dat de drafsportloopbaan van het karakterpaard van Stal Assendelft voorbij is. Daarmee neemt de kortebaan afscheid van een regelrechte kilometervreter; een dappere strijder die nooit opgaf.

Op zaterdag 1 juni 2013 maakte hij op de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord met toenmalig eigenaar Emile Bousie op de sulky zijn debuut. Ook Timmy H kwam die middag voor het eerst in actie op de kortebaan. Zenito Hanover moest het direct opnemen tegen de latere winnaar, Black Beauty Venus met Aad Pools. Tijdens zijn derde start in Zwanenburg haalde hij met Heidi Appel op de sulky voor het eerst de tweede omloop door Quick du Vivier te verslaan. De carrière van Zenito Hanover kwam in een stroomversnelling toen hij de overstap maakte naar het entrainement van Frans en Andries van der Blonk. In Santpoort haalde hij de finale door onder andere gerenommeerde sprinters als Prince of Moor, Zephir en Attila over de knie te leggen. In Bemmel volgde zelfs een overwinning nadat Blackpearl Trans R tijdens de finale werd verslagen.

De overwinning op De Teselaar kreeg een vervelend staartje. Tijdens een bloedcontrole bleek Zenito Hanover een te hoog gehalte Aicar, een lichaamseigen stof, in zijn bloed te hebben. Ondanks dat Bousie en Andries van der Blonk met het verweer kwamen dat de Aicar onmogelijk kon zijn toegediend om prestatieverhogend te werken, om resultaat te boeken volstaat een behandeling van dertig dagen lang een dosis ter waarde van duizend euro per dag, was het tuchtcollege onverbiddelijk en raakte hij zijn overwinning kwijt.

Laatste snik

Zijn tweede seizoen op de kortebaan verliep wisselvallig. In dertien starts haalde hij vijf keer de vierde omloop, maar wist geen enkele keer de finale te bereiken. Dat veranderde tijdens zijn derde seizoen, waarin hij uitgroeide tot een gerenommeerde kortebaner en een tegenstander die uiterst lastig was te verslaan. De ruin gaf namelijk nooit op en was bereid om elke centimeter voorsprong tot zijn laatste snik te verdedigen. Na een mooie derde plaats in Voorschoten volgde een spectaculaire zege overwinning in Santpoort, na ritzeges op onder andere Duke Beuckenswyk, Jagger Broline en tijdens de finale Tamburini.

Samenvatting Kortebaan Santpoort 2015

Zenito Hanover won in 2015 de kortebaan van Santpoort.

In Enkhuizen bleek hij geen eendagsvlieg te zijn en won hij zijn tweede kortebaan door Blackpearl Trans R tijdens de eindstrijd naar de tweede plaats te verwijzen. Tijdens het afgelopen seizoen wist Zenito Hanover de finale te halen in Wognum, maar was een ontketende Evison te sterk. De tweede plaats hield wel in dat hij voortaan was opgezadeld met een starthandicap, waarna Thomas Bos achter hem plaats nam. De combinatie moest aan elkaar wennen, maar wist toch enkele ereplaatsen bij elkaar te sprokkelen. In Medemblik kwam hij voor het laatst aan de start, zijn 62e. Nadat Barbert hem tijdens de eerste omloop na twee ritten versloeg, was zijn loopbaan ten einde.

Zenito Hanover werd 29 keer bijgestaan door Frans van der Blonk. Thomas Bos was zestien keer met hem actief; Andries van der Blonk was negen keer zijn stuurman. Voormalig eigenaren Heidi Appel en Emile Bousie startten beide drie keer met hem. Denise Pennekamp en Wim van der Mespel mochten het één keer met hem proberen. Van zijn 62 starts eindigden er 26 tijdens de eerste omloop. Negen keer was het tweede bedrijf het eindpunt, dertien keer strandde hij in derde omloop. Verder werd hij vijf keer vierde, vier keer derde, twee keer tweede en won hij, exclusief Bemmel, twee kortebanen. In totaal draafde hij op de kortebaan € 13.405,00 bij elkaar. De kortebaan zal deze vijftienjarige strijder gaan missen!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.