Adonis Charisma zet Stompwijkse traditie voort

22 juli 2014 16:35

Met een startontheffing winnen in Stompwijk is eerder regel dan uitzondering. Adonis Charisma won met Caroline Aalbers op de sulky vanaf 295 meter op de enige grasbaan die het kortebaancircuit rijk is en voltooide daarmee een bijzondere ‘hattrick’ van paarden met een startontheffing.

Aalbers was uiteraard zeer te spreken over haar gastrit. “Hij ging heel erg goed, maar tijdens de laatste twee omlopen ging hij steeds minder draaien. Maar hij gaat zo hard, niet normaal. Aansporen was amper nodig; dat deed ik één keer en toen sprong hij direct weg. Tijdens de finale werd hij in de tweede rit net na de start al voorbij gelopen. Maar hij liep toen zo snel en hard in, dat Qualva Nonantais in galop sprong.” 

Aan het winnen van de kortebaan had de trainster uit Callantsoog niet gedacht. “Dat bedacht ik me pas nadat we Viva’s Limburgia vrij eenvoudig uitschakelden tijdens de derde omloop. Ik hield er opeens rekening mee dat ik weleens met twee paarden de halve finale kon halen. Helaas liet Zalvador Spendic mij weer eens in de steek door twee keer met voorsprong te galopperen. Het blijft een apie.”

Startvoordeel

De overwinning van Adonis Charisma was in Stompwijk de derde op rij van een paard dat vanwege een ontheffing vanaf 295 meter mocht starten. In 2012 was het Victory Boy S die profiteerde van dit voordeel en vorig jaar deed Howings Kumpel dat tijdens zijn thuiswedstrijd nog eens dunnetjes over. Ook paarden die vanwege een leerlingpikeur met een ontheffing mochten starten, profiteerden in Stompwijk dikwijls van het geboden voordeel. Chapman was in 1996 met Frank Crebas de eerste. Daarna volgden twee keer Ido Baldwin met Lindsey Pegram en Debbie van Gent (1999 en 2001), Mister Diamond met opnieuw Debbie van Gent (2002) en Ulliano Way met Jan Thijs de Jong (2010). De vierjarige winnaars Heli Marco (1994) en Ubina Limburgia (2006) hadden door hun leeftijd een ontheffing, maar zegevierden ook vanaf 295 meter.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.