Ad van Zanten

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft op woensdag 1 juli 2020 de heer Ad van Zanten postuum benoemd tot Vriend van Verdienste van Kortebaandraverijen.nl. Zijn vrouw Carla nam op deze dag de oorkonde in ontvangst tijdens de passage in Lisse van de Tour de Kortebaan.

Tussen 1994 en 2007 vervulde Van Zanten de functie van secretaris bij de Kortebaanbond. In tegenstelling tot zijn voorganger Jan Berg deed hij zijn werk het liefst in de anonimiteit. Samen met voorzitter Peter Bisschop en de overige bestuursleden zette hij zich in voor een betere kortebaansport. De drafsport beleefde turbulente jaren. Er was sprake van neergang en de ene na de andere interim NDR-directeur probeerde het tij te doen keren. Van Zanten wist met zijn ongebreidelde enthousiasme en liefde voor de kortebaansport de kortebaan buiten die problemen te houden. Sterker nog, tijdens zijn bestuursperiode groeide de kortebaan naar ongekende hoogte. De jaaromzet bij de totalisator bijvoorbeeld bereikte bijna het miljoen gulden.

Ad van Zanten was zowel administratief, communicatief als organisatorisch erg sterk. Foto: Sassen en Verstraaten Fotografie.

Als secretaris reorganiseerde hij de administratie tot een handvaardige informatiebron over historie, statistieken en reglementen. Van Zanten was echter niet alleen administratief sterk, maar ook communicatief en organisatorisch.

Relaties verbeterd

In 2007 gaf hij een interview voor de eerste editie van het Kortebaanjaarboek waarin hij zijn manier van werken omschreef. “Toen ik aan mijn werk als secretaris begon, nam de NDR de kortebaan niet echt serieus. Ook waren de contacten niet optimaal. Samen met Peter Bisschop heb ik de organisatie op de kaart gezet en alle relaties verbeterd. Menselijk contact en elkaar helpen is daarbij heel belangrijk. In een gesprek geldt altijd c’est le ton qui fait la musique. De manier waarop je het brengt, is erg belangrijk.”

Van Zanten heeft nog veel meer voor de sport betekend. Ooit was het de bedoeling in Zandvoort een Hippodrome te vestigen. Hij nam als voorzitter het voortouw. Ook was hij de grote animator van de kortebanen van Zandvoort en Noordwijk. Dat beide kortebanen uiteindelijk het loodje hebben gelegd, kan zeker niet op het conto van Van Zanten worden geschreven en deed hem veel pijn. Als aanspreekpunt voor nieuwe kortebanen, heeft hij meerdere organisaties op gang geholpen. In Bemmel bijvoorbeeld spreekt het bestuur nog altijd zeer lovend over zijn grote bijdrage aan de opstart van dit evenement.

Ad van Zanten bij de huldiging van de kortebaan Noordwijk in 2004.

Van Zanten heeft ook bijgedragen aan de invoering van het bijlotingssysteem. “Met drie paarden in de finale was de winnaar al bekend en moest er nog gelopen worden om de tweede plaats. Dat was waardeloos en kon je niet verkopen aan het publiek en de sponsoren. Mede door het bijloten is de sport aantrekkelijker geworden om naar te kijken en heeft de kortebaan zijn opmars kunnen maken.”

Jubileum

Van Zanten zette zich ook in voor het 75-jarig jubileum van de Kortebaanbond in 2006. Hij was één van de initiatiefnemers van de kortebaan op het gras van Duindigt dat jaar; een evenement dat hij als één van de hoogtepunten van zijn werkzaamheden beschouwde. Ook organiseerde hij koersen voor bestuursleden van de kortebaan. De eerste editie daarvan was in 1992. Van Zanten won zelf met het paard Edon Prince.

Ad van Zanten bij de overhandig van het Kortebaanjaarboek in 2011. Foto: Nico Visser.

Het afscheid in 2007 viel hem zwaar. “Voor mijn vrouw kon de vlag uit, maar voor mij gold dat absoluut niet. Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan. Er is wel een last van mijn schouders gevallen. Het werk heeft veel tijd gekost. Dat lag ook aan mijzelf. Ik wilde alles tot in de perfectie regelen en niet voor een verrassing komen te staan.”

Gezondheid

De Kortebaanbond benoemde Van Zanten bij zijn afscheid tot erelid. Een titel waar hij zeer trots op was. Hierna bleef hij de kortebaansport trouw. Hij verleende, ook nu weer vaak samen met Bisschop, hand- en spandiensten voor het nieuwe bestuur en bezocht trouw de kortebanen. De laatste jaren liet zijn gezondheid hem echter in de steek en kon hij steeds minder vaak de koers bezoeken. Deze problemen kwam hij niet meer te boven. Dinsdag 17 september 2019 overleed hij op 80-jarige leeftijd. Zijn grote betekenis voor de kortebaansport zal echter nooit worden vergeten!

In een gesprek geldt altijd c’est le ton qui fait la musique. De manier waarop je het brengt, is erg belangrijk

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.