Aantal trainers en pikeurs dreigt met staking

31 maart 2017 16:09

Meerdere trainers en pikeurs hebben verbaasd en boos gereageerd op het onlangs door de NDR aangekondigde zweepverbod op de kortebaan. Trainer Hans Bot dreigt zelfs met een staking en zegt dat meerdere collega’s dit voorbeeld zullen volgen.

“Paarden moeten aan het bit het startvak in. Doe je dit niet dan kunnen er ongelukken gebeuren”, legt de huidige kampioen bij de trainers uit. “Ik begrijp ook niet waar dit idee ineens vandaan komt. Zoveel is er het afgelopen seizoen toch niet gebeurd? Alleen Thomas Bos is bestraft en die had de zweep niet eens gebruikt.”

Het zweepgebruik was een onderwerp op de jaarlijkse kortebaanevaluatie. “We hebben toen gestemd en 70 tot 80 procent was tegen een verbod. Vervolgens gaat de VDRP (Vereniging van Draf- en Rensport Professionals red) vergaderen en komt er ineens een verbod uit. Terwijl er daar vooral trainers en pikeurs waren die nooit op de kortebaan komen.” Bot dreigt dan ook de kortebaan te boycotten. “Hoe vervelend het ook is, een actie is echt nodig. Ik heb met meerdere trainers en pikeurs gesproken en zij zeggen mee te doen. We hebben dit op tijd bij de NDR gemeld, zodat ze de beslissing nog kunnen terugdraaien.”

De start van het kortebaanseizoen in Assendelft is in gevaar.

Niet over één nacht ijs

Manager Cees Pluimgraaff zegt namens de NDR de actie te betreuren, maar houdt vast aan het besluit. “Het verbod staat vast. Met een actie om niet te gaan starten, gaat niemand iets winnen. Wij zijn echt niet over één nacht ijs gegaan. Wij zijn overtuigd dat er voldoende draagvlak is. Daarnaast hebben wij op de kortebaan te maken met een heel gevoelig publiek. De Partij van de Dieren speelt daar heel handig op in. Wij hoeven daar niet bang voor te zijn, maar wij moeten er wel rekening mee houden. Niet voor niets hebben zij met de verkiezingen er weer zetels bij gekregen. Zij waren het die ervoor zorgden dat de circussen met dieren werden verboden en daarna volgden de dolfijnenshows. Hoe gaat dat verder? Wanneer wij zorgen dat wij de vinger aan de pols houden, zijn wij ze een slag voor.”

Jaap Poelstra benadrukt namens de verschillende commissies en als voorzitter van het draverijcomité dat ook het waarnemen van eventueel zweepgebruik de oorzaak is geweest voor het verbod. “De afgelopen jaren is meermalen gebleken dat het zweepgebruik op de kortebaan niet altijd effectief, uniform en consistent kan worden beoordeeld. Het komt hierbij immers aan op directe menselijke waarneming. Hierdoor zijn diverse onduidelijke en discutabele situaties ontstaan die niet bijdragen aan het imago van de drafsport in het algemeen en de kortebaan in het bijzonder.”

Na de invoering van het verbod heeft Pluimgraaff met vele betrokkenen gesproken. “Dit is gebeurd in alle rust en redelijkheid. Natuurlijk hebben zij argumenten voor het behoud van de zweep, maar wij weten ook dat er trainers en pikeurs zijn die nooit een zweep meevoeren. Het kan zijn dat zij in het begin enig voordeel hebben, maar dat zal snel genoeg worden recht getrokken. Ik ga er vanuit dat het allemaal goed komt. Wij hebben nog even te gaan voordat het kortebaanseizoen begint.”

Neutraal

De Kortebaanbond is neutraal in het conflict. “De NDR heeft moed getoond door een moeilijk besluit te nemen, maar het was beter geweest als er nog meer aandacht was geschonken aan een breed draagvlak voor het zweepverbod”, vertelt voorzitter Gerard Post Uiterweer. “Dat een grote groep trainers en rijders zich niet bij het besluit neerlegt, maakt de aanloop naar het nieuwe kortebaanseizoen onnodig spannend.”

”De Kortebaanbond heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat de discussie over de zweep een zaak was van NDR, functionarissen en deelnemers. Nu blijkt dat die discussie, ondanks het aangekondigde zweepverbod, nog niet is uitgeraasd hopen wij dat de partijen alsnog tot een compromis komen. Dat zou recht doen aan de goede wil die de rijders de afgelopen seizoenen hebben getoond én aan de problemen rond de handhaving die door de comitéleden terecht zijn aangekaart. Wij hechten veel waarde aan consensus, en daarbij zijn de deelnemers van het grootste belang”, besluit Post Uiterweer.

Dat een grote groep trainers en rijders zich niet bij het besluit neerlegt, maakt de aanloop naar het nieuwe kortebaanseizoen onnodig spannend

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.