Aantal deelnemers kortebaan in 45 jaar niet zo laag

25 juni 2022 23:55

De kortebaan zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De deelnemers liggen niet voor het oprapen en de koerskalender van de SNDR werkt ook niet bevorderlijk. Zo kwamen er zaterdag in Zwanenburg slechts veertien paarden aan de start; het laagste aantal in 45 jaar. Een oplossing is niet zomaar gevonden.

De afgelopen jaren had de kortebaan het wel vaker moeilijk, maar zelfs in het slechtste geval lukte het altijd om minimaal zestien paarden aan de start te krijgen. Een kortebaan met zestien deelnemers werd doorgaans afgedaan als een incident, maar de Kortebaanbond heeft sinds vorige week dit aantal als het maximaal aantal deelnemers ingesteld voor de rest van dit seizoen.

In Zwanenburg werd zelfs dit aantal niet gehaald. De teller bleef steken op veertien deelnemers. Bestuurslid Charles de Leeuw liet overigens in zijn voorwoord weten dat er wel zestien paarden waren, maar dat het in Zwanenburg aan pikeurs ontbrak.

Laatste keer met veertien

De laatste keer dat er slechts met veertien paarden begonnen werd aan een kortebaan was bijna vijfenveertig jaar geleden op 28 september 1977 in Roden. Tijdens de tweede helft van de jaren ’70 waren de velden vaker matig bezet. Zo verschenen er in 1976 ook veertien paarden aan de start in Stompwijk, doorgaans een koers waar trainers en eigenaren voor in de rij staan.

Dieptepunt was de kortebaan van ’t Zand op 11 oktober 1976. Toen kwamen er slechts twaalf paarden aan de start. de paarden die de eerste omloop overleefden, draafden sowieso in het prijzengeld. Een jaar eerder was ’t Zand gestart met dertien paarden.

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.