Aad van Diest winnaar TipCompetitie 2022

12 oktober 2022 09:57

Aad van Diest is de winnaar geworden van de TipCompetitie 2022. De deelnemer uit Lisse stond er voor de kortebaan van ’t Zand al florissant voor en kwam tijdens de koers over de Keinsmerweg dan ook geen moment in de problemen. Yuri van Buren behield zijn tweede plaats, Milenka van den Bosch neemt de derde plaats in. Saskia de Gier legde verrassend beslag op de winst in de 4e periode, terwijl Iris Opdam de laatste dagprijs van het seizoen oppikte.

In ’t Zand deelde Southwind Raptor de lakens uit, in de TipCompetitie was Iris Opdam niet te beschieten. Met een grote voorsprong legde ze beslag op de dagzege. Ze scoorde acht bonuspunten dankzij de overwinning van Southwind Raptor en scoorde verder punten met de paarden van Stal de Groningers, te weten Candy Blue Chip, Epoque en de opgeleefde Coktail Bar. Met dit viertal bleef ze Saskia de Gier ruim voor. Ook zij voorspelde een overwinning van de Amerikaanse snelheidsduivel van eigenaartrainer Bert de Boer, aangevuld met Candy Blue Chip, Gaya Vip en Ferran Convital.

In totaal voorzagen slechts vijf deelnemers een overwinning van Southwind Raptor in ’t Zand. Naast het eerder genoemde tweetal waren dat Matthieu van Winsen, Kees Kinnegin en Lia Slootbeek. Voor Slootbeek was het de achtste keer dat ze de winnaar juist voorspelde, vaker dan alle andere deelnemers aan de TipCompetitie. C.P. Venema, Guusje Aafjes, Iris Opdam en René van Delft volgen op respectabele afstand. Zij voorspelden zes keer de juiste winnaar van een kortebaan.

Voor de eindzege in de 4e periode van 2022 kwamen met alleen nog de kortebaan van ’t Zand te gaan verschillende deelnemers in aanmerking. Guusje Aafjes, Gerard Jungbacker, C.P. Venema, Gerard Hoek, Bert Schreuder of misschien nog Frits Taag. De achterstand van de overige deelnemers leek te groot om nog aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Een misrekening, want het was uiteindelijk Saskia de Gier, na het Nederlands kampioenschap in Lisse de nummer negen van het deelklassement over de 4e periode, die er verrassend met de winst vandoor ging.

Het was opnieuw Southwind Raptor die het verschil maakte. Waar Saskia de Gier acht bonuspunten opstreek met de sterke overwinning van de twaalfjarige ruin, kwamen haar concurrenten er bekaaid vanaf. Alleen Venema en Schreuder hadden de beste sprinter van 2022 in hun prognose meegenomen, maar tipten respectievelijk Ferran Convital en Epoque als winnaars van de laatste koers van het seizoen. De Gier maakte zo een reuzesprong en eiste onverwacht de zege in de 4e periode op, slechts één punt voor C.P. Venema en twee punten voor Bert Schreuder. Gerard Jungbacker en Guusje Aafjes kenden een off-day en zakten naar de vierde en vijfde plaats.

Het kon eigenlijk niet meer fout en na de laatste kortebaan van het seizoen is het definitief: Aad van Diest is de winnaar geworden van de TipCompetitie 2022. De Lissenaar sloeg zijn slag in de tweede helft van het seizoen. Na de kortebaan van Stompwijk nam Van Diest de leiding en stond deze niet meer af. Hoewel de kortebanen elkaar in rap tempo opvolgden en er talloze punten werden gescoord, kwam hij ook geen moment meer in de problemen. Na Stompwijk bedroeg zijn voorsprong één punt; na ’t Zand is dit verschil opgelopen tot maar liefst zeventien punten. Van Diest stak er dit seizoen dus met kop en schouders bovenuit en wordt op een later tijdstip gehuldigd als de winnaar van de TipCompetitie.

Naast Van Diest kwam ook Yuri van Buren niet in de problemen en legde met ruim verschil op zijn achtervolgers beslag op de tweede plaats. De derde podiumplek is op het allerlaatste moment veroverd door Milenka van den Bosch. De Stompwijkse was in felle strijd verwikkelt met Frits Taag, maar besliste deze in ’t Zand in haar voordeel. Taag valt dus net buiten de prijzen, net zoals René van Balen, die samen met Taag de vierde plaats moet delen.

Ferry Elderbroek beëindigt het seizoen op de zesde plaats, vlak voor Saskia de Gier, die haar opmars afsluit op een mooie zevende plek. Lenie Zuidgeest blijft vanaf de achtste plaats ongetwijfeld tot haar grote tevredenheid de tips van deze website voor. Gé Hilgersom -winnaar van de 2e periode- maakt de Top 10 compleet.

Oudgedienden Ton Zuidgeest en Kees Duijnisveld eindigen net buiten de Top 10. Peter Welp (H’waard) is de nummer dertien van de lijst en blijft op basis van het aantal juist gekozen winnaars Wybo Lelieveld voor. Guusjes Aafjes is de nummer vijftien, Rogier Borsjes -koploper van het eerste uur en winnaar van de 1e periode- de nummer zestien. Bert Schreuder voorspelde vaker de juiste winnaar dan Gerard Jungbacker en is daarom zeventiende en Jungbacker achttiende. Mats Ligthart is de nummer negentien en Hans Bak hoort net bij de beste twintig tippers van het seizoen.

Dit was het dan, de TipCompetitie van 2022 zit er op! Dank aan alle deelnemers voor het meespelen met het leukste prognose-spelletje van Nederland. Uiteraard staan wij altijd open voor op- en aanmerkingen, dus laat van je horen wanneer je goede ideeën hebt. De verschillende prijswinnaars worden volgend jaar gehuldigd. In welke vorm dat zal zijn, is op dit moment niet zeggen, maar we streven naar een samenkomst zoals voorheen de Vriendendag.

Wees lief voor elkaar en tot volgend seizoen!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.