Aad Pools: ‘Hij heeft nog moeite met keren’

27 juni 2018 07:42

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: I am Perfect.

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is I am Perfect een Duits gefokt paard. De nieuwe troef van eigenaar Nico Post kwam in de winter over naar de stal van Aad Pools, om hem voor te bereiden op het kortebaanseizoen. Daarvoor opereerde de zesjarige bruine hengst onder de hoede van de Belgische toppikeur Jos Verbeeck.

I am Perfect bereikte in Venhuizen de tweede omloop.

Op de langebaan liep I am Perfect tot dusver een kleine 12.000 euro aan prijzengeld bijeen, waarvan ruim 4.500 op de Nederlandse drafbanen. Zijn record is 1.13.6 gelopen over de mijl op Duindigt en dateert van mei 2017. In die koers eindigde I am Perfect op de zesde plaats, op respectabele afstand van de eerste drie aankomenden Fabio Bianco, Durk M Boko en Donate Groenhof, die allen net een fractie sneller waren.

Leerproces

“Op de kortebaan zit I am Perfect in het leerproces”, aldus trainer en pikeur Aad Pools over zijn pupil. “Hij heeft vooral nog wat moeite met keren”. In Assendelft trof de nieuwe combinatie in Hannie Swagerman met rijder Frans van der Blonk een andere debutant op de kortebaan. In de eerste rit profiteerde de vierjarige tegenstander optimaal van de vijf meter voorgift. In de tweede rit nam Aad Pools logischerwijs meer risico. Te veel zo bleek. I am Perfect ging te vroeg van start en werd uitgeschakeld.

In Venhuizen profiteerde I am Perfect juist van een valse start van de tegenstander. In de kamprit ging Canon de la Douce met Caroline Aalbers te vroeg door het licht en bezorgde zo de tegenstander een gemakkelijke doorgang naar de tweede omloop. Daarin trof I am Perfect de snelle Cassari met John de Leeuw. Die bleek nog een maatje te groot. Bovendien ging de pupil van Aad Pools in beide ritten van de benen.

Beterende hand

In Sassenheim was de tweede omloop eveneens het eindstation. I am Perfect klopte in de eerste doorgang eenvoudig debutant Estellakingsdeep met Arnold de Wit, maar moest het vervolgens afleggen tegen Ben Hurry met Rick Wester. Ook deze troef van Stal De Groningers bleek nog een maatje te groot. Toch is Aad Pools niet ontevreden. “Vandaag was I am Perfect duidelijk aan de beterende hand”, zo legt hij uit.

In Sassenheim startte I am Perfect voor de derde keer waardoor nu vijf meter ontheffing volgt.

Pools heeft zelfs hoge verwachtingen van zijn pupil. “Onderweg is I am Perfect heel snel. Als hij de start wat beter onder de knie krijgt, doen we gewoon mee om de prijzen.” Bij zijn volgende deelname, waarschijnlijk in Egmond aan den Hoef, geniet I am Perfect reglementair van vijf meter ontheffing. Daarmee kan hij een mindere start eventueel compenseren. Maar intussen zit Pools natuurlijk niet stil. De bijna 70-jarige trainer zal er thuis alles aan doen om I am Perfect ook de juiste kneepjes van de startprocedure bij te brengen. En wie weet kan de hengst in juli dan zijn naam eer aandoen en zorgen voor een passend verjaardagscadeau voor Pools.

Tekst: Ruud de Groot

Als hij de start wat beter onder de knie krijgt, doen we gewoon mee om de prijzen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.