Aad Pools en Iper Flying toe aan eerste seizoenzege

11 augustus 2014 08:59

Het kortebaanseizoen van 2014 is nog niet het seizoen van Aad Pools. ‘Mister kortebaan’ won de afgelopen twee jaar zo’n beetje alles wat er te winnen viel (16 (!) overwinningen), maar dit seizoen staat hij nog droog. Hoogste tijd dat daar verandering in komt! In Middenbeemster brengt hij onder andere Iper Flying aan de start. De Italiaan staat voor de zware taak om Pools van de hatelijke ‘nul’ te verlossen.

Bekijk het deelnemersveld van Middenbeemster.

Iper Flying lijkt in Middenbeemster het te kloppen paard. Vorig seizoen boekte hij twee zeges (Heemskerk en Medemblik), maar dit seizoen wist hij nog niet te winnen. In Santpoort liep hij een geweldige koers, maar was de weg naar de finale te zwaar geweest om de relatief frissere Yankee Attack tijdens de eindstrijd te kloppen. Tijdens zijn laatste start in Beverwijk was de snelle Donate Groenhof tijdens de eerste omloop te sterk, maar tegen deze vierjarige merrie zijn maar weinig deelnemers opgewassen. Op de Rijperweg moet het maar eens gaan gebeuren voor zowel Iper Flying als zijn trainer en pikeur Aad Pools! Beiden zijn er hard aan toe en hebben het inmiddels verdiend.

Een gemakkelijke opgave gaat dat vanzelfsprekend niet worden. Met name John de Leeuw brengt twee deelnemers in de baan, die het onze favoriet wel eens flink lastig kunnen maken. Met name van Asko Bond wordt het nodige verwacht. De Zweed debuteerde in Warmond met een vijfde plaats en werd fraai derde in Santpoort. Tijdens zijn laatste start in Beverwijk liet hij tijdens de tweede omloop niet zien wat hij in huis had, maar een omloop eerder schakelde hij bijzonder sterk Howings Kumpel uit. In Beverwijk liep ook Evison een indrukwekkende koers. De prachtige vosruin liep een matig voorseizoen, maar gaf op de Breestraat blijk van een prima vorm. Helaas schakelde hij zichzelf uit met een galoppade; een kwaal die hem wel vaker de das om doet. Zonder galoppades moet Evison op de Rijperweg een hoofdrol kunnen vertolken.

Minimumafstand

Ook titelverdediger Co Swagerman is van de partij. De vijfjarige ruin heeft inmiddels te maken met een starthandicap en daarom is leerlingpikeur Denise Pennekamp, om de vijf meter extra in het startvak te omzeilen, op de Rijperweg zijn pikeur. De nieuwe combinatie zal ongetwijfeld aan elkaar moeten wennen, maar beiden hebben de klasse om snel met elkaar overweg te kunnen. Co Swagerman steekt in elk geval in een prima vorm. De ruin won een dikke twee weken geleden in Bemmel en finishte zaterdag, ondanks zijn starthandicap, als vijfde in De Lier. Desondanks blijft het even afwachten met deze combinatie.

Maar liefst negen paarden starten in Middenbeemster vanaf de minimumafstand van 295 meter. Onder hen verschillende gevaarlijke outsiders. Dempsey Donon was vorige week succesvol op de langebaan in Heino en finishte tijdens zijn laatste kortebaan als vijfde in santpoort. Cha Cha Cha eindigde eerder dit seizoen vanaf de basisafstand als derde in Warmond. In Beverwijk werd hij met een startontheffing tijdens de tweede omloop verrassend uitgeschakeld door de latere winnaar Quick du Vivier. Boy Lucswolle liep één sterke rit in Beverwijk, om daarna twee keer weg te springen. Wanneer Ruud Pools de zesjarige hengst in het gareel weet te houden, geloven wij in een verrassing. Cunera Beuckenswyk maakte indruk in Santpoort en Beverwijk, maar werd in De Lier snel uitgeschakeld door Timmy H. In Middenbeemster moet ze het opnieuw direct opnemen tegen een sterke tegenstander: Co Swagerman. Mocht ze deze omloop overleven, behoort een klassering tot mogelijkheden.

In dit sterke deelnemersveld met veel paarden vanaf 295 meter en verschillende prima kortebaners vanaf de basisafstand lijkt de rol van Yankee Attack, Zero Option Lane en Umberto, allen opgezadeld met een starthandicap, op voorhand snel uitgespeeld. Met een gunstig koersverloop is echter veel mogelijk. Yankee Attack is de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2014’ en geeft nooit en te nimmer op. Zero Option Lane won al vaker met een starthandicap en heeft de snelheid om mee te kunnen strijden om de prijzen. Umberto won de eerste editie van de koers in Middenbeemster en zal dit huzarenstukje ongetwijfeld willen herhalen.

ONZE TIP: 1. IPER FLYING 2. ASKO BOND 3. CO SWAGERMAN 4. EVISON
Outsiders: Dempsey Donon, Zero Option Lane en Cha Cha Cha

Ben je er niet bij in Middenbeemster, maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf donderdagmorgen je weddenschappen!

Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.