6 augustus: ‘Dag van het bijgelote paard’

6 augustus 2020 09:08

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 102 gaan we terug naar 6 augustus 1998, 2002 en 2009, Santpoort, Nootdorp en nog een Santpoort. Hoe 6 augustus de ‘Dag van het bijgelote paard’ werd.

Voor het kortebaanseizoen van 1996 werden de reglementen rigoureus aangepakt. Tot 1996 bestond de kans dat er zich drie paarden plaatsten voor de halve finale en één van de deelnemers min of meer een stilstaand nummer genoot. De uitslag stond zo min of meer al voor de finaleritten vast. Was dat niet het geval, dan eindigde de koers met de strijd om de tweede en derde plaats.

Het was het toenmalig bondsbestuur, onder leiding van voorzitter Peter Bisschop, een doorn in het oog. Zo ontstond het idee van het bijloten. Voor de vierde omloop werd één van de verliezers in de derde omloop teruggeloot en kreeg een tweede kans. Het strookte weliswaar niet met het knock-outsysteem wat al eeuwen werd gehanteerd, maar op deze manier werd een stilstaand nummer in de halve finale vermeden en eindigde elke kortebaan met een climax.

De echte puristen gruwelen van het bijloten. Zeker wanneer de bijgelote combinatie z’n herkansing met beide handen aangrijpt en er met de overwinning vandoor gaat. Na de invoering van het bijloten duurde het ruim twee jaar voordat een bijgeloot paard een kortebaan won. Dat was op 6 augustus 1998 in Santpoort. Toeval of niet, maar op 6 augustus wonnen daarna in 2002 en 2009 nog eens twee paarden, die na bijloting een tweede kans hadden gekregen. Een overzicht.

6 augustus 1998, Santpoort
De kortebaan van Santpoort van 1998 is niet de geschiedenisboeken ingegaan als één van de mooiste kortebanen ooit. De twintig deelnemers hadden de grootste moeite om in draf te blijven, waardoor er van spanning weinig sprake was. Bij aanvang van de vierde omloop had Rob de Vlieger de beste papieren. Hij had zijn beide deelnemers, Johnno Arlo en Jimmy Scimitar naar de halve finale gebracht. Helaas lootte hij met zijn beide paarden tegen elkaar, waarna hij zelf met Johnno Arlo de finale haalde.

Faith Princess (Aad Pools) leek de tweede finalist te worden. De merrie van Emile Bousie balanceerde op de winsomgrens en had er dus alle belang bij om zo hoog mogelijk te eindigden. De finale was binnen handbereik met de bijgelote Alley Ego als tegenstander. De Zweedse ruin was bepaald geen hoogvlieger en leek daarom kansloos. Het liep totaal anders. De combinatie met Huib van den Heuvel op de sulky zette zowel Faith Princess als Johnno Arlo opzij en won als eerste bijgelote paard een kortebaan. De pupil van trainer Jan van Dooyeweerd en eigenaar Koos Minck won een jaar later in Joure zijn tweede en laatste kortebaan.

Blijde gezichten bij de achterban van Alley Ego, na de onverwachte overwinning in Santpoort. (Foto: archief Kortebaandraverijen.nl)

6 augustus 2002, Nootdorp
Het kon niet anders dat Raindance Way met John de Leeuw de kortebaan van Nootdorp op 6 augustus 2002, verreden op de Molenaar Blonkweg, ging winnen. De ruin verkeerde in een bloedvorm en had eerder dat seizoen gewonnen in Den Ilp en Zandvoort. De pupil van trainer Hans Bot kreeg echter een loodzware koers voor zijn kiezen. Na een slijtageslag tegen Florida Way, wachtte tijdens de derde omloop de taaie Henri Kievitshof, die ook pas na een kamprit werd verslagen. De drie knalharde ritten tijdens de halve tegen Mr Postman deden Raindance Way de das om. Hij haalde de finale, maar de pijp was leeg.

Het was aan Millions Ahead om te profiteren. De ruin met Jolanda van Strien op de sulky draafde soepel door de eerste drie omlopen heen en stond op de drempel van de finale. Tijdens de vierde omloop moesten alleen Ido Baldwin en Bakker opzij worden gezet, maar dat mocht geen probleem zijn. Deze combinatie was tijdens de derde omloop ook al eenvoudig verslagen en gezien de slijtageslag tussen de andere halvefinalisten lag de overwinning voor het oprapen. Het liep totaal anders dan verwacht. Millions Ahead schakelde zichzelf met twee galoppades uit en Ido Baldwin profiteerde. Zo haalde de pupil van trainer Cees Imming betrekkelijk fris de finale en bleek Raindance Way geen partij meer te kunnen geven. Het was voor Ido Baldwin zijn twaalfde (!) en laatste zege op de kortebaan.

Ido Baldwin (links) heeft hier nog voordeel op Millions Ahead, maar zal zich toch nog gewonnen geven. Desondanks won Ido Baldwin na bijloting alsnog de kortebaan van Nootdorp in 2002. (Foto: Huybers Paardensport Fotografie)

6 augustus 2009, Santpoort
Aanvankelijk was het de bedoeling om Umberto alleen maar uit te proberen op de Hoofdstraat in Santpoort. Bij een gebrek aan deelnemers, ondanks dat Santpoort z’n 250e kortebaan verreed kwamen er die middag slechts zeventien combinaties aan de start, werd de pupil van eigenaartrainer Bert de Boer alsnog ingeschreven. Het werd een debuut om nooit te vergeten. Tijdens de derde omloop liep het in eerste instantie mis. Tegen Sheba Boko (Cees Imming) gaf Umberto er ineens de brui aan en sprong tweemaal weg.

Het bijloten bracht uitkomst. Umberto kreeg een tweede kans en na een kleine aanpassing, de ruin kreeg schoentjes omgehangen, was Umberto niet meer te beschieten. Neeroson (Ruud Pools) won nog wel de eerste rit van de halve finale, maar na een kamprit bleek de debutant toch de sterkste. Tijdens de finale moest Umberto het opnemen tegen Volann d’Orange. De ruin werd in eerste instantie gereden door Lindsey Pegram, maar nadat zij met haar tweede paarden tegen elkaar lootte, nam Aad Pools haar plek over. Ook Volann d’Orange wist de eerste rit te winnen van Umberto, maar tijdens de kamprit liet de combinatie met Manon Pools op de sulky er geen misverstand over bestaan wie de sterkste was.

De verrassing is compleet: de bijgelote en debuterende Umberto is tijdens de kamprit van de finale ruim sneller dan Volann d’Orange en wint de 250e kortebaan van Santpoort. (Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.