‘305-paarden’ kansrijk in Venhuizen

25 mei 2012 13:19

Venhuizen krijgt op ‘Pinkster 3’ hoog bezoek. De drie nog op de kortebaan actieve paarden met de hoogste winsom verschijnen op de Westerbuurt aan de start. Viva’s Limburgia, Le Dream en Yke Starlake zijn daarom op papier de grote favorieten, maar het aantal outsiders is te groot om bij voorbaat al de zege aan één van deze drie kortebaankleppers toe te dichten.

Viva’s Limburgia staat zowel qua winsom als aantal overwinningen op eenzame hoogte. Het ultieme kortebaankanon won tijdens zijn carrière maar liefst twaalf kortebanen en draafde bijna € 33.000,- bij elkaar. Zijn rijdster Manon Pools kan lezen en schrijven met hem. De kortebaankampioene van 2008 stapte 25 keer op de kar achter Viva’s Limburgia en won maar liefst elf keer. Door de ontheffing van vijf meter tot een gewonnen ‘seizoenswinsom’ van € 1.500,- neemt Pools opnieuw achter hem plaats. Tijdens het Nederlands kampioenschap van 2010 werd Viva’s Limburgia al eens tweede in Venhuizen, toen met Josette Pools op de sulky. De negenjarige ruin heeft zijn kuren, maar is eenmaal op drift moeilijk te verslaan.

Viva’s Limburgia verspeelde in 2010 de Nederlandse titel aan Yke Starlake. De toen vijfjarige ruin verkeerde in blakende vorm en liet zich vanaf de basisafstand tot Nederlands kampioen tronen. Dit keer start de combinatie met Ruud Pools tijdens zijn seizoendebuut met een starthandicap van vijf meter. De zesvoudig kortebaanwinnaar heeft de snelheid om de concurrentie zijn wil op te leggen, maar wil het na een zware koers wel eens af laten weten in het startvak. Desalniettemin een kanshebber voor de zege in Venhuizen.

IJzeren conditie

Onze favoriet is echter Le Dream. Waar trainer Lieven de Groote vorig seizoen zijn troef vrijwel voor elke kortebaan inschreef, kiest de Belgische trainer uit Nazareth momenteel zijn koersen voor het sprintwerk zorgvuldig uit. De opgelopen starthandicap in combinatie met het feit dat de dertienjarige Fransman niet tot de snelste starters behoort, maken van het starten op een 300 meter baan een must. De Nederlands kampioen van 2011 is trouw, heeft een ijzeren conditie en bewees in Helmond, ondanks zijn vijfde plaats, in een prima vorm te steken. Met kortebaankampioen Wim van der Mespel op de sulky is dit de te kloppen combinatie.

Om de koers bij voorbaat schriftelijk af te doen, gaat veel te ver. Daarvoor zijn de outsiders domweg te sterk. Zo bewees Giovanni vorig jaar met een sublieme overwinning in Lisse tot de kortebaantop te behoren. De negenjarige hengst is wat moeilijk in de omgang, maar kan zich eenmaal in draf met de besten meten. Dat geldt ook voor Zalvador Spendic. Lopende zijn er weinig paarden sneller dan de zesjarige vosruin, maar de pupil van Caroline Aalbers moet er wel zin in hebben. Met een derde plaats in Assendelft en een tweede afgelopen woensdag op de lange(gras)baan in Hilversum zit het met de vorm in ieder geval wel snor.

Terug van weggeweest is Woody Boko. De achtjarige ruin debuteerde in 2009 met een derde plaats in Hattemmerbroek, maar kwam daarna gek genoeg niet meer aan de start op de kortebaan. In Venhuizen moet de combinatie met Robin Bakker bewijzen dat het geen eendagsvlieg is geweest. Toch zal de nieuwe troef van trainer Jos Koolwijk de tijd moeten krijgen om het kortebaanvak te leren. Dat gaat ook op voor talentvolle nieuwelingen als Prince of Moor en Bemyguest. Trainster Caroline Aalbers is enthousiast over de vorderingen van laatstgenoemde. In Wognum ging de vierjarige ruin echter onder druk van de aanstormende Tusee JL tweemaal van de benen. Ook Prince of Moor schakelde zichzelf in Wognum galopperend uit. Toch hebben we genoeg snelheid gezien om rekening met hem te houden. Zo moest de latere nummer twee, Original Charm, vol aan de bak om Prince of Moor achter zich te houden.

Wat goed te maken

Willie Luciano en Mitchell Voshol hebben wat goed te maken. Vorig jaar liep deze combinatie verschillende sterke koersen, maar tijdens zijn eerste start van 2012 in Assendelft ging het volledig mis. Een te vroege start en een galoppade deed Willie Luciano al in de eerste omloop afdruipen. De merrie won overigens wel één rit uit een kansloze positie. Hoe de kansen zijn om in Venhuizen minimaal een ronde verder te komen, is moeilijk in te schatten. De Amerikaan Super Neil debuteert op de kortebaan. Ook Hulk Hogan verschijnt op de Westerbuurt voor het eerst aan de start. De in Zweden gefokte ruin heeft als moeder Gail Devers, die in 2000 met Ruud Pools maar liefst vijf kortebanen in één seizoen won. Ook Hulk Hogan treft direct een goede kortebaanster. Montanara liep al verschillende ereprijzen bij elkaar en won vorig jaar in Roden.

Andere interessante debutanten zijn Tim Trot en Be Surprise. Beiden zijn in eigendom van Max van Tiggelen en worden getraind door Rob de Vlieger. Deze combinatie van trainer en eigenaar leverde in het verleden al meerdere prima kortebaanpaarden op, zoals Utah en Wala Alki. Beiden hebben het op papier niet al te zwaar te verduren gekregen qua loting en krijgen waarschijnlijk zo de kans om het kortebanen onder de knie te krijgen.

**** Le Dream
*** Viva’s Limburgia en Yke Starlake
** Giovanni en Zalvador Spendic
* Willie Luciano

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.