‘305-paarden’ doorgaans kansloos tijdens NK

3 juli 2013 10:01

Zaterdag staat het Nederlands kampioenschap op het programma. Warmond heeft dit jaar de eer om de meest prestigieuze kortebaan van het seizoen te organiseren. De inmiddels met een starthandicap belaste Blackpearl Trans R (foto) verdedigt op de Herenweg haar vorig jaar in Lisse gewonnen titel. De kans dat zij die prolongeert, lijkt op voorhand niet groot. De laatste jaren kwamen de deelnemers die waren opgezadeld met extra meters in het startvak er tijdens het NK niet aan te pas.

Viva’s Limburgia was de laatste die tijdens een Nederlands kampioenschap met een starthandicap de finale haalde. Tijdens het NK van 2010 in Venhuizen moest hij echter zijn meerdere erkennen in Yke Starlake. Ook Panky Neyenrode haalde vanaf 305 meter de finale van een NK. Op de Nieuwstraat in Purmerend liet tegenstander Derek Effe zich in 2007 uiteindelijk tot de verrassende winnaar kronen.

Voor een winnaar met ‘extra meters’ moeten we terug naar 1995. Toen was het Speedy Jace die in Heemskerk vanaf 310 meter (!) de Nederlandse titel binnensleepte. Tegenstander tijdens de finale was toen My Twain, die eveneens vanaf deze afstand startte. Blackpearl Trans R won overigens vorig jaar ook met een starthandicap, maar mocht omdat zij pas vier jaar oud was wél vanaf de basisafstand starten.

Succesvol

Het Nederlands kampioenschap werd het afgelopen decennium gedomineerd door vierjarige paarden. Lino Hawai (2002), Roodnoot Jansara (2003) en Supermatic (2004) lieten zich met een startontheffing tot Nederlands kampioen kronen, terwijl recenter Caretto As (2006), Willie Luciano (2008) en Blackpearl Trans R succesvol waren tijdens het NK.

Echter, sinds 1997, het seizoen waarin het huidige ‘meters-systeem’ werd ingevoerd, won naast Voorschoten nergens zo vaak een deelnemer met een starthandicap als in Warmond. Zo konden de extra meters op de Herenweg Ido Baldwin (2001), Mister Diamond (2002), Lino Hawai (2003), Adonis Guard (2004) en Timothy’s Way (2008) weinig deren. De paarden die zaterdag vanaf 280 meter moeten starten, hoeven dus niet bij voorbaat te wanhopen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.