‘305-paarden’ Aad Pools zelden kansloos

5 juni 2013 06:24

Black Beauty Venus (foto) tilde door de overwinning in Amsterdam-Noord zijn winsom over de grens van twaalf mille. Tijdens zijn volgende start op de kortebaan wordt de achtjarige ruin voortaan opgezadeld met een starthandicap van vijf meter. Terwijl dat voor andere paarden soms het einde van hun kortebaanloopbaan betekent, blijven de paarden van Aad Pools, ondanks de vijf meter meer, succesvol.

Adonis Guard was de eerste kortebaner van de trainer uit Uitgeest die sinds de millenniumwisseling zowel vanaf de basisafstand als met een starthandicap kortebanen won. De bliksemsnelle Zweed kwam in 2000 voor het eerst op de kortebaan uit en had na ruim één seizoen al een handicap te pakken. Dat vormde geen enkel beletsel om te blijven winnen. Na de kortebaan in Warmond in 2004 kwam hij zelfs op tien meter te staan, waarna leerlingpikeur Manon Pools achter hem plaatsnam. In 2006 won de combinatie nog drie keer, waarna in 2007 de elfvoudig kortebaanwinnaar uiterst ongelukkig aan zijn einde kwam.

Ook met Lino Hawai had Aad Pools vanaf verschillende afstanden succes. De Duitse ruin kwam in 2002 als vierjarige bij ‘mister kortebaan’ op stal en won tijdens zijn eerste seizoen direct drie keer. Nadat hij een jaar later twee keer reglementair vanaf de basisafstand moest starten en beide keren ook won, kreeg hij te maken met een starthandicap. Dat kon hem weinig deren, want ook hij bleef de successen aan elkaar rijgen. Na de kortebaan van Voorschoten in 2004 werd de winsomgrens van de volgende starthandicap overschreden en werd opnieuw Manon Pools zijn nieuwe pikeur. Lino Hawai stopte in 2006 na negen overwinningen.

Wennen

United Kievitshof en Caretto As lukten het niet om met een starthandicap te winnen. Beide paarden debuteerden in 2006 als vierjarigen op de kortebaan en regen direct de overwinningen aan één. Een jaar later wonnen ze allebei ook vanaf de basisafstand, wat hen allebei al snel een starthandicap opleverde. Beide paarden kregen echter niet de tijd om aan hun nieuwe afstand te wennen, want na het seizoen van 2007 werden ze uitgevoerd naar Denemarken.

Viva’s Limburgia is wellicht de beste kortebaner die Aad Pools ooit op stal heeft gehad. Na zes zeges in 2008, waarvan vijf op een rij, kreeg ook hij te maken met vijf meter extra in het startvak. Het vormde voor Viva’s Limburgia geen enkel beletsel, want zijn eerste start vanaf de nieuwe afstand leverde direct een klinkende zege op. Ook in de daaropvolgende jaren bleef het ultieme kortebaankanon winnen. De teller staat inmiddels op veertien kortebaanzeges en het einde lijkt nog niet in zicht.

Tusee JL debuteerde in 2010 op de kortebaan en had in eerste instantie tijd nodig om het vak onder de knie te krijgen. Na een late zege in Roden volgden in 2011 drie overwinningen. In 2012 won hij nog één keer vanaf de basisafstand, maar was het ook met een starthandicap direct raak. Ook dit seizoen is de Belgische ruin, opgezadeld met extra meters of niet, een deelnemer om rekening mee te houden.

De beste kortebaner van vorig jaar, Blackpearl Trans R, moet zich nog bewijzen vanaf 280 of 305 meter. De zesvoudig kortebaanwinnaar won vorig jaar zes kortebanen, waarvan drie vanaf de basisafstand. In Assendelft liet ze dit jaar met een derde plaats zien goed uit te voeten te kunnen met een starthandicap, maar wil de merrie zich meten met  de illustere namen die hierboven zijn genoemd, zal ze ook met vijf meters méér moeten winnen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.