Zam Avon zwaait na acht jaar af in Lisse

26 september 2017 09:36

Het einde van het kortebaanseizoen nadert met rasse schreden. Traditiegetrouw nemen we dan ook afscheid van paarden die de kortebaan jarenlang kleur hebben gegeven. Zo loopt Zam Avon komende donderdag in Lisse zijn laatste koers. De troef van eigenaar, trainer en pikeur Wim van Buytene mag daarna van zijn oude dag genieten.

De kortebaancarrière van Zam Avon kent  maar één hoogtepunt. Als vierjarige won de Duits gefokte ruin  op 3 juli 2010 als grote outsider de kortebaan van Warmond. De winnend-uitbetaling was ruim 100 tegen één.

Bij zijn debuut in Assendelft, in Wognum en in Amsterdam bereikte Zam Avon telkens de tweede omloop. Hij liet daarbij snelheid zien, maar strandde steeds door galoppades. In Warmond bleven die achterwege en in de finale klopte Zam Avon favoriet Neeroson. Twee weken later werd de ruin derde in Stompwijk en een mooie loopbaan lag in het verschiet.

Zam Avon (links) houdt Neeroson achter zich en wint in 2010 in Warmond. Foto: Nico Visser.

Keiharde ritten

Het kwam er niet van. Vanaf de basisafstand eindigde Zam Avon alleen nog bij de eerste vier in Santpoort in 2012 (4e plaats), in Bemmel in 2015 (3e plaats) en in Warmond dit jaar (4e plaats). Wat wel opviel, was dat de ruin met het jaar trouwer werd. Wie Zam Avon met Wim van Buytene in de eerste of tweede omloop trof, kon steevast rekenen op twee of drie keiharde ritten.

Wim van Buytene legt uit dat Zam Avon het kortebaanwerk de eerste jaren helemaal niet leuk vond. “Hij deed moeilijk aan de start en liep vaak scheef weg”, aldus de trainer uit het Noord-Brabantse Groeningen. “Omdat hij geschikt leek voor het kortebaanwerk en vooral veel snelheid liet zien, bleven we het af en toe toch met hem proberen. Pas de laatste jaren heeft hij er echt plezier in.”

Gouden karakter

Van Buytene roemt het gouden karakter van zijn paard. “Hij doet altijd enorm zijn best en is inmiddels zo trouw als een deur”, aldus de vorige maand 60 jaar geworden pikeur. “Zam is een droompaard om te rijden. Hij heeft geen ijzers en geen hoofdstel en loopt altijd met losse lijntjes richting start. Hij is rustig en draait heel gemakkelijk.”

Dat was in de beginjaren van de kortebaancarrière van Zam Avon dus wel anders. “Het is jammer dat hij als jong paard minder trouw was”, meent Van Buytene. “Anders hadden we veel meer kortebanen kunnen winnen. Zam werkt nog altijd hard, maar de laatste twee jaar mist hij de pure snelheid. Daarom is hij nooit een echte topper geworden.”

Laatste keer

Zam Avon komt in Lisse voor de 58e en dus laatste keer op de kortebaan aan het vertrek. Daarna blijft hij bij Wim van Buytene op stal. “Mijn zus en ik hebben Zam al vanaf zijn geboorte. Die doen we echt niet weg”, zo stel hij. “Zam is altijd vrolijk, of hij nou voor de kar staat of in het land. We hebben al die jaren veel plezier aan hem beleefd en hopen dat de komende tijd voort te zetten. Zam loopt alleen geen koersen meer.”

Zam Avon (links) in strijd met Chaman Rapida, Bemmel 2015.

Zam Avon liep tijdens zijn carrière op de langebanen van Nederland en Duitsland een kleine 16.000 euro aan prijzengeld bijeen. Op de kortebaan blijft de teller steken op ruim 5.000 euro. Tenzij Zam Avon en Wim van Buytene voor Lisse nog een grote verrassing in petto hebben. Van Buytene had dat immers ook met Howings Kumpel in 2015. Het is niet voor niets dat de nu elfjarige Zam Avon juist in Lisse afscheid neemt. Van Buytene bewaart aan de plaats in de Bollenstreek warme herinneringen.

Tekst: Ruud de Groot

Zam is altijd vrolijk, of hij nou voor de kar staat of in het land

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.