Winnen vanaf 310 meter, kan het nog?

9 januari 2018 10:08

Blackpearl Trans R leverde op 1 juli 2015  een ongelooflijke prestatie door met een starthandicap van tien meter de kortebaan op het ‘heilige’ gras van Duindigt te winnen. Een kunststuk van de bovenste plank, waarmee de ‘wondermerrie’ van Aad en Manon Pools wellicht de laatste winnaar is vanaf deze afstand. Of krijgt zij ooit nog eens een opvolger?

Manon Pools kan zich de zegetocht op die magische dag in juli 2015 nog goed voor de geest halen. “In eerste instantie waren we op zoek naar een leerlingpikeur die met haar vanaf 305 meter mocht starten. Deze werd echter niet gevonden. Daardoor ontstond het idee om het een keer vanaf 310 meter te proberen. Het parkoers op Duindigt leende zich daar perfect voor, want er was geen limiet aan de achterkant van het startvak. Zodoende konden we ver genoeg naar achteren om zo op volle snelheid te starten.”

De huldiging van Blackpearl Trans R op een snikheet Duindigt.

Na in de eerste omloop Cesc Boko te hebben geklopt, wachtte in de tweede omloop Starfighter Andrup. Dat leek een onmogelijke opgave, want de Duitse ruin koesterde een voorsprong van maar liefst vijftien meter op Blackpearl Trans R. De merrie was echter niet te beschieten en liep haar tegenstander voorbij alsof hij stil stond. “Het is enorm genieten wanneer je paard zo’n gat dichtloopt”, glundert Pools nog steeds na. “Het is een kwestie van kunnen, maar ook van willen. Blackpearl heeft wat dat betreft een gouden karakter, want ze bleef maar gaan die middag.”

Opvolger

In de derde omloop (die middag de halve finale omdat er met zestien paarden werd gestart) was Chaman Rapida een duidelijke maat te klein en volgde tijdens de eindstrijd Timmy H. Helaas kregen de toeschouwers geen sprankelende finale, want de tegenstander gaf er twee keer, onder zware druk van Blackpearl Trans R, de brui aan en sprong in galop. Zodoende werd Blackpearl Trans R de opvolgster van Mr Postman, elf jaar eerder de laatste die met een starthandicap van tien meter had gewonnen.

Pools durft niet te zeggen of Blackpearl Trans R op haar beurt ooit nog een opvolger krijgt. “Gedurende de middag mag je niets laten liggen. Elke centimeter die je te veel weggeeft in het startvak kan fataal zijn. Het feit dat er ook paarden starten vanaf 270 of 295 meter maakt het er ook niet gemakkelijker op. Of Blackpearl Trans R het nog een keer kan flikken? Ze is vorig jaar teruggekomen na een zware blessure en miste duidelijk ritme. Ik heb er vertrouwen in dat ze volgend seizoen weer terugkeert op haar oude niveau. Zonder andere paarden tekort te willen doen, zie ik Barbert ook wel tot zo’n prestatie in staat. Op de langebaan in Alkmaar toont hij momenteel aan een bijzonder paard te zijn. Maar of hij of Blackpearl ooit nog kan winnen vanaf 310 meter? Winnen vanaf 280 of 305 meter is al moeilijk genoeg.”

Laatste winnaars vanaf 285 of 310 meter
Blackpearl Trans R Manon Pools Duindigt 2015
Mr Postman Marco Valentijn Bennebroek 2004
Speedy Jace Ruud Pools
Ruud Pools
Ruud Pools
Medemblik
Heemskerk
Noordwijk
1995
1995
1995
My Twain Wim van Buytene Roden 1994
Enjoy Buitenzorg Rob de Vlieger Noordwijk 1993
Diamond Tonka Manus Bouwhuis
Manus Bouwhuis
Manus Bouwhuis
Hillegom
Santpoort
Voorschoten
1992
1992
1992
Desperado Rob de Vlieger Medemblik 1991
Bobo Buitenzorg Siem Hartman
Siem Hartman
Siem Hartman
Venhuizen
’t Zand
Breezand
1991
1990
1990
Abacadabra Gerard Hulleman Enkhuizen 1990
Clark Buitenzorg Guus Knijnenburg Medemblik 1990

Het is enorm genieten wanneer je paard zo'n gat dichtloopt

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.