Voorbeschouwing en tips kortebaan Wognum

9 mei 2018 07:04

De kortebaan van Wognum treft het met het deelnemersveld. Bewezen sprinters gaan het opnemen  tegen nieuw talent, wat gegarandeerd voor spektakel zorgt. Cattiva Byd torent hoog boven iedereen uit, maar is geen zekerheidje! En wie gaat de clash tussen Evison en Dutch Buitenzorg winnen? Het wordt volop genieten op de Kerkstraat!

1. Every’s wish – Caroline Aalbers 275 meter
De merrie liep de afgelopen twee jaar beresterke koe sen in Wognum. Beide keren werd ze vijfde. Ze behoort tot één van de snelste starters van het circuit en maakt het daarmee de favorieten bijzonder lastig.

2. Diesel Scott – John de Leeuw 275 meter
Vorig jaar was de hengst de beste vierjarige deelnemer. Hij won met vijf meter voorgift in Egmond aan den Hoef en Roden en behaalde diverse ereplaatsen. Vanaf de basisafstand krijgt hij het waarschijnlijk een stuk lastiger, al is hij natuurlijk wel een jaar ouder en sterker geworden.

3. Sandvangens Titan – Frans van der Blonk 275 meter
De nieuwe troef van Stal Assendelft draafde zaterdag op de thuisbaan een goede koers met de vijfde plaats als resultaat. De Zweed lijkt goed mee te kunnen doen, maar maakt nog gemakkelijk een fout. Wanneer de familie Van der Blonk hem verder kan verbeteren, liggen er mogelijkheden.

4. OJ Barb – Lindsey Pegram 275 meter
De tienjarige Italiaan liep zijn koersen door heel Europa, waarbij hij een halve ton aan prijzengeld bijeen liep en als record 1.14,2 noteerde. De ruin is één van de nieuwe aanwinsten van zijn Stompwijkse eigenarengroep, die na het vorige seizoen afscheid nam van Burney Boshoeve.

5. Cattiva Byd – John Dekker 275 meter
De snelheid die Cattiva Byd vorig jaar op de kortebaan liet zien, was ongekend. Dat ze slechts één koers won (in Nootdorp), kwam omdat ze te vaak aan het einde van de middag de startprocedure zat werd en fouten ging maken. Wanneer ze haar hoofd bij het werk houdt, is ze nauwelijks te kloppen. De favoriet!

Eenmaal goed van start is Cattiva Byd nauwelijks te verslaan.

6. Dario Prof – Heidi Appel 275 meter
De ruin toonde de afgelopen twee jaar regelmatig een snelle rit, maar wilde vaker weinig van het kortebanen weten. Het leverde drie keer een vijfde plek op. Inmiddels is hij verhuisd naar de stal van Heidi Appel. De loting kon niet slechter!

7. Faustus – Bryan Vader 275 meter
Was de laatste maanden vooral actief in het monté-genre, waarbij hij enkele prijsjes bij elkaar liep. Net als zijn stalgenoot OJ Barb (nr. 4) debuteert hij in Wognum op de kortebaan. Het is daarom moeilijk in te schatten of hij aanleg heeft voor deze tak van de drafsport.

8. Verseau Blue – Ruud Pools 275 meter
Debuteert in Wognum op de kortebaan. Zaterdag in Assendelft draafde hij alvast wat trainingsritjes en dat zag er goed uit! Wanneer hij dit ook in partij kan laten zien, liggen er mogelijkheden.

9. Contador – Manon Pools 275 meter
Voor Contador moet dit het jaar van de revanche worden. De negenjarige ruin toonde vorig seizoen regelmatig aan over genoeg snelheid te beschikken, maar kwam nooit helemaal uit de verf. Behoudens twee finaleplaatsen in Venhuizen en Voorschoten verliep zijn seizoen teleurstellend. Trainer Aad Pools is echter te spreken over zijn vorderingen en dat maakt van hem een deelnemer om rekening mee te houden.

10. Birdy de Neuilly – Finn Verkaik 275 meter
De pupil van trainer Hans Bot maakt in Wognum zijn debuut op de kortebaan. Kwam vorige week maandag met Dion Tesselaar op de sulky in actie op de langebaan in Gelsenkirchen en maakte daar indruk met een bliksemsnelle bandenstart. Hij nam daarbij enkele lengten voorsprong op de rest van het veld. Helaas moest hij zijn inspanningen vlak voor de finish bekopen en werd hij ‘slechts’ vijfde. Op basis van dit optreden, een interessante debutant.

11. Graceful Boko – Djimmy Schneider 275 meter
Kwam vorige week in Assendelft voor het eerst in actie op de kortebaan. Leek toen de eerste rit te winnen, maar sprong in het zicht van de finish met een veilige voorsprong zomaar in galop. Het lukte haar daarna niet om de tweede omloop te bereiken. Zal verbeterd moeten zijn om een rol van betekenis te spelen.

12. Lordspirit – Danny den Dubbelden 275 meter
In Egmond aan den Hoef haalde hij vorig jaar de finale, maar vanaf de basisafstand was het sprokkelen. Tijdens de winter wisselde hij van eigenaar en trainer en in Assendelft maakte hij een frisse indruk. Door drie ongelukkige starts kwam hij niet verder dan de tweede omloop. Er had meer ingezeten.

13. Evison – Ruud Pools 280 meter
De winnaar van 2016 en vice-kampioen van Nederland is een echte baanspecialist. Het nadeel is zijn afstand. Hij zal voortdurend in de achtervolging moeten. Met zijn klasse kan hij veel deelnemers achterhalen wat tot spectaculaire ritten zal leiden. Vijf meter geven op de favorieten is waarschijnlijk net te hoog gegrepen. Heeft in deze rit tegen supersprinter Dutch Buitenzorg het voordeel van het oneven nummer, wat van levensbelang is in het startvak.

14. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 280 meter
De tweevoudig kampioen van Nederland maakt ook dit jaar zijn opwachting in Wognum. Vorig jaar liet hij zien dat de klinkers van de Kerkstraat hem goed liggen, getuige de tweede plaats die hij behaalde. In vergelijking met vorig jaar start hij dit keer met een starthandicap van vijf meter en dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk. Zeker nu hij Evison in de eerste omloop heeft geloot en achterom moet draaien.

Dutch Buitenzorg (links) en Evison troffen elkaar vorig jaar tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap in Medemblik.

15. Cassari – John de Leeuw 275 meter
Een interessante debutant! Hij won zijn laatste drie starts op de langebaan en blijkt een heuse specialist over 1100 meter. Wanneer hij ook het draaien op de kortebaan onder de knie krijgt, is de ruin een winnaar in de dop.

16. Gyon Beuckenswyk – Frans van der Blonk 275 meter
Kende vorig jaar een aardig debuut in Medemblik met een plek in de tweede omloop. Zaterdag in Assendelft maakte hij zijn seizoensdebuut. Vooral in de eerste meters wilde het nog niet lukken. In Wognum zal hij meer moeten laten zien.

17. Dumarion Metjo – Danny den Dubbelden 275 meter
De merrie debuteerde vier jaar geleden in Wognum en werd direct vierde. Ze heeft die prestatie daarna niet meer kunnen evenaren, vooral omdat ze te vaak problemen kende met de startprocedure. Vooral in het tweede deel van het parcours kan ze veel snelheid ontwikkelen.

18. Obelix West – John Dekker 275 meter
Op weg naar de start bekijkt de ruin één voor één alle mensen langs het hek. Eenmaal gestart gaat hij recht vooruit en kan hij vooral in de eerste meters enorm veel snelheid ontwikkelen. Een trouwe troef die grossiert in ereplaatsen, maar zo af en toe toeslaat!

19. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 275 meter
De ruin heeft veel snelheid, maar gaat soms zomaar (vooral halverwege) van de benen. Op een goede dag is hij echter moeilijk te verslaan. Het leverde vorig jaar overwinningen op in IJmuiden en Bemmel. In Egmond aan den Hoef en Roden werd hij derde. Een kanshebber voor de winst!

Calistokingsdeep liet vorig jaar veel snelheid zien.

20. Hero Baldwin – Aad Pools 270 meter
Aad Pools die met een vierjarige debutant in de baan verschijnt, is altijd een combinatie om in de gaten te houden. Hero Baldwin is op de kortebaan echter nog zo groen als gras, dus we mogen niet direct wonderen van haar verwachten. Met een tegenstander van dit kaliber heeft ze het niet getroffen met de loting.

21. Viking Cehere – Berry Schwarz 275 meter
De ruin kende een goed debuutjaar met de winst in Lisse en vierde plaatsen in Voorschoten en Utrecht. De overwinning behaalde hij met een voorgift van vijf meter. Die is hij nu kwijt. Desondanks moet de trouwe troef van Berry Schwarz goed mee kunnen doen.

22. Emi van Jip – Caroline Aalbers 275 meter
Een bijzondere deelnemer, omdat ze wordt gehuurd door een groep van 83 kortebaanliefhebbers verspreid over het land. Ook in Wognum heeft ze eigenaren. Vorig jaar kwam ze in twee starts niet door de eerste omloop heen. Haar nieuwe trainster Caroline Aalbers bereidt haar in het werk nu specifiek voor op de kortebaan. Wellicht kan zij voor verbetering zorgen.

23. El Salvador – Finn Verkaik 275 meter
Behoorde als twee- en driejarige tot de top van Nederland met overwinningen op Duindigt en Wolvega in goed gedoteerde Stakes-koersen. Verdween toen enige tijd uit beeld, maar is via omzwervingen door Duitsland en Denemarken weer terug in Nederland. Maakt net als zijn stalgenoten Birdy de Neilly (nr. 10) en Cassari (nr. 15) zijn debuut op de kortebaan.

24. Go Lucky – Manon Pools 275 meter
Staat in Wognum voor het eerst aan de start op een kortebaan. Finishte twee jaar geleden als tweede in de Troostderby op Duindigt. Was daarna op vrijwel alle Nederlandse koersbanen actief, maar zonder echte grote successen. Dat zegt niets over zijn sprintkwaliteiten; kortebanen blijft toch een totaal andere discipline dan koersen over een langere afstand.

ONZE TIP:
1. CATTIVA BYD (NR.5) 2. CALISTOKINGSDEEP (NR.19) 3. EVISON (NR.13) 4. OBELIX WEST (NR.18)
Outsiders: Dutch Buitenzorg (nr.14) en Cassari (nr.15)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Wognum kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.