Voorbeschouwing kortebaan Sassenheim

15 juni 2017 21:14

Dutch Buitenzorg lijkt zaterdag de grootste gegadigde om de kortebaan in Sassenheim te winnen. Na zijn eerste plaats in Assendelft en tweede plaats in Wognum moet hij dit veld zijn wil op kunnen leggen. De ruin is echter grillig en kan zomaar zijn kansen galopperend verspelen. Fuggedaboutit is wellicht een veiligere keuze, maar moet vanaf de basisafstand nog worden afgewacht. En wat kan Micha Brouwer tijdens zijn debuut met Casanova? En kan titelverdediger Barbert zijn hoofd bij het werk houden? Het belooft een spannende koers te worden!

 1. Henley – Jan Thijs de Jong 300 meter
Komt als eerste van de in totaal acht debutanten in actie. Is een nakomeling van Abano As, die op de langebaan ruim twee miljoen aan prijzengeld in de wacht sleepte. Henly won vorige maand op de grasbaan in Hilversum door na een uitstekende bandenstart al snel de leiding te nemen en deze positie sterk tot de finish te verdedigen. Maakte in Assendelft tussen de omlopen door wat trainingsmeters en deed dat niet verkeerd. Wanneer hij het spelletje snel onder de knie krijgt, kan hij ver komen.

2. Flowergirl Boko – Jaap van Rijn 300 meter
De merrie neemt voor het eerst deel. Ook haar vader was een grootheid op de langebaan, want Main Wise As mag zich een drafsportmiljonair noemen. De pupil van trainer Patrick de Haan is vooralsnog geen hoogvlieger op de langebaan, hoewel ze met 1.15,6 een behoorlijk record heeft.

3. Casanova – Micha Brouwer 300 meter
Casanova was vorig jaar één van de smaakmakers op de kortebaan. De imposante ruin won in Utrecht, Bemmel en Heemskerk en finishte als tweede in Roden. In Vroomshoop startte hij met een starthandicap, maar was toen niet opgewassen tegen de latere finalist. Met leerlingpikeur Micha Brouwer op de sulky start hij weer vanaf de basisafstand en dat maakt hem kansrijk.

Micha Brouwer werkte Casanova in Vroomshoop.

4. Bando d’Havane – Sven Schraal 300 meter
Liep vorig jaar in Roden zijn eerste kortebaan. Met Ruud Pools op de sulky was hij eenmaal foutief, maar gaf tijdens de tweede rit prima partij tegen Ugh la Chesnaie. Helaas was dat niet voldoende om de tweede omloop te bereiken. Staat in Sassenheim voor een loodzware klus om het direct op te nemen tegen één van de grote kanshebbers voor de overwinning.

5. Fuggedaboutit – John de Leeuw 300 meter
Haalde tijdens zijn debuut vorig jaar in Hillegom direct de finale. Liep daarna in ’t Zand een ijzersterke koers, maar kwam net tekort om de finale winnend af te sluiten. Tijdens de wintermaanden was hij op dreef op de langebaan, waar hij verschillende overwinningen boekte. Hoewel hij deze kortebaan als voorbereiding loopt voor de koers in Zwanenburg, georganiseerd door zijn mede-eigenaren, behoort hij op de Teijlingerlaan tot de favorieten.

6. Felipe A – Wim van der Mespel 300 meter
Aan de vijfjarige ruin de ondankbare taak om het op te nemen tegen de snelle Fuggedaboutit. Er is een gemakkelijker debuut voor te stellen voor de combinatie met Wim van der Mespel op de sulky. Heeft op de langebaan een record van 1.15,9 en een winsom van nog geen zevenduizend euro.

 7. Fleur Europoort – John Dekker 300 meter
Kwam vorig jaar als vierjarige drie keer aan de start. Ze toonde snelheid, maar ging vaker galopperend in de fout. Steeds was de eerste omloop het eindstation. De merrie is nu een jaar ouder en sterker geworden. Zo won ze een dikke maand geleden op de grasbaan in Drachten. Wil ze een kans maken, zal ze de fouten achterwege moeten laten.

8. Urs de Fleurier – Ruud Pools 300 meter
Debuteert in Sassenheim. Komt uit de stallen van Cees Hetteling, die zijn paarden momenteel in een prima vorm heeft. Kwam in actie tijdens de Megasprint in Alkmaar waar de hengst door een snelle start de tweede omloop bereikte. Werd tijdens vorige kortebanen uitgeprobeerd om te wennen aan de omstandigheden, dus geheel onervaren is hij niet.

Urs de Fleurier (links) reed in Assendelft een aantal proefritten tegen Henley.

9. Dumarion Metjo – Mats Wester 300 meter
Een deelnemer die onverwacht sterk uit de hoek kan komen. De vosmerrie heeft de beschikking over een fraai eindschot, waarmee zij haar tegenstanders vlak voor de finish kan verrassen. Zo ook in Wognum, waar ze Dashing Dragon na een flinke achterstand alsnog wist te kloppen. Helaas kreeg ze daarna moeilijkheden in het startvak. Wanneer haar start verbetert, kan ze wellicht de volgende omloop halen.

10. Elma Alki – Rob de Vlieger 300 meter
Wanneer het puur op snelheid aankomt, hoeft Elma Alki vrijwel niemand te vrezen. Te vaak maakt ze echter een galoppade en dat heeft haar de nodige topklasseringen gekost. In 27 starts won ze één keer en werd ze een keer tweede. Te mager voor een paard met haar kwaliteiten.

11. Eagle Meerswal – Danny den Dubbelden 300 meter
Kwam als vierjarige drie keer aan de start op de kortebaan en leek aanleg te hebben voor dit metier. Doet de afgelopen tijd leuk mee op de kleinere langebanen in Nederland. Moet de eerste omloop op basis van ervaring en het voordraaien door kunnen komen.

12. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 300 meter
Heeft trainer Bert de Boer eindelijk de opvolger van zesvoudig kortebaanwinnaar Umberto in huis? In 2009 won Umberto bij zijn debuut in Santpoort, maar dat lijkt voor de debutant met Lindsey Pegram op de sulky te veel gevraagd. En niet alleen voor Southwind Raptor, want de laatste debutant die vanaf de basisafstand won, was in Le Dream in 2010. Of gaat deze deelnemer daar verandering in brengen?

13 . Viva’s Limburgia- Manon Pools 305 meter
Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar in 2008 begon Viva’s Limburgia in Sassenheim aan een zegetocht die zijn weerga niet kent. Nu, negen jaar later, staat de teller op zestien overwinningen en bijna 50 mille aan gewonnen prijzengeld op de kortebaan. Deze held is inmiddels op leeftijd, maar toonde in Vroomshoop met een plek in de derde omloop aan het kunstje nog niet verleerd te zijn. Wat zou het mooi zijn als hij voor een derde keer in Sassenheim kan winnen!

14. Action Invit – Rob Strik 300 meter
Liefhebber Rob Strik start ook dit seizoen weer met Action Invit. De dertienjarige ruin staat voor zijn veertigste start op de kortebaan, maar wist nog geen potten te breken. Vorig jaar in Voorschoten moest Action Invit het al eens opnemen tegen de grootvorst op de kortebaan en wist toen tot ieders verrassing de tweedstrijd te winnen. Gaat dat nu weer lukken?

15. Bronco Boko – Wim van der Mespel 300 meter
Deze combinatie is in staat te stunten. Bronco Boko bewees zich vorig jaar op snelheid te kunnen meten met de top, maar had nog wel eens moeite met de eerste meters. Van der Mespel is juist een heuse startspecialist en een meester in het verzorgen van flinke verrassingen. Het duo heeft echter zwaar geloot.

16. Barbert – John de Leeuw 305 meter
De Amerikaan was vorig jaar de beste sprinter van het seizoen. De pupil van trainer Hans Bot won onder andere in Sassenheim en is vastberaden om opnieuw te zegevieren op de Teijlingerlaan. Zijn starthandicap
bemoeilijkt de zaken. Daarnaast leek hij het tijdens zijn vorige twee starts halverwege de middag op te geven en sprong toen de prijzen werden verdeeld steeds in galop. Desondanks behoort Barbert tot de paarden die in Sassenheim een hoofdrol gaan spelen.

17. Dutch Buitenzorg – Frans van der Blonk 300 meter
De favoriet in Sassenheim. De kampioen van Nederland won zijn thuiswedstrijd in Assendelft en was sterk op dreef in Wognum, waar hij als tweede finishte. De kaarsrechte baan over de Teijlingerlaan lijkt op het lijf te zijn geschreven van deze krachtpatser, die zo met zijn snelheid de eventueel verloren meters in het startvak goed kan maken. Hij had echter gunstiger kunnen loten tijdens de eerste omloop.

Dutch Buitenzorg (rechts) won de seizoensouverture in Assendelft.

18. Tamburini – Jan Thijs de Jong 300 meter
Leek tijdens zijn seizoensdebuut in Vroomshoop nog niet de juiste vorm te hebben. Bereikte weliswaar de derde omloop, maar de tweevoudig kortebaanwinnaar had grote moeite met de start rechtsom. Hij had dus niet slechter kunnen loten met uitgerekend een even nummer tegen de Nederlands kampioen. Wanneer hij de eerste omloop toch weet door te komen, ligt de weg naar een topklassering volledig open.

 19. Gently Boko – Danny Brouwer 295 meter
Een nakomelinge van voormalig Derby-winnaar Virgill Boko. Als tweejarige liep ze al een snelle 1.15,4 als persoonlijk record. Start als enige deelnemer met een startontheffing en dat biedt wellicht mogelijkheden.

20. Tito des Couperies – Mats Wester 300 meter
De tienjarige ruin moet tijdens zijn debuut direct in de achtervolging. Liep tijdens zijn lange loopbaan al eens een snelle 1.12,7 en won een dikke ton aan prijzengeld. Kortebanen is echter een geheel andere discipline.

21. Burney Boshoeve – Lindsey Pegram 300 meter
Een zeer behoorlijke kortebaner, die vorig jaar de finale haalde in Stompwijk. Is regelmatig onstuimig in het startvak, wat vaak nadelig uitpakt. Moet desondanks in staat worden geacht om de tweede omloop te bereiken. Met een mooie loting zit er wellicht nog meer in!

22. Player Simoni – Danny den Dubbelden 300 meter
Kwam tijdens zijn eerste starts niet door de eerste omloop. In Assendelft ging hij in gewonnen positie van de benen, terwijl in Wognum Dutch Buitenzorg (nr.17) te sterk was. Het is daarom moeilijk in te schatten waar hij staat. Hij heeft wel elke kortebaan iets bijgeleerd.

23. Fine Boko – Ruud Pools 300 meter
De achtste en laatste debutant. Is eveneens een nakomeling van Virgill Boko, wat hem een halfbroertje maakt van Gently Boko (nr.19), maar ook van Eagle Meerswal (nr.11). Won op 19 maart van dit jaar in Hamburg op de langebaan met Heinz Wewering op de sulky, wereldwijd de meest succesvolle pikeur allertijden. Uiteraard zegt dat niets over haar mogelijkheden in Sassenheim, al staat het vast dat ze bij Ruud Pools in goede handen is.

24. Excuse Me – John Dekker 300 meter
Toonde twee jaar geleden als vierjarige aan over de juiste snelheid te beschikken, getuige een tweede plaats in Lisse. Vorig jaar was de schimmel vooral dwars in het startvak en vergooide daarmee al tijdens de eerste meters zijn kansen. Wanneer hij het hoofd bij het werk houdt, kan hij meedoen om de prijzen.

ONZE TIP: 1. DUTCH BUITENZORG (nr. 17) 2. FUGGEDABOUTIT (nr. 5) 3. CASANOVA (nr. 3) 4. BARBERT (nr. 16)
Outsiders: Henley (nr. 1) en Viva’s Limburgia (nr. 13)

Wedden

Wil je online vanuit huis wedden? Profiteer dan van onderstaande aanbieding. Meld je online aan bij Runnerz en pak de welkomstbonus van maar liefst 25 euro bij Runnerz!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.