Voorbeschouwing kortebaan Enkhuizen

19 september 2017 16:38

Het belooft een spannende koers te worden, want de deelnemers zijn bijzonder aan elkaar gewaagd. Een uitgesproken favoriet is er niet. Diesel Scott krijgt echter ons vertrouwen. Ook Viperio, Jagger Broline en de winnaar van het duel tussen Viking Cehere en Southwind Raptor zien wij ver komen.

1. Obelix West – John Dekker 300 meter
Eén van de meest betrouwbare deelnemers van dit veld. De ruin heeft een snelle start in de benen, maar komt pure snelheid tekort tegen de top. Regelmatig pakt hij een ereplaats mee. Bovendien was hij dit jaar verrassend de beste in Zwanenburg. Heeft een lastige tegenstander.

2. Open Access – Manon Pools 295 meter
De ruin is voor elke tegenstander een plaag. Hij vliegt van start en is met vijf meter voorsprong moeilijk te achterhalen. De versnelling onderweg ontbreekt echter, waardoor de allersnelsten vaak in de slotmeters langszij komen. Wanneer hij de eerste omloop overleeft, zijn er kansen op een mooie klassering.

3. Viking Cehere – Wim van der Mespel 295 meter
Pikeur Wim van der Mespel heeft de reputatie om te scoren met paarden vanaf 295 meter. Viking Cehere past perfect in dit plaatje. De ruin was vanaf de basisafstand al veelbelovend met de vierde plaats in Voorschoten. Met vijf meter voorgift moet hij ver kunnen komen. De loting is echter pittig.

4. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 300 meter
Het snelste paard van dit deelnemersveld. Hij won in Beverwijk en De Lier vanaf 295 meter. Ook vanaf de basisafstand heeft hij snelle ritten laten zien. Zo versloeg hij vorige week in Purmerend Dutch Buitenzorg in één rit. In de overige twee ritten ging hij in galop. Dat gebeurt hem te vaak, anders had zijn erelijst al veel groter geweest. Een onberekenbare deelnemer.

5. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 300 meter
De ruin won, met een ontheffing van vijf meter, de kortebaan van Santpoort. In zijn overige starts kwam hij tegen de toppers net tekort. Vrijdag in Hillegom zat het koersverloop mee en eindigde hij als tweede. Tegen Diesel Scott staat hij voor een zware klus.

6. Diesel Scott – John de Leeuw 295 meter
De hengst won de kortebaan in Egmond aan den Hoef en eindigde als tweede in Beverwijk en Vroomshoop. Tijdens zijn laatste twee starts werd hij in de tweede omloop verslagen door snelle deelnemers. Zo was Doc Holiday (nr. 11) vanaf 295 meter in Heemskerk te sterk. De troef van Stal de Groningers is snel, betrouwbaar en heeft een voordeel van vijf meter. Onze favoriet!

Diesel Scott won de kortebaan van Egmond aan den Hoef.

7. Sammarco – Aad Pools 300 meter
De ruin heeft een matig seizoen waarin hij in acht starts nog niet wist door te dringen tot de derde omloop. Tijdens zijn laatste start in Bemmel ging hij echter beduidend beter en had toen de pech in de tweede omloop de ontketende Wonnightstand (nr. 16) vanaf 295 meter te treffen. Daarna stond hij een aantal kortebanen aan de kant. In de vorm van Bemmel kan hij verrassen!

8. Quiz de Ginai – Ruud Pools 305 meter
De nummer twee van 2016 won dit seizoen de kortebaan van Wognum en is sindsdien opgescheept met een handicap van vijf meter. Met leerlingpikeur eindigde hij als derde in Zwanenburg en vierde in De Lier, maar vanaf 305 meter wil het maar niet lukken. In drie starts werd hij steeds in de eerste omloop uitgeschakeld.

9. Quick du Vivier – Thomas Bos 300 meter
De oogst van de hengst in 2017 is mager. In Venhuizen boekte hij met de vierde plaats zijn enige ereplaats. Bovendien kwam hij in zijn laatste zeven starts slechts één keer de eerste omloop door. In voorgaande jaren was Quick du Vivier altijd een lastige tegenstander die regelmatig zijn ereplaatsen meepakte. De winst van de kortebaan in Beverwijk van 2014 is het absolute hoogtepunt.

10. Helena Greenwood – Finn Verkaik 295 meter
De merrie kon in drie starts op de kortebaan nog niet overtuigen. Alleen in Schagen haalde ze de tweede omloop. Ze start nu voor het eerst met vijf meter voorgift. Mogelijk dat haar kwaliteiten dan beter zichtbaar worden.

11. Doc Holiday – Frans van der Blonk 300 meter
De ruin liet zich de laatste weken goed zien met een knappe tweede plaats in Heemskerk (vanaf 295 meter) als hoogtepunt. In Middenbeemster eindigde hij vanaf de basisafstand als vierde. Ook toen zat Frans van der Blonk op de sulky. De troef van de Meiden van Assum heeft voldoende snelheid om tot de eindfase mee te doen.

12. Beau Gaillard – Wim van Buytene 300 meter
De vosruin maakt zijn debuut op de kortebaan. Dit jaar kwam hij over uit Frankrijk. Op de Nederlandse langebaan bleven prestaties uit, mede door een aantal galoppades. Tegen Doc Holiday krijgt hij nauwelijks de kans om aan het kortebanen te wennen. Om door te bekeren, moet hij er direct staan!

13. Next Wind – John de Leeuw 300 meter
Qua snelheid kan Next Wind zich meten met de beteren, maar te vaak maakt hij galoppades. Vanaf 295 meter eindigde hij als tweede in IJmuiden. Vrijdag in Hillegom greep hij het brons, maar ook toen maakte hij gedurende de middag meerdere galoppades. Wanneer hij vlak blijft, wacht een mooi duel met Contador.

14. Contador – Aad Pools 300 meter
De ruin begon veelbelovend aan zijn kortebaancarrière met onder andere de tweede plaats in Venhuizen. De laatste weken gaat het echter beduidend minder. Te vaak gaat het mis door galoppades of omdat hij zich in de laatste meters voorbij laat lopen. Mits foutloos behoort een mooie ereplaats tot de mogelijkheden.

Contador behaalde dit jaar diverse ereplaatsen.

15. Judge Vrijthout – Ruud Pools 295 meter
In haar eerste twee starts kon ze nog niet overtuigen. Ze leek de pure snelheid te missen en maakte gemakkelijk onder druk een galoppade. Ze is echter pas vier jaar en zit in een leerproces. Mogelijk dat Ruud Pools en trainer Cees Hetteling na wat ‘gesleutel’ alsnog het beste in haar naar boven kunnen halen.

16. Wonnightstand – John Dekker 300 meter
Een goede kortebaner die de laatste weken betrouwbaarder is geworden. Hij eindigde als tweede in Schagen, derde in Bemmel en vierde in Zwanenburg. In Enkhuizen behoort een nieuwe ereplaats tot de mogelijkheden.

17. Cycloon Frejo – Jolanda van Strien 300 meter
De ruin won in 2013 twee kortebanen en was daarna lang afwezig. Dit seizoen is hij terug. In twee starts kwam hij echter nog niet de eerste omloop door. In Heemskerk liet hij zich echter al beter zien dan in Bemmel. Contador (nr. 14) was toen te sterk. Wanneer hij verder verbetert kan hij Burney Boshoeve mogelijk goed partij geven.

18. Burney Boshoeve – Wim van der Mespel 300 meter
De vosruin start snel en maakt het daarmee elke tegenstander lastig. Vrijdag in Hillegom klopte hij één rit de uiteindelijke winnaar Barbert. Lindsey Pegram is zijn vaste pikeur, maar zij geeft de voorkeur aan Southwind Raptor en Viperio. Wim van der Mespel reed Burney Boshoeve echter al twee keer. Vorig jaar in Hoofddorp eindigde de combinatie als derde.

19. Jagger Broline – Finn Verkaik 300 meter
De ruin won dit seizoen in Venhuizen en Voorschoten en overschreed daarmee de winsomgrens van 12.000 euro. Sindsdien heeft leerlingpikeur Finn Verkaik de plek van John de Leeuw op de sulky overgenomen. De combinatie werd vijfde in De Lier en werd in hun laatste twee starts uitgeschakeld in de tweede omloop. Nu paard en pikeur wat meer aan elkaar gewend zijn, zit een ereplaats er wel in.

20. Andrea Swagerman – Thomas Bos 305 meter
De gloriedagen van de ruin lijken voorbij. Drie jaar geleden won hij in Hoofddorp voorlopig zijn laatste kortebaan. Dit seizoen overleefde hij in zeven starts slechts twee keer de eerste omloop. De vorm lijkt wel te verbeteren. Zo won hij onlangs een graskoers op de Renbaan Duindigt en schakelde hij in Schagen Quiz de Ginai (nr. 8) in de eerste omloop uit.

21. Viperio – Lindsey Pegram 300 meter
Debuteerde sterk in Middenbeemster met de derde plaats. Ging toen in de halve finale twee keer in galop waardoor hij een bijna zekere finaleplaats misliep. Vervolgens startte hij als favoriet in Schagen, maar daar ging het galopperend mis. Vorige week in Purmerend werd hij in de derde omloop uitgeschakeld door de ontketende Dutch Buitenzorg. Dat is geen schande. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, behoort hij tot de favorieten.

Viperio strandde in Purmerend in de derde omloop.

22. Emi van Jip – Rob de Vlieger 300 meter
Maakte haar debuut in Schagen en verloor toen in de eerste omloop van de eveneens debuterende Chakaka. Door deze start weet zij wellicht nu beter wat er van haar wordt verwacht. Tegen één van de favorieten zijn de kansen op een klassering echter klein.

23. Dario Prof – Wim van Buytene 295 meter
Het wil maar niet lukken met Dario Prof. De ruin laat regelmatig snelle ritten zien, maar vergooit te vaak zijn kansen met een galoppade of een matige start. In Warmond had hij zijn beste dag en klopte toen onder andere Jagger Broline (nr. 19). De derde omloop was toen het eindstation.

24. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De merrie verdedigt haar titel. Vorig jaar was ze in de septembermaand bijzonder goed op dreef en won naast de kortebaan van Enkhuizen ook in Purmerend en Medemblik. Dit jaar gaat het vanaf de basisafstand beduidend minder. Haar vorm is beter dan aan het begin van het seizoen, maar de prestaties blijven uit. De derde plaats in Santpoort is tot nu toe haar hoogste klassering.

ONZE TIP:
1. DIESEL SCOTT (NR. 6)
2. VIPERIO (NR. 21)
3. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 4)
4. JAGGER BROLINE (NR. 19)
Outsiders: Viking Cehere (nr. 3), Sammarco (nr. 7) en Doc Holiday (nr. 11)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Enkhuizen kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.