Voorbeschouwing en tips kortebaan Zwanenburg

21 juni 2018 16:34

John de Leeuw is in Zwanenburg de pikeur die in de gaten gehouden moet worden. Met Cassari heeft hij  de beschikking over de favoriet. Ook Ben Hurry, zijn tweede deelnemer, is kansrijk op de Kinheim. De concurrentie zal zich echter niet zomaar gewonnen geven. Paarden als Verseau Blue, Columbine Lep en Calistokingsdeep hebben zich bewezen en de kwaliteiten om de koers naar hun hand te zetten.

1. Contador – Aad Pools 275 meter
Ondanks de hoge verwachtingen wil het nog niet vlotten met Contador. Vorig jaar kwam hij in zestien starts tot twee tweede plaatsen en een derde plaats in Heemskerk. Dit seizoen kwam hij in twee starts niet door de eerste omloop heen. In Zwanenburg moet hij  de eerste omloop normaal gesproken kunnen overleven.

2. Dario Prof – Heidi Appel 275 meter
De elfjarige ruin heeft dit seizoen nog niet de kans gekregen zich te bewijzen. In Wognum was wondermerrie Cattiva Byd te sterk tijdens de eerste omloop, terwijl in Sassenheim Ben Hurry (nr. 15) sneller was. Moet hopen op fouten van de tegenstander.

3. OJ Barb – Micha Brouwer 275 meter
Kwam tot dusver één keer in actie op de kortebaan, maar maakte toen weinig indruk. Leek weinig van het spelletje te begrijpen, wat absoluut geen schande is voor een debutant. Zal in Zwanenburg ongetwijfeld beter voor de dag komen.

4. Birdy de Neilly – Denise Pennekamp 275 meter
Liet in Venhuizen zien uit het juiste sprinthout gesneden te zijn. Won vanuit een kansloze positie van de snelle Verseau Blue (nr. 24), maar vergooide zijn kansen met een te vroege start. Wanneer hij de eerste meters goed doorkomt, heeft hij de snelheid om ver te komen.

5. Dancing Noble – Lindsey Pegram 275 meter
Zowel in Assendelft als Venhuizen was de tweede omloop zijn eindstation, maar beide keren maakte hij wel indruk. Zo legde hij in Venhuizen Obelix West (nr. 12) het vuur aan de schenen. Wanneer hij in de eerste meters niet te veel weggeeft, is het bereiken van de tweede omloop een serieuze mogelijkheid.

6. Hero Baldwin – Manon Pools 270 meter
Vierjarige deelnemers hebben vaak wat tijd nodig om het kortebanen te leren. Zo ook Hero Baldwin. De ruin was tijdens zijn voorgaande twee deelnames een vlotte starter; een dodelijk wapen op de kortebaan. Wanneer hij verder verbetert, kan hij op het smalle en korte parkoers over de Kinheim voor een serieuze stunt gaan zorgen!

Hero Baldwin kan verrassen in Zwanenburg.

7. Fuggedaboutit – Rick Wester 275 meter
De zesjarige ruin loopt in Zwanenburg een thuiswedstrijd voor zijn eigenaren. De pupil van trainer Tom Kooyman toonde in het verleden aan een bovengemiddeld sprinter te zijn. Als vierjarige haalde hij twee finales en vorig jaar was hij de sterkste in Sassenheim. Wanneer Fuggedaboutit het edele hoofd bij het werk houdt –en dat is soms nog wel eens een probleem op de kortebaan- behoort hij tot de kanshebbers voor een podiumplaats.

8. Foppe H Twietel – Bryan Vader 275 meter
Een prima langebaner, die momenteel in een prima vorm steekt. Zo won hij op het gras van Hilversum en werd tweede in Aduard en Alkmaar. De loting tegen de snelle Fuggedaboutit had echter gunstiger gekund.

 9. Elegante Darche – Manon Pools 270 meter
Een vierjarige debutant getraind door en in eigendom van Sjaak Sijm. De Franse merrie werd onlangs vijfde in een serie in Aduard, maar speelde geen rol van betekenis in de finale. Zal na deze rit direct weten waar ze staat, want een scherpe Every’s wish zal haar direct na het vallen van de start het vuur aan de schenen leggen.

10. Every’s wish – Caroline Aalbers 275 meter
Twee jaar geleden was de ervaren merrie heel dicht bij de zege in Zwanenburg, maar kwam de finish net een fractie te laat en moest ze de zege aan King laten. Dit seizoen kwam ze twee keer in actie, maar sneuvelde twee keer direct tijdens de eerste omloop. Vorig jaar wist ze met haar snelle start regelmatig een favoriet te verschalken en finishte onder andere als tweede in Middenbeemster.

11. Juvel As – Denise Pennekamp 275 meter
Kon tijdens zijn eerste twee starts in Assendelft en Venhuizen geen potten breken. Werd beide keren al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld, omdat hij beide keren een ervaren en snelle tegenstander trof. Met de winnaar van vorig jaar als tegenstander is de loting opnieuw niet gunstig verlopen.

12. Obelix West – Micha Brouwer 275 meter
De titelverdediger is dit seizoen prima begonnen. In Venhuizen bleken zijn razendsnelle eerste meters goud waard en legde hij behoorlijk wat gerespecteerde tegenstanders over de knie. Gevolg was wel dat hij de winsomgrens van twaalf mille passeerde, waardoor hij voortaan verder moet koersen met een leerlingpikeur. Micha Brouwer zal ongetwijfeld moeten wennen aan Obelix West, maar kan altijd op hem rekenen.

13. Emir Frisia – Heidi Appel 275 meter
De fraaie vosruin was twee jaar geleden enkele keren actief op de kortebaan en maakte vorige week in Sassenheim zijn rentree. De nazaat van Diamond Way werd direct uitgeschakeld door Viperio, maar gaf wel prima partij. In Zwanenburg staat ze voor een loodzware klus tegen één van de beste kortebaners uit het circuit.

14. Columbine Lep – Ruud Pools 275 meter
Eén van de smaakmakers van het vorige seizoen. Kwam veertien keer aan de start en liep maar liefst twaalf keer in het prijzengeld. De merrie won in Vroomshoop en Hoofddorp. In totaal liep ze acht keer bij de eerste drie. Tijdens haar eerste en enige start dit seizoen op Duindigt werd ze al na één omloop uitgeschakeld door de kampioen van Nederland, Dutch Buitenzorg. In Zwanenburg zal ze ongetwijfeld beter voor de dag komen en behoort ze tot de kanshebbers.

15. Ben Hurry – John de Leeuw 270 meter
Eén van de favorieten. Liet tijdens zijn eerste drie starts zien prima uit de voeten te kunnen op de kortebaan. Vorige week in Sassenheim haalde hij door galoppades van zijn tegenstander enigszins gelukkig de vierde omloop. Start op de Kinheim voor het eerst met een startontheffing en dat maakt hem kansrijk. Heeft zwaar geloot met een tegenstander die tijdens de eerste omloop op zijn best is.

John de Leeuw kon tijdens de ontknoping in Sassenheim alvast wennen aan Ben Hurry.

16. Chaman Rapida – Wim van der Mespel 275 meter
De negenjarige ruin behoort tijdens vrijwel elke start tot de gevaarlijke outsiders. Qua conditie moet hij het nog wel eens afleggen, maar de pupil van trainer Danny den Dubbelden heeft de snelheid om zich met de top te meten. In combinatie met z’n bliksemstart kan hij een (te) harde noot zijn om te kraken.

17. Spark Him Lyra – Ruud Pools 275 meter
Een interessante debutant uit de stallen van Cees Hetteling. De Italiaanse hengst verdiende op de langebaan een dikke veertig mille en heeft als record een snelle 1.12,4. Zal het spelletje ongetwijfeld nog moeten leren. Wat dat betreft heeft ze met Diesel Scott als tegenstander pittig geloot.

18. Diesel Scott – Rick Wester  275 meter
De beste vierjarige deelnemer van vorig seizoen start dit jaar vanaf de basisafstand en dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk. Toch liep hij dit seizoen al in het prijzengeld. In Wognum haalde hij de derde omloop, waarin Cattiva Byd te sterk was. Winnen in Zwanenburg is normaal gesproken een te zware opgave, maar met een gunstige loting is een podiumplaats zeker mogelijk.

19. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel 275 meter
Gaf tijdens zijn debuut in Sassenheim een mooi visitekaartje af. Leek onderweg de topspeed te ontberen, maar maakte indruk met zijn bliksemstarts. In Zwanenburg lijkt zijn rol waarschijnlijk snel uitgespeeld. Dat ligt uiteraard niet aan hem zelf, maar aan de loodzware loting tegen de grote favoriet.

20. Cassari – John de Leeuw  275 meter
Momenteel de beste allrounder van Nederland. Lijkt op alle terreinen en over alle afstanden uit te blinken. Ook op de kortebaan heeft hij al geïmponeerd. Na een teleurstellend optreden in Wognum liep hij in Venhuizen een dijk van een koers en klopte onder andere de bijzonder snelle Southwind Raptor. De negenjarige merrie is een absolute aanwinst voor de kortebaan en de favoriet in Zwanenburg!

21. Emi van Jip – John Dekker  275 meter
De merrie toonde zich in Wognum een behendige starter. Dat leverde haar op de Kerkstraat een plek op in de derde omloop; de halve finale werd op een haar na gemist. Op de snelle baan van Venhuizen bleek ze niet opgewassen tegen alleskunner Cassari (nr. 20) en werd ze eenvoudig geklopt. In Zwanenburg heeft ze opnieuw niet gunstig geloot.

22. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram  275 meter
Een wispelturige deelnemer. Kan op een goede dag elke tegenstander de baas, maar kan ook ineens de draf verwisselen voor een galoppade. Vorig jaar won hij twee kortebanen (IJmuiden en Bemmel), maar dit jaar wil het nog niet echt vlotten. In Wognum werd hij bijgeloot vierde en in Venhuizen was Ben Hurry (nr. 15) te sterk. Wanneer hij het op zijn heupen krijgt, zijn er weinig die hem kunnen kloppen.

Faustus en Verseau Blue troffen elkaar ook in Wognum.

23. Faustus – Bryan Vader  275 meter
Voorlopig is het gissen naar de kwaliteiten van deze sprinter. Startte in Wognum voor het eerst op de kortebaan en trof toen eveneens Verseau Blue. Hij maakte het zijn tegenstander toen behoorlijk lastig. Achteraf bleek dat een prima prestatie!

24. Verseau Blue – John Dekker  275 meter
Zijn eerste twee starts leverden de negenjarige vosruin twee derde plaatsen op. Met name in Wognum was hij zeer sterk op dreef en bleek hij een absolute aanwinst voor de kortebaan te zijn. In Venhuizen startte hij als favoriet, maar kon dat slechts deels waarmaken. In Zwanenburg gaat hij voor een herkansing.

ONZE TIP:
1. CASSARI (nr. 20) 2. VERSEAU BLUE (nr. 24) 3. BEN HURRY (nr. 15) 4. COLUMBINE LEP (nr. 14)
Outsiders: Fuggedaboutit (nr. 7), Obelix West (nr. 12) en Calistokingsdeep (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Zwanenburg kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.