Voorbeschouwing en tips kortebaan Beverwijk

7 augustus 2018 17:59

Wat een schitterend deelnemersveld heeft Beverwijk! Vier paarden springen er bovenuit, maar achter dit kwartet staat een groot aantal outsiders te trappelen van ongeduld. Doc Holiday is onze favoriet, maar heeft met bijvoorbeeld Harley D Energy, Eliot Charisma en Bizar Zandbergen geduchte concurrentie. Welke deelnemer wordt de ‘Koning van de Breestraat’?

1. Birdy de Neuilly – John de Leeuw 270 meter
Met de zevenjarige ruin kan het alle kanten op. Snelheid heeft de pupil van trainer Hans Bot genoeg, maar zijn wispelturige gedrag zit hem te vaak dwars. Zo wisselde hij in IJmuiden razendsnelle ritten af met meerdere galoppades. Wanneer hij in Beverwijk zijn hoofd bij het werk houdt, is hij een gevaarlijke outsider.

2. Heine Attack – Danny Brouwer 270 meter
Kwam in Warmond één keer in actie op de kortebaan. Werd toen al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Every’s wish en maakte bovendien een fout. Zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn debuut, maar staat voor een pittige klus.

3. Bronco Boko – Tom Kooyman 275 meter
Een krachtpatser uit de stallen van Tom Kooyman. Is met name tijdens de eerste omlopen nauwelijks te kloppen, maar wil naarmate de koers vordert nog wel eens een fout maken. Liep tijdens zijn drie starts dit seizoen telkens in het prijzengeld. Derde op Duindigt, vierde in Hoofddorp en vijfde in IJmuiden. Wanneer de loting enigszins gunstig uitpakt, kan hij opnieuw ver komen.

4. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 275 meter
De pupil van trainer Rob de Vlieger heeft dit seizoen nog niet laten zien wat hij in zijn mars heeft. Vorig seizoen won hij in Santpoort en haalde de finale in Hillegom, maar dit seizoen kwam hij in zes starts nog niet verder dan twee keer een plek in de tweede omloop. Dat is te weinig voor een paard met zijn kwaliteiten.

5. Dumarion Metjo – Thomas Bos 275 meter
Komt pas voor de tweede keer dit seizoen in actie. Heeft soms wat moeite met de eerste meters, maar heeft genoeg snelheid om het elke tegenstander lastig te maken. Zo wist hij in Wognum Obelix West (nr. 14), in 2015 winnaar in Beverwijk, een rit af te snoepen.

6. Contador – Aad Pools 275 meter
Is aan de betere hand. Haalde vorig jaar de finales van Venhuizen en Voorschoten, maar komt dit seizoen nog niet uit de verf. Dat zijn vorm groeiende is, bewees hij op Schiermonnikoog, waar hij de sterke Doc Holiday (nr. 15) prima partij gaf. Ook trainer Aad Pools is tevreden over zijn progressie en heeft vertrouwen in de rest van het seizoen. Kan hij tijdens Pools’ thuiswedstrijd scoren?

Contador boekte de laatste weken progressie.

7. Chaman Rapida – Krista Timmer 275 meter
Slechts weinig paarden zijn sneller in de eerste meters dan deze negenjarige ruin, maar toch wist hij pas ‘slechts’ twee kortebanen te winnen. Dit seizoen liep hij in Egmond aan den Hoef een prima koers, maar kwam desondanks niet verder dan de derde omloop. Dat het parkoers over de Breestraat met 25 meter is ingekort, is in zijn voordeel.

8. Viperio – Harry Pools 275 meter
Nog zo’n moeilijk in te schatten deelnemer. Begon sterk aan het seizoen met een vijfde plaats in Sassenheim en een vierde plaats in Warmond, maar werd in Hoofddorp eenvoudig uitgeschakeld door Up Up and Away. Staat direct voor lastige opgave tegen Chaman Rapida die vooral tijdens de eerste omloop op zijn best is.

9. Escada Deluxe – Micha Brouwer 275 meter
De eerste debutant die in Beverwijk aan de start verschijnt, is een grote onbekende. Ook op de langebaan heeft hij nog nauwelijks ervaring. Is in eigendom van en wordt getraind door de talentvolle Danny Brouwer, die zijn jongere broer Micha laat rijden. Staat als debutant voor een schier onmogelijke opgave tegen een favoriet.

10. Harley D Energy – Lindsey Pegram 270 meter
De vierjarige ruin start als één van de grootste kanshebbers voor de overwinning in Beverwijk. Tijdens zijn debuut verloor hij tijdens de eerste omloop met minimaal verschil tegen de sterke Ronny Brandt, maar in Egmond aan den Hoef liet hij zien over genoeg talent te beschikken. Versloeg daar onder andere Calistokingsdeep, vorige week nog winnaar in Santpoort, en Verseau Blue (nr. 22). Dit paard hoort op alle wedbiljetten thuis!

Harley D Energy is één van de favorieten in Beverwijk.

11. Diva Divine – Ruud Pools 275 meter
Liet zich van zijn goede kant zien tijdens zijn debuut in Hoofddorp. Versloeg toen tijdens de eerste omloop Dundee Boko, maar was een ronde later niet opgewassen tegen de machtige tweevoudig kampioen van Nederland Dutch Buitenzorg. Staat voor de enorme zware taak het op te moeten nemen tegen Barbert, één van de beste sprinters van de afgelopen jaren.

12. Barbert – Finn Verkaik 280 meter
Verkeert niet in de topvorm waarmee hij de afgelopen twee seizoenen de concurrentie keer op keer verpulverde. Won dit seizoen weliswaar in Assendelft, maar kon daarna weinig overtuigen. Leek tijdens zijn laatste start in Stompwijk wel op de weg terug door een rit te winnen van de snelle Hero Baldwin. Wanneer de loting gunstig verloopt, blijft de sterke Amerikaan een deelnemer om rekening mee te houden.

13. Bizar Zandbergen – Danny Brouwer 275 meter
Startte als een grote outsider in Stompwijk, maar verraste vriend en vijand door naar een uiterst fraaie derde plaats te sprinten. Tijdens de halve finale wist hij zelfs de latere winnaar Doc Holiday (nr. 15) achterom draaiend een rit af te snoepen. Daarmee bewees de pupil van trainer Rob van Toor uit het juiste hout gesneden te zijn en lijkt een overwinning slechts een kwestie van tijd. Gaat het al lukken in Beverwijk?

14. Obelix West – Thomas Bos 275 meter
De winnaar van Beverwijk, editie 2015, behoort nog altijd tot de vaderlandse sprinttop. Dit seizoen pakte hij verrassend de zege in Venhuizen en maakte tijdens zijn overige starts indruk met zijn razendsnelle starts. In Beverwijk staat hij direct voor een enorm zware klus. Wil hij deze rit winnen, zal hij voldoende voorsprong moeten pakken in het startvak.

15. Doc Holiday – Manon Pools 275 meter
De rappe sprinter van Natasja Sprengers is de enige die dit seizoen twee kortebanen wist te winnen. Zowel op Duindigt als in Stompwijk was hij met overmacht de sterkste. Beide koersen werden verreden op gras, maar vorig seizoen bewees Doc Holiday ook op asfalt prima uit de voeten te kunnen. Lijkt dit seizoen sterker en fitter dan ooit en is daarom de logische favoriet in Beverwijk, daar waar hij vorig jaar debuteerde.

Doc Holiday startte dit seizoen alleen nog maar op gras en won twee keer.

16. Howings Win Win – Tom Kooyman 270 meter
De tweede debutant in Beverwijk, dit keer afkomstig uit de stallen van Tom Kooyman. Eigenaar Peter Aleman wist in 2011 al eens te winnen in Beverwijk met Tusee JL. Of dat dit jaar ook gaat lukken is zeer de vraag, aangezien de loting met de favoriet als tegenstander vrijwel niet slechter had gekund. Wanneer hij echter zijn vijf meter startvoordeel optimaal weet uit te buiten, kan Howings Win Win een harde noot zijn om te kraken.

17. Dean Bros – John Dekker 275 meter
Een nieuwkomer op de kortebaan. Op de langebaan heeft hij een mooie winsom van bijna 40.000 euro en een record van 1.14,2. Dat hij in vorm is, bewees hij vorige maand met een overwinning op Victoria Park in Wolvega. De start was uit de banden, dus met draai. Dat belooft wat voor de kortebaan. De loting tegen de snelle Crazy Lover is echter lastig.

18. Crazy Lover – John de Leeuw 275 meter
Tijdens zijn eerste starts was hij snel, maar kon hij soms zomaar van de benen gaan. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter in Egmond aan den Hoef heeft hij het kortebanen goed kunnen leren. Op de Herenweg won hij de koers. In Warmond verviel hij vervolgens weer in zijn oude fout, maar zo kort na Egmond aan den Hoef is het goed mogelijk dat hij toen nog niet volledig was hersteld. Een outsider.

19. Yoran Sammer – Denise Pennekamp 275 meter
Met zijn dertien jaar de veteraan van dit veld. Tijdens zijn eerste jaren op de kortebaan kon hij met zijn snelheid nog wel eens een ereplaats meepikken. De laatste tijd komt hij minder aan de start en blijven ook de prestaties uit. In zijn laatste vijf starts overleefde hij geen enkele keer de eerste omloop.

20. Beau Gaillard – Arnold de Wit 275 meter
Debuteerde vorig jaar in Enkhuizen. Met pikeur Wim van Buytene strandde hij toen in de eerste omloop tegen de snelle Doc Holiday (nr.15). Dat was geen schande. Tijdens zijn tweede start op de kortebaan heeft hij tegen Yoran Sammer wellicht meer kansen.

21. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 270 meter
Eén van de snelste deelnemers van het circuit krijgt nu ook nog eens vijf meter ontheffing. Dat hij in zijn eerste drie seizoenstarts niet won, komt omdat hij steeds galoppades maakte op cruciale momenten. Op snelheid zien wij Eliot Charisma niet geklopt worden, maar hij zal zijn hoofd bij het werk moeten houden voor de winst!

22. Verseau Blue – Ruud Pools 275 meter
De vosruin uit de stal van Cees Hetteling is een heerlijke kortebaner die nauwelijks op een fout is te betrappen. Het ontbreekt hem echter aan een versnelling onderweg waardoor hij nog niet wist te winnen. Wel liep hij in al zijn zes starts ‘in het geld’. Op snelheid gaat hij zijn tegenstander in de eerste omloop niet verslaan. Wanneer deze in de fout gaat, gaat hij opnieuw voor een ereplaats.

23. El Salvador – Rick Wester 275 meter
De ruin debuteerde met een knappe tweede plaats in Wognum. Daarna kon hij de hoge verwachtingen niet waarmaken. In zijn vier daaropvolgende starts bereikte hij alleen in IJmuiden de tweede omloop. Hij liet wel snelheid zien, maar maakte ook te gemakkelijk een fout.

24. Faustus – Micha Brouwer 275 meter
De verrassende winnaar van Schiermonnikoog kon het op zijn thuisbaan in Stompwijk niet waarmaken. Zonder zijn vijf meter startvoorgift strandde hij na harde ritten tegen Contador (nr. 6) in de eerste omloop. Ook tegen El Salvador wachten hem direct zware en harde ritten.

ONZE TIP: 1. DOC HOLIDAY (NR. 15) 2. HARLEY D ENERGY (NR. 10) 3. ELIOT CHARISMA (NR. 21) 4. BIZAR ZANDBERGEN (nr.13)
Outsiders: Birdy de Neuilly (nr. 1), Crazy Lover (nr. 18) en Verseau Blue (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Beverwijk kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.