Vader: ‘Schiermonnikoog als generale voor Stompwijk’

9 juli 2018 10:33

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Faustus.

De Stompwijkse eigenarengroep onder de naam Hymia BV nam na het kortebaanseizoen 2017 afscheid van hun karakterpaard Burney Boshoeve. Een opvolger was echter niet zo snel voorhanden. In een lange speurtocht kwam trainer Bryan Vader met de eigenarengroep in het voorjaar uiteindelijk terecht bij de stal van Anne Lehmann in Drenthe. Daar stonden de montépaarden Faustus en OJ Barb te koop. “We mochten ze alleen samen kopen”, legt Vader uit. “Dus namen we ze allebei maar mee. Twee voor de prijs van één”, zegt de 32-jarige Leidschendammer met een knipoog.

Vuurdoop

Van beide kortebaandebutanten maakte de Duits gefokte Faustus tot nog toe de meeste indruk. OJ Barb moest in Wognum duidelijk nog wennen aan de nieuwe discipline en in Zwanenburg raakte de tienjarige Italiaanse ruin tijdens het voorwerk geblesseerd. Sindsdien kwam hij niet meer in actie. Faustus daarentegen liet enkele goede ritten zien. Bij zijn vuurdoop in Wognum trof de elfjarige ruin, met zijn trainer op de sulky, in Verseau Blue met Ruud Pools een andere nieuwkomer op de kortebaan. In de eerste rit ging Faustus jammerlijk van de benen, maar achterlangs draaiend bleef hij redelijk in de buurt van zijn tegenstander. Desondanks mocht Faustus na de eerste omloop naar huis.

Bryan Vader (voorop) tijdens zijn werk voor de Koninklijke stallen.

In Zwanenburg lootte het duo Faustus-Vader toevalligerwijs dezelfde tegenstander als in Wognum. Verseau Blue, ditmaal gereden door John Dekker, bleek opnieuw een maatje te groot. In Egmond aan den Hoef maakte Faustus tot nog toe de beste indruk. Gereden door leerlingpikeur Micha Brouwer, snoepte de pupil van trainer Vader debutant Ariana Trojborg met Ruud Pools een ritje af. Het bleek na drie acceptabele ritten niet voldoende voor een doortocht naar de tweede omloop.

Lastig inschatten

Met drie keer een tegenstander uit de stallen van trainer Cees Hetteling en drie keer de eerste omloop als eindstation is Faustus als kortebaner nog lastig in te schatten. In het montégenre heeft de Duitse ruin op de Nederlandse banen een stevige plek in de subtop veroverd. Op 1 juli liep Faustus, met Angeline Batist op zijn rug, zelfs naar een knappe eerste prijs in Groningen. In zijn koerscarrière verdiende Faustus tot nog toe 36.000 euro, waarvan 33.000 euro in Duitsland. De laatste 3.000 euro verdiende hij in Nederland. Zijn record dateert van februari 2014. In Hamburg liep Faustus toen 1.14.9 over 1680 meter.

Navraag bij Vader, die 38 uur per week voor het Koninklijk Huis in de Koninklijke Stallen actief is en het trainen van de dravers en zijn hoefsmederij er ‘nog even’ naast doet, leert dat Faustus in een leerproces zit wat betreft het kortebanen. “We hebben Faustus speciaal aangetrokken voor de kortebaan”, legt Vader uit. “Maar omdat het hoogseizoen feitelijk nog moet beginnen, was hij de afgelopen weken ook nog op de langebaan actief. Faustus doet leuk mee in meerdere disciplines en staat op een gunstige winsom. Echter vanaf nu zal hij voorlopig alleen op de kortebaan uitkomen.”

Vorderingen

Vader legt uit dat aan de koerscarrière van OJ Barb vroegtijdig een einde is gekomen. “Hij heeft in Zwanenburg een pees in zijn rechter achterbeen beschadigd. Hoewel Faustus veel stabieler is, achtte ik op voorhand de kansen op succes met OJ Barb groter. Hij had naar mijn inschatting meer potentie. Helaas mocht het met hem niet zo zijn”, aldus de teleurgestelde Leidschendammer. “Bij Faustus twijfel ik nog een beetje aan zijn totale snelheid. Maar hij maakt zeker vorderingen.”

Faustus in het startvak tegen Ariana Trojborg in Egmond aan den Hoef.

“De eerste twee kortebanen mag je Faustus niet aanrekenen”, vervolgt Vader zijn verhaal. “Kortebanen is leuk om te doen, maar niet echt mijn ding. Tegen ervaren kortebaanpikeurs als Ruud Pools en John Dekker sta ik al voor de start op achterstand. Vandaar dat Micha Brouwer in Egmond aan den Hoef achter Faustus zat. Micha is een groot talent en heeft inmiddels ook ervaring op de kortebaan. Op basis van de eerste koersen hebben we het nodige aangepast en ook in Egmond zag ik nog wat puntjes voor verbetering. Die nemen we uiteraard mee naar de volgende start.”

Hoogtepunt

Met voor het eerst vijf meter ontheffing komt Faustus op Schiermonnikoog aan het vertrek. “Voor hem is die koers op gras een generale repetitie met het oog op Stompwijk”. aldus Vader. “Want daar moet het gebeuren. Onze thuiswedstrijd op 23 juli is natuurlijk het hoogtepunt van het seizoen. Na dinsdag weten we precies waar we staan en waar nog aan gewerkt moet worden.” Maar wie denkt dat Faustus op Schiermonnikoog voor spek en bonen loopt, heeft het mis. “Bijna zijn voltallige aanhang gaat mee naar de Wadden, dus moeten we ook daar presteren”, legt de Leidschendammer uit. “We gaan daarom proberen er wat moois van te maken.”

Tekst: Ruud de Groot

Tegen Ruud Pools en John Dekker sta ik al voor de start op achterstand

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.