TipCompetitie: strijd om koppositie razendspannend

13 augustus 2017 13:19

De strijd om de koppositie in het algemeen klassement van de TipCompetitie is spannender dan ooit. Vier deelnemers strijden op korte afstand van elkaar om de eerste plaats. Ook in de diverse regioklassementen is de spanning om te snijden, hoewel Ap Opdam de zege in het deelklassement ‘Westland’ niet meer lijkt te kunnen ontgaan. De dagprijs van Beverwijk werd een prooi voor Saskia de Gier; De Lier ging naar Jan van Grieken.

Saskia de Gier leverde in Beverwijk een bijna perfecte prognose af. Ze tipte Southwind Raptor als winnaar met daarachter Diesel Scott, Dutch Buitenzorg en Blue Diamond As. Wanneer niet Ucostello, maar laatstgenoemde was bijgeloot, was het kwartet compleet geweest. Kees de Bock en Kees Knijnenburg kwamen slechts één puntje tekort om De Gier van de dagprijs af te houden. Beide heren kozen voor Quiz de Ginai in plaats van Blue Diamond As, maar die scoorde één punt minder dan de winnaar van de kortebaan in Santpoort. Zowel De Bock als Knijnenburg kozen voor Southwind Raptor als winnaar. In totaal voorspelden zeven deelnemers de winnaar goed. Naast De Gier, De Bock en Knijnenburg waren dat Erik Duijn, André Oudshoorn, Marcel Leeuw en Taede Bruijn.

In het regioklassement ‘Zaanstreek’ moest Jan Slobbe zijn medekoploper laten gaan. Slobbe staat nu tweede; op zeven achterstand van koploper Erwin Limmen. Ralph Demmers kroop naar de derde plaats, een positie die hij moet delen met Marianne Hekman. Het duo kijkt tegen een achterstand aan van dertien punten op koploper Limmen. Alex Koster zakte naar de vijfde plaats, vlak voor Kees Knijnenburg en Saskia de Gier. De volgende koers voor dit klassement is de kortebaan over de Marquettelaan in Heemskerk. De beslissing valt in Purmerend, waar elke gewonnen rit weer twee punten oplevert in plaats van één.

Voor De Lier genoot Southwind Raptor meer aanhang dan in Beverwijk. In totaal voorspelden 33 deelnemers de ruin van Bert de Boer als winnaar van de koers over de Hoofdstraat. Desondanks leverde dat geen enorme dagscores op. Southwind Raptor scoorde acht punten, omdat hij tijdens de derde omloop van Open Access verloor. Zijn overwinning leverde vier bonuspunten op, waardoor deelnemers met Southwind Raptor als winnaar ‘slechts’ twaalf punten scoorden. Columbine Lep was in vrijwel alle prognoses terug te vinden, maar werd al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld.

Deelnemers die de winnaar van Vroomshoop en Hoofddorp buiten hun prognose hadden gelaten, werden daarvoor beloond. Jan van Grieken ging voor Southwind Raptor als winnaar, met daarachter Ucostello, Open Access en Wonnightstand. Het leverde hem dertig punten op; de hoogste score van de dag. Ton Zuidgeest koos voor Contador in plaats van Wonnightstand en bleef daarom steken op één punt van Van Grieken.

Ap Opdam lijkt zich op te kunnen gaan maken voor een klein feestje. Hoewel Bob de Leeuw zijn achterstand op Opdam iets wist te verkleinen, lijkt de Lissenaar met nog één kortebaan voor de boeg, die van Roden, zeker van de eindzege. Hoewel tijdens de koers over de Brink in Roden twee punten per gewonnen rit zijn te verdienen, lijkt zijn voorsprong van achttien punten groot genoeg. Alleen een klein wonder lijkt De Leeuw nog te kunnen redden. Kees Knijnenburg en Bernard van der Pols volgen op zo’n dertig punten achterstand op de derde en vierde plaats en zullen op een andere manier op zoek moeten gaan naar een prijs.

De strijd in het algemeen klassement was zelden zo spannend als dit seizoen. Waar voorgaande seizoenen twee deelnemers vochten om de koppositie, zijn er nu vier gegadigden voor de bovenste plaats in het klassement. De afgelopen weken waren het Ralph Demmers, Kees Knijnenburg en Martin Timmer die om en om de positie van lijstaanvoerder innamen. Na De Lier heeft ook Ton Zuidgeest zich nadrukkelijk in de kopgroep gemeld. In De Lier scoorde de Stompwijker ruim twee keer zoveel punten als zijn concurrenten en heeft daardoor de derde plaats veroverd. Zuidgeest heeft slechts twee achterstand op koploper Ralph Demmers en één schamel puntje op runner-up Kees Knijnenburg. Titelverdediger Martin Timmer zakte naar de vierde plaats en heeft acht punten achterstand op Demmers.

Erwin Limmen valt net buiten de kopgroep, maar is vanaf de vijfde plaats nog zeker niet kansloos. Groter is de achterstand van Ap Opdam en Gerard Jungbacker, die de zesde en zevende plaats innemen. Alex Koster staat achtste, voor Wil Verduin. Jeroen Bakker en Piet Zwart maken de Top 10 compleet.

De volgende kortebaan in Bemmel behoort tot het regioklassement ‘Bollenstreek’. In dat klassement heeft Ralph Demmers een ruime voorsprong op Roland Ligtenberg, Erwin Mohlmann en Henny van Seggelen. Na de koers over de Teselaar volgen voor dit klassement nog de koersen in Hillegom, Lisse en Utrecht.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.