TipCompetitie: Martin Timmer flikt het opnieuw

11 oktober 2017 11:03

Martin Timmer heeft voor het derde jaar op rij de TipCompetitie op zijn naam geschreven. De meestertipper uit Heemskerk zag in ’t Zand de concurrentie weliswaar inlopen, maar had een dusdanig grote voorsprong dat hij geen moment in de problemen kwam.

Ton Zuidgeest consolideerde zijn tweede plaats, terwijl Fred Frelin met minimaal verschil de derde plaats opeiste. Het regioklassement ‘West-Friesland’ is een prooi geworden voor Jur Visser, terwijl Theo Aardenburg de laatste dagprijs van het seizoen opeiste.

De prestatie van Timmer is bijzonder. Niet eerder wist iemand drie keer op rij de TipCompetitie te winnen. Zijn seizoen begon weliswaar wat moeizaam, maar na zo’n tien kortebanen meldde Timmer zich weer in de top van het klassement. Na Stompwijk nam hij even de leiding, om deze na Nootdorp weer af te moeten staan aan Ralph Demmers. Na Middenbeemster greep Timmer de macht en behield zijn koppositie tot het einde van het seizoen.

Twaalf keer

In totaal voorspelde Timmer zes keer de juiste winnaar. Bob de Leeuw bleek dit seizoen op dat vlak de beste vooruitziende blik te hebben, want de organisator van de kortebaan in Hoofddorp en broer van kortebaankampioen John de Leeuw voorspelde maar liefst twaalf keer de juiste winnaar. Roland Ligtenberg deed het met tien goede voorspellingen ook lang niet slecht. Erwin Limmen, Kees Kinnegin en Ton Zuidgeest raadden negen keer de uiteindelijke winnaar.

Waar Ton Zuidgeest freewheelend beslag legde op de tweede plaats in het eindklassement, moest Fred Frelin vol aan de bak om zijn derde plaats in de eindrangschikking veilig te stellen. Zijn directe achtervolger Sem Hilgersom keek na de koers over de Maliebaan in Utrecht tegen een achterstand aan van negen punten, maar dat gat wist de jongste deelnemer aan de TipCompetitie te dichten. Zodoende eindigden Frelin en Hilgersom op een gelijk puntenaantal en in dat geval geeft het aantal juist gekozen winnaars de doorslag. Daarin was Frelin duidelijk de bovenliggende partij, met acht winnaars tegen zes. Een bittere pil voor Sem, die desondanks mag terugkijken op een geweldig seizoen.

Piet Zwart behield zijn vijfde plaats in de eindrangschikking, waardoor hij opnieuw in de Top 10 eindigde. Vorig jaar finishte hij als achtste, in 2015 als tiende en in 2014 als vijfde. Kees de Bock maakte in ’t Zand nog een mooie sprong naar boven en legde beslag op de zesde plaats. Voormalig koploper Kees Knijnenburg eindigde op hetzelfde puntenaantal als Kees Duijnisveld, maar voorspelde vaker de winnaar goed en mag zich daarom de nummer zeven van het totaalklassement noemen. Duijnisveld, de runner-up van vorig jaar, is daarom de nummer acht. Erwin Limmen en Ralph Demmers, twee voormalig koplopers dit seizoen, maken de Top 10 compleet, met overigens maar een kleine voorsprong op de nummers elf, Jacco Mohlmann, Peter Welp en Roland Ligtenberg.

Het dagklassement werd beslist op basis van het tijdstip van inzending. Theo Aardenburg, Kees Kinnegin en Roland Ligtenberg scoorden alledrie 65 punten. Kinnegin ging voor Southwind Raptor als winnaar met daarachter Chaman Rapida, Cattiva Byd en Columbine Lep. Ook Ligtenberg koos voor Southwind Raptor, met verder Jagger Broline, Cattiva Byd en Obelix West. Aardenburg scoorde ook bonuspunten met de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky en verder met Cattiva Byd, Columbine Lep en Viperio. Het drietal prognoses werd op zondag ingezonden, maar het was Aardenburg die zijn wekker het vroegst had gezet. Hij verzond zijn prognose om 9.11 uur.

Aad van Diest kwam met zijn prognose van Southwind Raptor, Cattiva Byd, Columbine Lep en Donder Frejo uit op 63 punten, slecht een fractie minder dan het eerder genoemde trio. Ook Harry Toebes kwam net tekort. Met Southwind Raptor, Jagger Broline, Cattiva Byd en Columbine Lep zond hij een prima prognose in, maar hij tipte Cattiva Byd als winnaar. Wanneer de merrie van Jan Demmink de koers daadwerkelijk had gewonnen, was Toebes de winnaar van de dagprijs geweest.

Jur Visser is de winnaar geworden van het regioklassement ‘West-Friesland’. Visser moest met nog één kortebaan te gaan de koppositie delen met Ruud de Groot. Omdat De Groot verschillende verrassingen meenam in zijn prognose voor ’t Zand en daarom niet al te best scoorde, kreeg Visser, die overigens met 56 punten een meer dan behoorlijk aantal punten bij elkaar verzamelde, een vrijgeleide naar de eindzege. Barry Opdam finishte in dit deelklassement als tweede, een positie die hij moet delen met Theo Aardenburg. Sem Hilgersom eindigde op de vierde plaats, net voor Ton Zuidgeest, Roland Ligtenberg en Ruud de Groot.

Rest niets anders dan alle deelnemers te bedanken voor het meespelen met de TipCompetitie. Tot volgend jaar in Assendelft!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.