TipCompetitie: Heemskerk is voor Raymond van Diest

11 september 2017 12:34

Het valt voor de deelnemers aan de TipCompetitie de laatste weken niet mee om de juiste winnaar van een kortebaan te voorspellen. Na de verrassende overwinningen van Dutch Buitenzorg en Chaman Rapida in respectievelijk Middenbeemster en Schagen won Casanova in Heemskerk en ook daar had vrijwel niemand op gerekend. Raymond van Diest tipte de titelverdediger echter als winnaar en harkte daardoor de dagprijs binnen. Erwin Limmen is met nog één kortebaan te gaan de lijstaanvoerder van het regioklassement ‘Zaanstreek’, terwijl Martin Timmer de koploper in het algemeen klassement blijft.

Cattiva Byd was volgens de meeste deelnemers aan de TipCompetitie de gedoodverfde winnaar van de kortebaan. De merrie maakte inderdaad ook een verbluffende indruk, maar tijdens de derde omloop ging het na een aanrijding in het startvak mis. De pupil van trainer en eigenaar Jan Demmink raakte het kwijt en sprong twee keer weg. Slecht nieuws voor vrijwel alle deelnemers, maar zij die Casanova in hun prognose hadden meegenomen, profiteerden. Ondanks het feit dat de pupil van trainster Caroline Aalbers twee maanden aan de kant had gestaan, zette hij de koers naar zijn hand en bezorgde Micha Brouwer zijn eerste overwinning op de kortebaan.

Dat zag vrijwel niemand aankomen. Alleen Ab Haak en Raymond van Diest hadden de krachtpatser, die in Heemskerk zijn titel verdedigde, als winnaar getipt. Een gouden zet, want het leverde het duo dertien bonuspunten op. De dagprijs ging uiteindelijk naar Van Diest. De liefhebber uit Lisse tipte naast Casanova Cattiva Byd, Barbert en Diesel Scott. Haak had met Southwind Raptor wel een tweede deelnemer die de vierde omloop haalde, maar zag zijn twee andere getipte deelnemers al tijdens de eerste omloop sneuvelen.

Casanova werd verder ook genoemd in de prognoses van Ben Niersman, Bridget Zoetemelk, Chris Elderboek, Frans van der Loos, Ge van der Star, Hans Wagenaar, Jeroen Bakker, Milenka van den Bosch, Sem Hilgersom en Wybo Lelieveld. Ook de verrassende Doc Holiday werd verschillende keren getipt. Cees Overweel, Erik Duijn, Guusje Aafjes en Taede Bruijn voorzagen een stunt van de uiteindelijke verliezend finalist.

Voor Erwin Limmen is de dag van de waarheid aangebroken. Al vanaf de eerste kortebaan in Assendelft is Limmen in de top van het regioklassement ‘Zaanstreek’ te vinden. Sterker, alleen na de kortebaan van Egmond van der Hoef moest hij zijn koppositie afstaan; verder stond hij na elke kortebaan van dit deelklassement aan kop. Zijn voorsprong op Jan Slobbe, de nummer twee van dit klassement, is vijf punten. Dat lijkt een mooie voorsprong, ware het niet dat tijdens de volgende en laatste kortebaan van dit regioklassement in Purmerend elke gewonnen rit weer twee punten waard is. Dat gegeven maakt ook Alex Koster, Marianne Hekman en zelfs Kees Knijnenburg nog kansrijk voor het binnenslepen van de eerste tastbare prijs die dit seizoen wordt vergeven.

Martin Timmer verdedigde zijn koppostitie op zijn thuisbaan met verve. Kees Knijnenburg bleef weliswaar in zijn spoor, maar zijn overige directe concurrenten lieten steken vallen. Ralph Demmers staat nu derde op zes punten achterstand, Erwin Limmen volgt na Heemskerk op acht punten. Ton Zuidgeest kijkt vanaf de vijfde plaats tegen een achterstand aan van tien punten. Alex Koster maakte een mooie sprong naar de zesde plaats, die hij overigens moet delen met Piet Zwart. Wil Verduin staat achtste, vlak voor Fred Frelin en Ap Opdam. Kees Duijnisveld en Shirley Brugman staan net buiten de Top 10, maar hun achterstand is zodanig klein, dat een kleine misstap van de concurrentie genoeg kan zijn voor een klassering bij de beste tien tippers van dit seizoen.

De kortebanen volgen elkaar de komende weken in rap tempo op. Na Purmerend volgen op vrijdag Hillegom en maandag het Nederlands kampioenschap in Medemblik. Hillegom maakt deel uit van het regioklassement ‘Bollenstreek’, waarin Ralph Demmers als koploper na Bemmel een ruime voorsprong heeft op de nummer twee, Roland Ligtenberg. Medemblik behoort tot het deelklassement ‘West-Friesland’, In dit klassement heeft Ruud de Groot een behoorlijke voorsprong op Sem Hilgersom.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.