TipCompetitie: Ap Opdam wint regio ‘Westland’

30 september 2017 10:09

Ap Opdam heeft het regioklassement ‘Westland’ op zijn naam geschreven. De Lissenaar kwam in Roden geen moment in de problemen en verdedigde zijn ruime voorsprong met succes. De hoogste dagscore in Roden ging naar Rogier Borsjes, terwijl Dirk Verkerk in Lisse de meeste punten verzamelde. Het regioklassement ‘Bollenstreek’ nadert een razend spannende ontknoping met meerdere deelnemers die nog altijd kans maken op de overwinning. Martin Timmer is nog altijd de lijstaanvoerder van het Algemeen Klassement.

Op Casanova na deden alle favorieten in Roden hun werk. Het leverde de deelnemers een karrenvracht aan punten op. De meesten werden gescoord door Rogier Borsjes. Hij voorspelde een overwinning van Diesel Scott, met daarachter Barbert, Calistokingsdeep en Gently Boko. De bonuspunten die de overwinning van de vierjarige pupil van trainer Hans Bot opleverden, bezorgden Borsjes de dagprijs. Jan van Grieken en Gerard Koop grepen daardoor net naast de dagzege, ondanks het feit dat ze met Calistokingsdeep, Viperio, Diesel Scott en Gently Boko het juiste kwartet paarden in de vierde omloop voorspelden. Zowel Van Grieken als Koop, bekend van zijn activiteiten op Duindigt en voor de kortebaan van De Lier, voorzagen een overwinning van Lindsey Pegram en Calistokingsdeep.

Ap Opdam kwam niet in de buurt van de hoogste scores van de dag, maar zijn score van vijftig punten in Roden was ruim voldoende om het regioklassement ‘Westland’ te winnen. Opdam nam na de kortebaan van Warmond de leiding in dit deelklassement. De Lissenaar was de enige die een zege van Player Simoni voorzag en werd daar rijkelijk voor beloond. Zijn voorsprong slonk weliswaar tijdens de resterende kortebanen in deze regio, maar eigenlijk kwam Opdam geen moment meer in de problemen. Enig overgebleven concurrent Bob de Leeuw liep nog flink in, maar bleef steken op elf punten achterstand. Opdam krijgt zijn prijs uitgereikt tijdens de ‘Vriendendag’ van 2018, die weer zal plaatsvinden voor de kortebaan van Stompwijk.

Cattiva Byd was de gedoodverfde favoriet in Lisse, maar kon dat vertrouwen niet terugbetalen in bonuspunten. Viking Cehere daarentegen startte als een outsider, maar kreeg onder de deelnemers aan de TipCompetitie toch de nodige aanhang. Vier deelnemers durfden het zelfs aan om de pupil van Berry Schwarz als winnaar van de koers over de Heereweg te tippen. Cees Welp, Cheyenne van den Bosch, Dirk Verkerk en Yuri van Buren verdienden daardoor maar liefst veertien bonuspunten en zijn daardoor hoog terug te vinden in het dagklassement.

Dirk Verkerk scoorde uiteindelijk de meeste punten. Naast Viking Cehere tipte Verkerk Cattiva Byd en Columbine Lep. Southwind Raptor leverde hem daarentegen geen punten op, maar desondanks wist niemand de dagscore van Verkerk te overtreffen. Ook Cheyenne van den Bosch niet, die slechts één punt tekort kwam voor de hoogste score van de dag. Ook zij scoorde flink met Viking Cehere, aangevuld met de punten van Cattiva Byd, Dutch Buitenzorg en Evison.

De spanning in het regioklassement ‘Bollenstreek’ is tot ongekende hoogte gestegen. Met alleen nog de koers in Utrecht in het vooruitzicht maken meerdere deelnemers aanspraak op de overwinning. Fred Frelin deed in Lisse uitstekende zaken en behaalde bijna twee keer zoveel punten als lijstaanvoerder Ralph Demmers. Daardoor is zijn achterstand geslonken tot twee punten, een minimaal verschil. Jacco Mohlmann volgt op zes punten van Demmers op de derde plaats. Cheyenne van den Bosch, Erwin Mohlmann en Frits Taag hebben weliswaar tien punten achterstand op de koploper, maar met de puntentelling die voor Utrecht van kracht is, te weten twee punten voor een gewonnen rit, kunnen nog flinke gaten worden gedicht.

Ondanks het feit dat in zowel Utrecht als in ’t Zand dubbele punten te zijn verdienen, gaat Martin Timmer af op zijn derde opeenvolgende eindzege op rij. Een bijzonder knappe prestatie van Timmer, die na Lisse een voorsprong heeft van zesentwintig punten op Kees Knijnenburg, de nummer twee van het Algemeen Klassement. Knijnenburg moet zich op zijn beurt zorgen gaan maken om zijn podiumplek te behouden, want de concurrentie staat achter hem te dringen. Ton Zuidgeest volgt op slechts drie punten achterstand, terwijl Fred Frelin en Sem Hilgersom de aansluiting hebben gevonden en nog maar vijf punten hebben te overbruggen naar Knijnenburg.

Achter Frelin en Hilgersom volgt een klein gat naar Iris Opdam. Kees Duijnisveld vindt zich na een sterke opmars tijdens de laatste weken terug op de zevende plaats. Piet Zwart zakte een plaatsje en staat nu achtste. Voormalig koplopers Erwin Limmen en Ralph Demmers maken de Top 10 compleet.

Tijdens de laatste kortebanen van het seizoen in Utrecht en ’t Zand is elke gewonnen rit twee punten waard. Het is nu aan de deelnemers om hun tactiek te bepalen. Favorieten tippen om een mooie klassering in de diverse klassementen te consolideren of vol op de verrassing spelen om nog een flinke sprong naar boven te maken, met het risico om flink te zakken. Het kan zomaar de moeite lonen, want nog lang niet alle prijzen zijn verdeeld. Zoals hierboven beschreven maken nog meerdere deelnemers kans om ‘Bollenstreek’ te winnen, maar ook het regioklassement ‘West-Friesland’ is nog lang niet beslist. Met alleen nog ’t Zand voor de boeg staan Jur Visser en Ruud de Groot in dit deelklassement aan de leiding, gevolgd door Barry Opdam (vijf punten achterstand) en Iris Opdam (tien punten achterstand). Het kan dus nog alle kanten op!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.