Zwanenburg ‘gewoon’ op vertrouwde wielerbaan

4 juni 2018 11:12

De Kortebaandraverij Zwanenburg – Halfweg vindt dit jaar ‘gewoon’ plaats op de wielerbaan van HSC De Bataaf op de Kinheim. De organisatie moest dit jaar veel moeite doen om tot overeenstemming te komen met het bestuur van de wielervereniging en de Gemeente Haarlemmermeer, maar kan uiteindelijk alsnog gebruik maken van de vertrouwde locatie. Het evenement staat gepland op zaterdag 23 juni. De baan is open vanaf ongeveer 12.30 uur, de start van de eerste omloop is omstreeks 14.30 uur.

De wielerbaan staat sinds 2011 één dag per jaar ter beschikking van de Stichting Kortebaandraverij Zwanenburg – Halfweg. Tussen 2002 en 2006 werd er ook gekortebaand in het dorp. Toen was de IJweg de locatie. Op het terrein van HSC De Bataaf bouwt de organisatie aan een groots evenement dat elk jaar aan populariteit wint. Het zou daarom zonde zijn geweest wanneer de stichting op zoek moest naar een nieuwe locatie. Gelukkig kwamen de betrokken besturen tijdig tot overeenstemming.

De trainers, pikeurs en eigenaren van de paarden komen graag naar Zwanenburg en ook het publiek weet de baan steeds beter te vinden. Naast de kortebaansport is er ook ander amusement voor groot en klein. Zo is er na afloop live muziek en vermaken de kinderen zich de gehele middag met de diverse kinderattracties. De toegang is gratis.

Kortebaan Zwanenburg 2017
Bekijk de samenvatting van de kortebaan Zwanenburg in 2017.

Jan Offenberg-bokaal

De paarden strijden tijdens de kortebaandraverij om de Jan Offenberg-bokaal, genoemd naar de initiator van het evenement. Obelix West verdedigt zijn titel. De ruin won vorig jaar samen met John Dekker verrassend de koers. De troef uit de stal van Caroline Aalbers moet het vooral hebben van zijn startsnelheid en gouden karakter. Dit levert hem regelmatig successen op. Dit jaar was hij ook succesvol in Venhuizen. Door deze overwinning liep hij tegen een starthandicap aan, waardoor hij voorlopig met een leerlingpikeur aan de start verschijnt.

Mogelijk brengt de organisatie ook een ‘eigen’ paard aan de start. Fuggedaboutit, uit de stal van Tom Kooyman, is in eigendom van Stal de Groningers. Meerdere bestuursleden van de organisatie hebben een ‘deel’ in dit paard. Op snelheid kan de ruin zich meten met de allerbesten. Tijdens zijn laatste starts leek hij echter weinig zin meer te hebben in de startprocedure, waardoor succes uitbleef. Dit seizoen is hij nog niet in actie gekomen op de kortebaan. Mogelijk wacht zijn achterban op de thuiswedstrijd op 23 juni.

 Deelnemersveld

Het is nog niet bekend welke paarden op 23 juni de strijd met elkaar aangaan. De NDR verricht op donderdag 21 juni de loting. Direct na de bekendmaking staan de deelnemers en hun pikeurs op deze website. Later op de dag volgt ook een voorbeschouwing met tips.

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.