John de Leeuw: ‘Hij gaat steeds harder lopen’

18 juni 2017 22:19

Als vierjarige was Fuggedaboutit er vorig jaar met twee finaleplaatsen al dichtbij, maar in Sassenheim was het -vanaf de basisafstand- eindelijk raak. Tijdens zijn seizoensdebuut was de pupil van trainer Tom Kooyman niet te beschieten en boekte zijn eerste overwinning op de kortebaan. De winnende pikeur John de Leeuw was gelukkig met de progressie die de nu vijfjarige ruin heeft geboekt. “Het lijkt wel of hij steeds harder gaat lopen.”

Vooraf temperde De Leeuw de hoge verwachtingen die rond Fuggedaboutit waren ontstaan. “Ik heb zijn eigenaren gezegd dat ze er rekening mee moesten houden dat hij dit keer van gelijkaf moest starten. Vorig jaar kon hij zijn eigen afstand bepalen, stond hij er vijf meter voor en ging ‘ie vechten. Vanaf de basisafstand moet je achterlangs, druk zetten en er ook nog eens overheen. Dat is natuurlijk heel ander werk.”

Ambities

Tot de vierde omloop had Fuggedaboutit geen enkele moeite met zijn nieuwe manier van koersen. Achtereenvolgens de debuterende Felipe A, Burney Boshoeve en Gently Boko vormden geen bedreiging voor de ambities van de ruin. Tijdens de vierde omloop tegen Casanova kwam Fuggedaboutit echter in de problemen. “Tijdens de eerste rit passeerde hij Casanova direct na de start, maar onderweg kwam hij ons weer voorbij. Toen ging ik er van uit dat we om de derde en vierde plaats moesten gaan rijden. Maar ja, dan springt Casanova twee keer. Dat is jammer, maar dat kwam mij natuurlijk wel goed uit.”

In de finale moest Fuggedaboutit het opnieuw opnemen tegen Gently Boko, die na de derde omloop werd bijgeloot en uiteindelijk de finale haalde door Viva’s Limburgia na een kamprit te verslaan. “Gently Boko had het beste wel gegeven, maar Fuggedaboutit moest het nog wél even doen, zowel die vijf meter goed maken als er over heen lopen. Dat kan natuurlijk een keer over zijn. Hij maakte het werk echter fantastisch af. Tom (Kooyman, red.) zei al dat het lijkt of hij steeds harder gaat lopen. Dat is echt zo.”

Vanaf de basisafstand moet je achterlangs, druk zetten en er ook nog eens overheen. Dat is natuurlijk heel ander werk

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.