Groen licht voor kortebaan op Schiermonnikoog

30 mei 2018 14:19

De kortebaandraverij op Schiermonnikoog, waar veel liefhebbers al geruime tijd naar uitkijken, gaat door. Het wordt een kortebaan over 300 meter op gras, voor zestien paarden, te verrijden op dinsdag 10 juli.

De kortebaan wordt uitgeschreven op uitnodiging, onder andere omdat de veerbootcapaciteit voor de overtocht naar het Waddeneiland al een maand van tevoren moet worden ingeroosterd. Trainers en eigenaren moeten dus al ruim tevoren aangeven met hoeveel paarden zij deelnemen en de afmetingen van het transport opgeven. Het heeft een tijdje geduurd voor er witte rook uit de schoorsteen kon komen, omdat de Kortebaanbond, namens de Concourscommissie Schiermonnikoog, in samenspraak met de NDR alle zorgvuldigheid wil betrachten voor de bestaande kortebanen in de drukke koersmaand juli.

Enerzijds streeft het bondsbestuur naar uitbreiding van de kortebaankalender om deelnemers voldoende aantrekkelijke startmogelijkheden te bieden. Dat is immers een belangrijke voorwaarde om kortebaners op stal te nemen en te houden. Maar anderzijds mag een –vooralsnog– eenmalige gelegenheidskortebaan (het Concours Hippique op Schiermonnikoog viert zijn vijftigste editie) natuurlijk niet ten koste gaan van de gevestigde kortebanen. Daarvan zijn er in korte tijd drie achter elkaar: Egmond aan den Hoef op 5 juli, Warmond op 7 juli en vier dagen na Schiermonnikoog is Hoofddorp, op 14 juli. Daartussen zit op vrijdag 6 juli nog De Swipe Dei in Joure.

Noordelijk

In nauwe samenwerking met kortebaancoördinator Jaap Poelstra is het bestuur van de Kortebaanbond daarom in gesprek gegaan met de grotere stallen in het noordelijke kortebaancircuit (voor wie de reistijd te overzien is), om te polsen of zij het zagen zitten om op Schiermonnikoog te starten zonder hun deelname aan de omringende kortebanen in gevaar te brengen. Met die conditie verwacht de organisatie zonder veel problemen zestien paarden aan de start te krijgen.

Naast het belang van de omliggende kortebanen is er ook een praktische reden om met  zestien paarden te starten. De laatste veerboot vertrekt om 19.30 uur van het eiland, dus de koers én de huldiging moeten op tijd afgelopen zijn.

Dat er met zestien paarden wordt gestart, doet niets af aan het niveau van de kortebaan. Er is 4.950 euro aan prijzengeld beschikbaar. De winnaar krijgt 2.500 euro, nummer twee neemt 1.250 euro mee naar huis en de derde en vierde prijs bedragen respectievelijk 750 euro en 450 euro. De kortebaandraverij mag dan het voorprogramma zijn van het Concours Hippique, de Concourscommissie Schiermonnikoog maakt er uiterst serieus werk van.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.