Geldboete en voorwaardelijke straf na positieve test

10 januari 2019 08:00

Het Tuchtcollege van de NDR heeft Rob Strik een boete van 2.000 euro opgelegd, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk, naar aanleiding van de positieve test van zijn paard Action Invit vorig jaar in Purmerend. Ook heeft hij een voorwaardelijke intrekking van zijn trainersvergunning gekregen met een proeftijd van één jaar.

In het lichaam van Action Invit werd een te hoge hoeveelheid testosteron aangetroffen. “Heel vervelend”, erkent Strik. “Ik heb hem in die periode vitaminen gegeven. Een veertienjarig paard heeft iets extra’s nodig. Daar is niets geks of verboden aan. Die vitaminen heb ik van een dierenarts gehad. Trouwens, je kunt het ook bij Kruidvat kopen.”

Waarde

Strik gaf de ruin ook Vitamine K. “Ik heb dit achteraf onderzocht en nu blijkt dat dit de waarde van de lichaamseigen stoffen doet toenemen. Dit is dus waarschijnlijk het geval geweest bij de hoeveelheid testosteron in zijn bloed. Ik wil daarbij benadrukken dat het geen enkele invloed heeft op zijn prestaties. Bovendien gaat het om een kleine toename. Een hengst, Action Invit is een ruin, heeft altijd nog een hogere hoeveelheid testosteron in zijn lichaam.”

De eigenaartrainer vindt de huidige test ouderwets. “Ik vind het raar dat er binnen de drafsport niet wordt gekeken naar de combinatie zelf aangemaakte hoeveelheid testosteron en de toegevoegde waarde. Dat is bijvoorbeeld bij atletiek en wielrennen wel het geval.”

Verantwoordelijkheid

Het verweer van Strik heeft geen invloed op de straf van het Tuchtcollege, zo is te lezen in het Officieel Bulletin op de website van de NDR. “De betrokkene heeft als trainer – in het belang van het welzijn van het paard en de zuiverheid van de sport – de verantwoordelijkheid te voorkomen dat zich door de NDR verboden stoffen of stoffen in een hoeveelheid boven vastgestelde drempelwaarden in het lichaam van een deelnemend wedstrijdpaard bevinden. Betrokkene is daar in dit geval niet in geslaagd.”

Ik wil benadrukken dat het geen enkele invloed heeft op zijn prestaties

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.