Fan van Jan: ‘Den Haag is een gemiste kans’

13 juni 2017 12:36

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Het annuleren van Den Haag is een gemiste kans’.

Het kortebaanseizoen 2017 is in gang geschoten. Vier kortebanen liggen alweer achter ons. De ‘gaten’ in het voorseizoen van de kortebaankalender waren dan wel niet zo groot als die van vorig jaar, maar de annulering van de kortebaan van Den Haag zorgde toch voor een groot gapend gat in de agenda.

Ik vind het nog steeds jammer. Zodra ik van het voornemen hoorde om op zondag 21 mei 2017 in het Zuiderpark van Den Haag een kortebaan te organiseren, ben ik op de fiets gestapt om polshoogte te nemen. Ik was direct gecharmeerd van de plek en accommodatie. Ik heb zelden een plek gezien met zoveel potentie.

Volgens de organisatie was het de bedoeling de kortebaan op het gras van het Zuiderpark te houden. Toen dit geen haalbare kaart bleek, werd een alternatief gevonden met de rondweg. De naam zegt het al, een rondweg is rond. Om het zicht op de deelnemers te houden was het niet mogelijk een kortebaan te houden over een lengte van 300 meter. Een kortebaan van 275 meter werd als een heel goed alternatief gezien.

Goed bevonden

Alles werd door de baancommissie van de NDR gecontroleerd én goed bevonden. Een gerenommeerde, commercieel organisatiebureau, had de organisatie van de kortebaan op zich genomen. Omdat zij nooit eerder een dergelijke klus had geklaard, werden de besturen van de kortebaanverenigingen en -stichtingen van Nootdorp én De Lier bereid gevonden voor hulp en advies. Alles was geregeld. Het hoefde, bij wijze van spreken, alleen nog maar zondag 21 mei te worden.

Toen kwam die annulering. Ik heb het nooit begrepen. Navraag leerde mij dat de gemeenteraad van Den Haag geen toestemming gaf om een totalisatorwagen langs de baan te plaatsen. Blijkbaar moet de eenvoudige volksbuurt worden beschermd tegen het wedden / gokken op paarden. Ik ga er vanuit dat de Haagse overheid weet wat ze doet. Ze zal haar inwoners beter kennen dan ik. Maar wanneer dit verbod voor de organisatie de reden was de kortebaan te annuleren, was ze wel erg snel te beïnvloeden.

Gepraat en doorgedacht

Wanneer men even met elkaar had gepraat en doorgedacht, had het een mooi proefproject kunnen worden. Geen totalisator aan de baan betekent immers dat wedden alleen mogelijk is via wedkantoren en/of internet! Ik ben ervan overtuigd dat bij een goede en juiste voorlichting de omzet van de toto niet onder had gedaan van de omzet van een andere nieuwe organisatie. Nieuwe bezoekers wedden niet en voor de financiën was een hoge omzet ook al niet nodig. De gemeente Den Haag stond garant! Hoe mooi wil je het hebben?

Het zal er in de toekomst toch van gaan komen. Los van het feit dat het eind in zicht is van het contante geld, kan het zo niet veel langer meer. Zoals in Wognum wedden aan een tafeltje. De medewerkers van Runnerz konden door de zon hun beeldschermen niet eens lezen! Over de veiligheid van de medewerkers, in deze situatie, zal ik het maar niet hebben. Ik ben bang om slechte mensen op een idee te brengen.

Hoe lang kunnen we nog wedden langs de baan?

Wedden via internet

Wanneer ik het rijdend materieel in ogenschouw neem waarmee Runnerz nu nog de banen bezoekt zal het verplicht wedden via internet eerder gemeengoed gaan worden dan wij denken. Voor ‘Venhuizen’ werd het wedmateriaal aangevoerd in een transportbus. Het eigenlijke wedden ging via een keet met openstaande kleppen. De treurigheid ten top. Ik ben nog nooit in een casino geweest, maar de reclame op tv én in andere media laten mij een andere luxe zien dan ons wordt aangeboden voor het plaatsen van een weddenschap op een kortebaan.

Het annuleren van de kortebaan van Den Haag is een gemiste kans voor de organisatie van Den Haag, voor Runnerz én voor de kortebaansport in het algemeen. Het was op zondag 21 mei prachtig weer. Samen met de werkelijk geweldige accommodatie had het een topkortebaan kunnen worden. Ik roep dan ook alle verantwoordelijken op voor een revanche in 2018!

Fan van Jan

Den Haag had een mooi proefproject kunnen worden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.