Fan van Jan: ‘Een afspraak is één, nakomen is twee’

26 februari 2018 15:16

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag: ‘Een afspraak is één, nakomen is twee’.

Tot voor kort had ik nog nooit van een dronecamera, telefoonarts, Netflix en maaltijdbox gehoord. Ook het woord matchfixing ken ik pas van de laatste tijd. Al had ik dat woord wel eens eerder gehoord in verband met ‘belchinezen’. Onze Nederlandse taal groeit aan de ene kant en aan de andere kant ‘verengelst’ het. Vooral de jeugd gebruikt de Engelse taal. Terwijl Engeland zich terugtrekt uit Europa, gaan wij steeds meer Engels praten!

Sjoemelen met een sportwedstrijd, matchfixing dus. Schaatscoach Jillert Anema blijkt vier jaar geleden, als gelegenheidscoach van Frankrijk tijdens de Olympische spelen 2014 in Sotsji, geprobeerd te hebben het op een akkoordje te gooien met Nederland. Hoe hij dat deed mag nu, door de uitgebreide berichtgeving, algemeen bekend zijn.

Waarom dat precies op de dag van de tien kilometer naar buiten moest komen en wie daar belang bij heeft gehad, laat zich raden. In elk geval had het krantenartikel succes. Het hele sportieve land stond op zijn kop. Het ging ineens niet meer over het schaatsen van nu, maar over het schaatsen van toen.

Binnenhof

Zelfs het Haagse Binnenhof ging zich ermee bemoeien. Bruno Bruins, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde duidelijkheid. In de hoogste kringen van NOC*NSF was de zaak vier jaar lang verzwegen. Bruins wenste tekst en uitleg en stelde nadrukkelijk dat voor matchfixing geen ruimte is in de sport.

Ach gossie….. die minister Bruins. Hoe zou hij minister geworden zijn? De hoogste baas van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal toch wel weten hoe deze wereld in elkaar zit? Volgens het krantenartikel was er toen in Sotsji gesjoemeld en dat mag niet. Hoe denkt de minister hoe Sotsji ooit aan zijn aanwijzing van Olympische stad is gekomen en, dichterbij, wat gebeurt er allemaal in de achterkamertjes op het Binnenhof? Heeft men juist daar niet het sjoemelen uitgevonden?

Het woord matchfixing

Zou het aan het woord matchfixing liggen? Je benoemt het sjoemelen met een ander meer mysterieus woord en het wordt ineens erger. ‘Voor matchfixing/sjoemelen in de sport is geen ruimte’! Heb die laatste zin wel tien keer over gelezen. Ben ik nu zo slim, of zijn de anderen, inclusief Minister Bruins zo dom?

In de sport maar zeker ook in de maatschappij wordt gesjoemeld. In mijn maatschappelijke carrière had ik samen met mijn broer een loodgietersbedrijf. Tot voor kort werden nieuwe gas- en waterinstallaties, alvorens de meters werden geplaatst, door de betreffende instanties gekeurd. Ik maakte daarvoor een afspraak en ontving de inspecteur ter plaatse.

De inspecteurs waren streng maar rechtvaardig. Het viel mij op dat deze mensen thuis altijd aan het klussen waren. Altijd hadden zij wat nodig, een metertje koperen pijp, een afsluiter, een tee-stuk of een knietje in die of die maat. Direct na het handen schudden, dus nog voor de inspectie, maakten zij mij dat duidelijk. Ik deed daarop de klep van mijn wagen open en gaf de inspecteur het gevraagde. Ik werd er altijd vriendelijk voor bedankt. Overigens, nooit is het voorgekomen dat een installatie van ons werd afgekeurd. Wij waren nog echte vakmensen!

Geruchten

Volgens onze minister mag sjoemelen/matchfixing geen plaats hebben in de sport. Ik ben liefhebber van de sport. Vooral van wielersport én de kortebaan. Nu wij in Nederland een minister hebben die van sjoemelen/matchfixing een zaak gaat maken, vrees ik voor beide sporten. Immers geruchten doen de ronde dat er in deze sporten soms afspraken worden gemaakt. Ik volg beide sporten al meer dan 60 jaar. Ik heb het nog nooit bij de lijve mee gemaakt. Ik vind het ook onwaarschijnlijk. Ik heb ervaren dat afspraken maken één is, ze nakomen is twee!

Jillert Anema wilde een afspraak maken met één man, bondscoach Arie Koops. Het is hem niet gelukt. Hoe zou je in het wielrennen een afspraak moeten maken met al die anderen 180 gestarte renners? En hoe moet dat gaan bij de kortebaan met 24 deelnemers? Ik denk daarom dat het met beide sporten wel meevalt. Ik maak mij meer zorgen om bijvoorbeeld het tennis. Die doen het met twee!

Ach gossie….. die minister Bruins. Hoe zou hij minister geworden zijn?

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.