Extra uitleg over de huur van Emi van Jip

9 april 2018 07:50

Iets nieuws beginnen, zoals de huur van het paard Emi van Jip, roept vragen op. Logisch. Het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan. Daarom sturen wij alle Super Vrienden binnenkort een reglement. Wie nog twijfelt over deelname, hieronder een toelichting over onze drijfveer om deze actie samen met honderd liefhebbers op te starten.

De gehele redactie is een groot liefhebber van de kortebaan. Een sport met een geweldige traditie, in het verleden vaak gekleineerd, maar altijd in staat geweest haar eigen problemen op te lossen. De kortebaan heeft veel sterke punten, maar ook een paar zwakke.

Ondersteuning

Eén daarvan is het geringe aantal paarden dat geschikt is voor de kortebaan. Algemeen is bekend dat ‘kortebaners’ niet worden gefokt, ‘kortebaners’ worden verkregen! Ook het aantal eigenaren dat de kortebaan een warm hart toedraagt is te klein. Voor Kortebaandraverijen.nl is het daarom duidelijk: wanneer de kortebaan wil overleven en groeien, moet aan beide zaken iets gedaan worden.

Emi van Jip - Viperio, Enkhuizen 2017
Emi van Jip (in de rechterbaan) tegen Viperio, vorig jaar in Enkhuizen.

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft daar intern over nagedacht en komt met de volgende suggestie: een groep kortebaanliefhebbers ondersteunt met hun bijdrage een eigenaar die op zijn beurt een paard in training geeft om daarmee een seizoen lang te kortebanen. Het idee van het huren en verhuren van een paard is geboren. Kortebaandraverijen.nl slaat twee vliegen in één klap: een extra paard in het kortebaancircuit én een groep kortebaanliefhebbers heeft het gevoel eigenaar van een paard te zijn. Dit moet wel stimulerend werken!

Emi van Jip

Met dit idee is Kortebaandraverijen.nl naar Caroline Aalbers, trainster van dravers en al jaren een trouw deelnemer aan kortebaandraverijen, gegaan. Na een aanvankelijke aarzeling is Aalbers enthousiast over het plan en zegt toe een bemiddelende rol te spelen en te zoeken naar een eigenaar.

Tegelijkertijd heeft eigenaar/trainer Jan Beemsterboer de merrie Emi van Jip in zijn bezit waarvan hij vermoedt dat zij kortebaantalent heeft. Geen natuurtalent, maar na specifieke training zal zij goed mee kunnen doen in het circuit.

Tijdens een ontmoeting legt hij dit aan Aalbers voor, maar geeft ook direct aan dat hij opziet tegen de kosten. Volgens Beemsterboer kost een paard dat volop meedraait in het kortebaancircuit minimaal 1.000 euro per maand. Aalbers kan niet anders dan het beamen. Ook zij ziet wel mogelijkheden in Emi van Jip. En dan vallen ineens alle puzzelstukjes in elkaar: een paard, eigenaar/verhuurder, huurders en een trainster.

Overeenkomst

Contacten worden gelegd, besprekingen worden gevoerd. Alles komt in een stroomversnelling en wat opvalt: alles gaat heel gemakkelijk. Er worden geen barrières opgeworpen en er wordt alleen in oplossingen gedacht. Afspraken worden gemaakt en in een overeenkomst vastgelegd. Zonder in details te treden, komt de overeenkomst hier op neer:

– Jan Beemsterboer blijft volledig eigenaar van Emi van Jip. Dit betekent geheel verantwoordelijk voor licentie, zorg, dierenarts, verzekeringen, reis- en inschrijfkosten, training, kortom alles!

– Caroline Aalbers traint vanaf nu het paard Emi van Jip en is van plan het gehele kortebaanseizoen met haar te gaan kortebanen. Alleen zij bepaalt aan welke kortebanen én eventuele langebaankoersen het paard Emi van Jip in de periode 1 mei tot 31 oktober 2018 deelneemt.

– Kortebaandraverijen.nl werft honderd kortebaanliefhebbers die allemaal honderd euro exclusief 21 procent BTW betalen. Met hun bijdrage zorgen de honderd Super Vrienden ervoor dat een paard dat normaliter niet in het kortebaancircuit was terecht gekomen dit seizoen aan kortebanen gaat deelnemen. Als beloning mogen de honderd Super Vrienden zich een half jaar lang mede-eigenaar noemen van Emi van Jip.

– Kortebaandraverijen.nl betaalt elke eerste dag van de maand, te beginnen met 1 juni en eindigend op 1 november, een afgesproken bedrag aan Caroline Aalbers. Zij verrekent dit bedrag met de kosten die zij berekent aan eigenaar Jan Beemsterboer. Eventueel prijzengeld wordt 50-50 verdeeld: 50 procent voor trainster en eigenaar en 50 procent voor de huurders. Ook wanneer Emi van Jip, om welke reden dan ook, niet kan koersen blijft de verplichting van bovenstaande betalingen gehandhaafd. Hiermede is ook meteen het risico wat Kortebaandraverijen.nl én haar huurders bloot gelegd. Er is geen enkele garantie, maar wel een betalingsverplichting. Maar geldt dit niet voor elke eigenaar? Wij willen toch voelen/leren wat het betekent eigenaar te zijn van een paard? Nou dan!

Risico

En onder ons gezegd, hoe groot is dat risico nu helemaal? Eén keer 121 euro inclusief 21 % B.T.W waarin ook nog eens het lidmaatschap ‘Vriendplus’ is verdisconteerd. Veel groter is de kans op een geweldig kortebaanseizoen 2018 dat wij met elkaar als een feest gaan vieren.

Daarom aan alle kortebaanliefhebbers het dringende advies: aarzel niet langer, draag ook een steentje bij aan de sport waar je zoveel plezier aan beleeft en geef je vandaag nog op als Super Vriend!

Een extra paard in het circuit én een groep liefhebbers heeft het gevoel eigenaar van een paard te zijn. Dit moet wel stimulerend werken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.