John Dekker: ‘Nerveus worden heeft geen zin’

13 mei 2018 09:29

Cattiva Byd liep vorig seizoen in Lisse en ’t Zand twee vlekkeloze koersen, tot de finale. Toen gaf ze er zomaar ineens de brui aan. In Wognum leek zich vrijdag een zelfde scenario af te gaan spelen, maar tot grote opluchting van John Dekker maakte de bliksemsnelle merrie het karwei dit keer wel met succes af.

De hele middag was er geen vuiltje aan de lucht en kon vrijwel geen deelnemer tippen aan de grote klasse van de pupil van trainer en eigenaar Jan Demmink. Dutch Buitenzorg, Diesel Scott en de uiterst sterk debuterende Verseau Blue werden één voor één met duidelijk verschil verslagen. Maar wanneer het ‘Eye of the Tiger’ uit de speakers knalt en de spanning tot een hoogtepunt stijgt, geeft Cattiva Byd opeens niet meer thuis. Het stelt John Dekker voor een raadsel. “Het is een vervelende bijkomstigheid. Ze maakt het telkens spannend in de finale, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ze is ontzettend snel en ging de gehele middag goed, maar van het ene op het andere moment heeft ze er geen trek meer in.”

Eigenzinnig

Ondanks haar geschiedenis rekende de kortebaankampioen van 2009 op een gemakkelijke finale. “Tijdens vorige kortebanen merkte ik op weg naar de finale dat ze moeizamer ging draaien, maar vanmiddag ging ze de hele middag super. Tot de tweede rit van de finale, waarin ze ineens niet meer wilde starten. Daarna wilde zelfs niet meer naar de start toe. John (de Leeuw, red.) probeerde haar nog naar het startvak te begeleiden, maar ze bleef gewoon staan. Nerveus worden heeft dan geen zin, want daar wordt het ook niet beter van. Uiteindelijk kreeg ze toch weer gang en pakte het goed uit. Ik ben blij dat deze overwinning binnen is.”

De winsomgrens van twaalf mille komt inmiddels aardig dicht in de buurt voor de eigenzinnige merrie. Dekker voorziet echter ook kansen voor Cattiva Byd met een starthandicap van vijf meter. “Qua snelheid kan ze dat wel hebben, denk ik. Een voordeel is dat ze dan elke keer achterom mag draaien; dat past haar volgens mij beter. Natuurlijk ben je afhankelijk van de loting, want telkens tien meter geven aan een tegenstander valt ook niet mee. Maar als dat een beetje meezit, kan Cattiva Byd zeker ook vanaf 305 meter winnen.”

Ze maakt het telkens spannend in de finale, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.