Southwind Raptor favoriet tijdens debutantenbal

3 mei 2018 11:01

Maar liefst twaalf debutanten starten zaterdag in Assendelft. Dat maakt de koers bijzonder lastig om te voorspellen. Voorgaande jaren leren ons dat de paarden van vorig seizoen tijdens de seizoensouverture domineren. Wij kiezen dan ook voor ervaring, maar verwachten wel dat de eerste debutanten zich positief gaan laten zien.

Rust

Southwind Raptor is de logische favoriet. De ruin won vorig jaar vier kortebanen, maar maakte wel gemakkelijk galoppades. Een zekerheidje is hij dus allerminst. We verwachten wel dat de paar maanden rust hem goed hebben gedaan. Haar paard even rustig op de benen zetten, is er voor Lindsey Pegram niet bij. Tegenstander Chaman Rapida vliegt doorgaans van start. Zoals hij vorig jaar tijdens zijn laatste starts ging, kan hij de favoriet daarmee aan het wankelen brengen.

Lindsey Pegram brengt ook de teruggekeerde Zero Option Lane aan de start. De ruin miste het volledige vorige seizoen door een blessure. In Assendelft treft de winnaar van 2012 en 2015 Elisa. Op ervaring moet Zero Option Lane ongeschonden de tweede omloop kunnen bereiken. Of er nog meer inzit, moet blijken. Het is tenslotte afwachten welk niveau deze crack kan halen na zijn blessure.

Southwind Raptor start als enige van de favorieten vanaf 300 meter.

Toprit

Blackpearl Trans R liet vorig jaar tenslotte zien hoe moeilijk het is om na zo’n lange afwezigheid weer direct aan de top te staan. De merrie toonde zich nog steeds een meesterstarter, maar was vaak na één of twee harde ritten opgebrand. De familie Pools heeft echter goede hoop dat ze na een rustige winter verder verbeterd is.

Met Barbert als tegenstander biedt dat echter geen enkele garantie. Vorig jaar liet hij hier in Assendelft de winst in de finale uit zijn handen glippen met twee galoppades. Zijn achterban is uit op revanche. Vorig jaar trof hij in Utrecht Blackpearl Trans R en won toen op snelheid. Op basis daarvan krijgt Barbert in deze rit licht onze voorkeur. Deze ritten worden om de vingers bij af te likken!

Titelverdediger

Dutch Buitenzorg profiteerde vorig jaar van de galoppades van Barbert. Later in het seizoen heeft hij bewezen dat dit geen toevalstreffer was. De ruin zegevierde vier keer, werd Nederlands Kampioen en won het klassement ‘Paard van het jaar’. Direct na het seizoen maakte hij de overstap naar het entrainement van Rick Wester. Volgens zijn eigenaar Djimmy Schneider is hij momenteel beter dan ooit. Dat belooft wat!

Met zoveel debutanten kan het niet anders dat er onervaren paarden ver gaan komen. Het is lastig om daar de juiste tussen te vinden. Over Crazy Lover doen goede verhalen de ronde vanuit zijn achterban. Dit heeft mede de keuze van kampioenspikeur John de Leeuw beïnvloed om dit paard te rijden.

Hij treft echter met Espanola een andere interessante debutant. Zowel trainer Jan van Dooyeweerd als pikeur Wim van der Mespel heeft een goede reputatie met paarden vanaf 295 meter. De merrie is echter nog zo groen als gras. Na twee kwalificatieproeven moet de Française haar debuut op de langebaan nog maken.

Oog voor talent

Ook Stal Cees Hetteling komt met twee debutanten naar Assendelft. Zowel Dancing Noble als Et Voila Miss is puur vanwege het oog voor talent van de trainer uit Groenveld interessant. Gesteund door toppikeur Ruud Pools verwachten minstens één van deze twee paarden in de volgende omloop. Benieuwd zijn we ook naar het debuut van Hannie Swagerman. De merrie heeft met Andrea, Co en Fleur Swagerman illustere voorgangers.

Voor Sandvangens Titan moet het in Assendelft direct gebeuren.

Sandvangens Titan verdedigt de Assendelftse eer. Vorig jaar kwam hij al twee keer aan de start, maar kwam toen de eerste omloop niet door. Inmiddels staat hij in training bij Frans van der Blonk en is  speciaal geprepareerd voor deze koers op de thuisbaan. Het zal dus direct moeten gebeuren!

Bijzonder is zaterdag het afscheid van Viva’s Limburgia. De ruin is inmiddels vijftien jaar en niet meer startgerechtigd. De klasbak van de familie Pools verdient een groot applaus en een hele diepe buiging!

ONZE TIP: 1. SOUTHWIND RAPTOR 2. DUTCH BUITENZORG 3. ZERO OPTION LANE 4. BARBERT
Outsiders: Crazy Lover, Et Voila Miss en Blackpearl Trans R

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Assendelft kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.