Bert Smits overleden

5 maart 2013 13:49

Bert Smits is vorige week donderdag (28 februari) overleden. De paardensportliefhebber pur sang was tussen 1988 en 2001 speaker op de kortebaan. Tijdens de laatste jaren van zijn leven liet zijn gezondheid hem in de steek, maar dat belette hem niet om nog af en toe een kortebaan te bezoeken. Hij werd 78 jaar.

Met zijn kenmerkende stemgeluid en aanstekelijke enthousiasme was Smits een graag geziene gast in het kortebaancircuit. Aad Pools noemde hem regelmatig ‘de Theo Koomen van de kortebaan’. “Hij maakte van elke rit wat moois”, liet Pools zich wel eens ontvallen. In totaal was Smits bij bijna 300 kortebanen speaker. De liefhebber uit Hoorn was tevens baanmanager van de drafbanen in Alkmaar en Hilversum.

Aan de kant

In 1998 werd Smits getroffen door een herseninfarct, waardoor de kortebaan het enige tijd zonder zijn vertrouwde stemgeluid moest stellen. Hoewel hij snel herstelde en zijn taken weer oppakte, werd hij in 2001 door de NDR aan de kant geschoven.

In gesprek met Paul de Vlieger voor het weekblad Draf&Rensport liet Smits weten daar buitengewoon teleurgesteld over te zijn. “De kortebaan was mijn lust en mijn leven en ik had het nog jaren willen doen. Maar tot mijn stomme verbazing lag er ineens een brief van de NDR bij me op de mat dat ze me niet meer nodig hadden.”

Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van Bert Smits, een markante persoonlijkheid in de historie van de kortebaan.

Op YouTube staat een filmpje van de kortebaan in Zandvoort (1994 en 1999) waarin het stemgeluid van Bert Smits duidelijk hoorbaar is. Tevens is hij bij minuut 4.00 even prominent in beeld.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.