Aalbers: ‘Zoek nog naar de gebruiksaanwijzing’

6 augustus 2016 17:02

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Cato van Egmont.

Met Cato van Egmont hoopt de eigenarengroep Vrienden van Wijk aan Zee de opvolger te hebben voor Zalvador Spendic, die thans als rijpaard dienst doet. De nu tienjarige vosruin beëindigde vorig seizoen in ’t Zand zijn drafsportcarrière. Met een winsom van bijna twaalfduizend euro op de kortebaan was een starthandicap van vijf meter niet ver weg. Dat deed de eigenarengroep in overleg met trainster en pikeur Caroline Aalbers besluiten met hem te stoppen en op zoek te gaan naar een alternatief.

Cato van Egmont is inmiddels vier keer op de kortebaan aan de start verschenen, maar overleefde nog geen enkele keer de eerste omloop. Met John Dekker als pikeur strandde de zevenjarige merrie in Hoofddorp tegen Easy Arrow met Rick Wester en in IJmuiden tegen Palle Spirit met Danny den Dubbelden. In Voorschoten nam Caroline Aalbers de teugels zelf in handen. Tegen de favoriet en latere winnaar Barbert met John de Leeuw kon Cato van Egmont de veertigste verjaardag van haar trainster geen extra glans geven. In Santpoort kreeg dezelfde combinatie voor het eerst vijf meter ontheffing. Het bleek niet genoeg om titelverdediger Zenito Hanover met Thomas Bos te elimineren. Cato van Egmont won één rit glansrijk, maar moest na twee galoppades toch vroegtijdig het strijdtoneel verlaten. Hoewel de echte kortebaanliefhebber natuurlijk heeft gezien dat de merrie tussen de omlopen door nog het nodige werk kreeg te verrichten en dat niet onverdienstelijk deed. In Beverwijk mag ze het opnieuw proberen.

Problemen

“Cato moet het kortebanen nog leren”, vertelt Aalbers. “Ik hoopte dat ze niet te druk was, maar dat gaat gelukkig goed. Snelheid heeft ze ook wel. Ze kampte met wat rug- en gewrichtsproblemen. Daar is ze voor behandeld. In Hoofddorp kwam Cato daardoor ongetraind aan de start. We hadden nog niet echt op het kortebanen geoefend”, legt Aalbers uit. “Maar nu dat wel het geval is, loopt Cato al veel beter weg. Ze springt alleen nog te gemakkelijk. Dat is een punt van zorg. Ze doet dat ook op momenten waarop ik het niet verwacht. Tegen Barbert hadden we de rit al verloren en legde ik mijn handen neer. Dit in de veronderstelling dat Cato de rit in flinke draf zou uitlopen. Ze ging echter gelijk van de benen. En in de kamprit tegen Zenito Hanover spong ze ook vrij plotseling, anders waren we zeker doorgegaan naar de volgende omloop.”

Dat vraagt natuurlijk om een vergelijking met Zalvador Spendic. Die was ook onvoorspelbaar. Vaak ging hij gedurende de middag als een winnaar over de baan, om het in de beslissende fase toch nog af te laten weten. Het is tekenend dat de vosruin vijf finales haalde en er niet één wist te winnen. Aan zijn snelheid lag dat zeker niet. “Bij Zalvador was het toch anders”, aldus Aalbers. “Hij had een hele vaste loop, ook op de langebaan en het gras. Zalvador sprong daar nooit. Hij ging op de kortebaan altijd door omstandigheden in galop, nooit vanwege de draf. Cato springt ook nog wel eens op de langebaan en is veel minder vast.”

“Van Zalvador hebben we toch vele jaren plezier gehad”, vervolgt Aalbers haar verhaal. “Dat hopen we van Cato ook te hebben. Zoals met de meeste nieuwe kortebaners is het bij aanvang flink puzzelen. Ik ben nog op zoek naar haar gebruiksaanwijzing. Nu je het zo vraagt, die van Zalvador voor de kortebaan heb ik eigenlijk nooit gevonden. Met hem was de rit altijd pas klaar als ik na de finish opgelucht de rode vlag zag.”

Tekst: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.